ΕΚΚΛΗΣΙΑΖΟΥΣΕΣ του Αριστοφάνη – Η λαϊκή οπερέτα

 

Η έναρξη της φετινής διοργάνωσης του «Διεθνούς Φεστιβάλ Αρχαίου Ελληνικού Δράματος», θα πραγματοποιηθεί με την εξαιρετικά αιχμηρή και άκρως επίκαιρη κωμωδία του Αριστοφάνη, Εκκλησιάζουσες, σε μια πρωτότυπη εκδοχή σύγχρονης, λαϊκής οπερέτας σε μετάφραση, λιμπρέτο και μουσική Σταμάτη Κραουνάκη και σκηνοθεσία Μαριάννας Κάλμπαρη.

Η συμπαραγωγή του Θεάτρου Τέχνης Καρόλου Κουν και της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, αποτελεί μια νέα πρόταση πάνω στο κλασικό κείμενο με τη μουσική του Σταμάτη Κραουνάκη να δίνει μορφή λαϊκής οπερέτας στην απολαυστική κωμωδία, που παρουσιάζεται από έναν πολυμελή θίασο ηθοποιών-τραγουδιστών και με τριμελή ζωντανή μουσική. Στο ρόλο της Πραξαγόρας η σπουδαία ηθοποιός Σοφία Φιλιππίδου και στο ρόλο του Βλέπυρου ο διεθνούς φήμης βαρύτονος Χριστόφορος Σταμπόγλης.

Αφού κατέκτησαν κοινό και κριτικούς στην πρώτη παρουσίασή τους στο κατάμεστο Ηρώδειο το 2019 και στις παραστάσεις που ακολούθησαν σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα, οι Εκκλησιάζουσες, έρχονται στο Αρχαίο Θέατρο Κουρίου για δύο παραστάσεις στις 2 και 3 Ιουλίου.

Σε μια εποχή απόλυτης πολιτικής και κοινωνικής παρακμής, όπου η διαφθορά και οι ανισότητες έχουν ξεπεράσει κάθε όριο, οι γυναίκες, με πρωτοβουλία της Πραξαγόρας, αποφασίζουν να αντιδράσουν δυναμικά. Μεταμφιεσμένες σε άντρες, καταφέρνουν να πάρουν την εξουσία και να επιβάλουν τις πολιτικές τους μεταρρυθμίσεις, προτείνοντας ένα νέο καθεστώς περιουσιακής και ερωτικής κοινοκτημοσύνης. Ωστόσο, το επαναστατικό σχέδιο της Πραξαγόρας παρότι ιδανικό στη θεωρία, στην πράξη θα αποδειχτεί ουτοπικό και θα υπονομευθεί από διαδοχικές κωμικοτραγικές καταστάσεις.

Μέσα από τον μουσικό πάντα κώδικα, αναδεικνύονται τόσο η πολιτική όσο και η βαθιά ποιητική πλευρά της αριστοφανικής κωμωδίας: αυτό το ονειρικό, υπερβατικό στοιχείο που τόσο περίτεχνα μπλέκει ο Αριστοφάνης με την τρέλα που χαρακτηρίζει το κωμικό του σύμπαν.

Παραστάσεις:

Παρασκευή 2 Ιουλίου & Σάββατο 3 Ιουλίου, Αρχαίο Θέατρο Κουρίου

με αγγλικούς υπέρτιτλους

Μετάφραση-Λιμπρέτο-Μουσική: Σταμάτης Κραουνάκης

Σκηνοθεσία: Μαριάννα Κάλμπαρη

Σκηνικά/Κοστούμια: Χριστίνα Κάλμπαρη

Χορογραφία: Θοδωρής Πανάς

Σχεδιασμός φωτισμού: Στέλλα Κάλτσου

ΔΙΑΝΟΜΗ (ΜΕ ΣΕΙΡΑ ΕΜΦΑΝΙΣΗΣ):

Πραξαγόρα: Σοφία Φιλιππίδου

Χρέμης: Χρήστος Γεροντίδη

Νέος: Σάκης Καραθανάσης

Κήρυκας: Κώστας Μπουγιώτης

Άντρας/Γριά Γ’: Γιώργος Στιβανάκης

Νέα/Θεράπαινα: Κατερίνα Λυπηρίδου

Σωστράτη/Γριά Α’: Ιωάννα Μαυρέα

Βλέπυρος/Γριά Β’: Χριστόφορος Σταμπόγλης

ΧΟΡΟΣ:

Χρήστος Γεροντίδης, Τερέζα Καζιτόρη, Σάκης Καραθανάσης, Πίνα Κούλογλου, Κατερίνα Λυπηρίδου, Ιωάννα Μαυρέα, Κώστας Μπουγιώτης, Γιώργος Στιβανάκης, Ματίλντα Τούμπουρου

Μουσικοί επί σκηνής: Βάιος Πράπας (κιθάρα, μπουζούκι), Γιώργος Ταμιωλάκης (βιολοντσέλο, ευφώνιο), Δημήτρης Ανδρεάδης (πλήκτρα)

Πληροφορίες: 7000 2414 │ www.greekdramafest.com

Πώληση εισιτηρίων: www.soldoutticketbox.com

Καταστήματα STEPHANIS παγκύπρια

Περίπτερο ΤΙΜΕ OUT στην Πάφο

*Απαραίτητη η προαγορά εισιτηρίων, καθώς δεν θα πραγματοποιείται πώληση στα ταμεία των θεάτρων.

Τιμές εισιτηρίων:

▫ €12 κανονικό

▫ €8 μειωμένο (μαθητές, φοιτητές, εθνοφρουροί, συνταξιούχοι, άνεργοι)

▪ Έναρξη παραστάσεων στις 21:00 | Προσέλευση στο θέατρο πριν από τις 20:00

Για τη διευκόλυνση του κοινού από τη Λευκωσία, θα προσφερθεί μεταφορά με λεωφορεία στο Αρχαίο Θέατρο Κουρίου, για την παρακολούθηση των παραστάσεων (αγορά εισιτηρίων λεωφορείου μέσω της www.soldoutticketbox.com)

 

Ακολουθήστε μας στο Facebook, Instagram και Twitter

Προηγούμενο άρθροΣτρατηγική συνεργασία Action Global Communications και Zenox Public Affairs
Επόμενο άρθροΤο 2020 χρονιά ορόσημο για την Πετρολίνα