Το 1994, η Παγκόσμια Ομοσπονδία Ψυχικής Υγείας και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) θεσμοθέτησαν τη 10η Οκτωβρίου ως Ημέρα Ψυχικής Υγείας. Η ψυχική υγεία ορίζεται ως η κατάσταση της υγείας κατά την οποία ένα άτομο συνειδητοποιεί τις δυνατότητές του, δύναται να αντιμετωπίζει τις δυσκολίες που προκύπτουν από την καθημερινότητα, είναι παραγωγικό και μπορεί να συνεισφέρει στο κοινωνικό σύνολο.

Στη φετινή Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας, ο ΠΟΥ, μαζί με την Παγκόσμια Ομοσπονδία για την Ψυχική Υγεία και άλλους εταίρους, δίνει προτεραιότητα στην ψυχική υγεία στην εργασία. Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, περίπου το 60% του παγκόσμιου πληθυσμού εργάζεται, επομένως είναι ζωτικής σημασίας να λαμβάνονται αποτελεσματικά μέτρα για την προστασία της ψυχικής υγείας στον χώρο εργασίας. Υπό καλές και ασφαλείς συνθήκες, η εργασία μπορεί να προσφέρει σκοπό, σύνδεση και σταθερότητα, διαδραματίζοντας ζωτικό ρόλο στην προστασία της ψυχικής μας υγείας. Ωστόσο, πρέπει επίσης να αναγνωρίσουμε ότι τα ανθυγιεινά ή μη ασφαλή εργασιακά περιβάλλοντα μπορούν να έχουν σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις.

Στον τομέα των εξαρτήσεων, η σύνδεση μεταξύ της χρήσης ουσιών εξάρτησης και των διαταραχών ψυχικής υγείας είναι ευρέως γνωστή. Τα συμπτώματα της ψυχικής διαταραχής και των προβλημάτων που οφείλονται στην ουσιοεξάρτηση αλληλοεπιδρούν και αλληλοεπηρεάζονται με ποικίλους τρόπους. Η διπλή διάγνωση ή συνυπάρχουσες διαταραχές αναφέρεται στη συνύπαρξη προβλήματος εξάρτησης από ψυχοτρόπες ουσίες με κάποια διαταραχή ψυχικής υγείας.

Σύμφωνα με στοιχεία της Ομάδας Πομπιντού του Συμβουλίου της Ευρώπης, έως και το 56% των ατόμων με σοβαρές ψυχικές ασθένειες αντιμετωπίζουν συνυπάρχουσες διαταραχές χρήσης ουσιών κατά τη διάρκεια της ζωής τους. Θεωρείται, επομένως, κανόνας να συναντούμε εξυπηρετούμενους με συνυπάρχουσες διαταραχές σε υπηρεσίες ψυχικής υγείας και χρήσης ουσιών. Παράλληλα, είναι γεγονός ότι οι εξυπηρετούμενοι με συνυπάρχουσες διαταραχές εμφανίζουν υψηλότερα ποσοστά υποτροπής, νοσηλείας, φυλάκισης και έλλειψης στέγης, και είναι πιο πιθανόν να μολυνθούν με μεταδοτικές ασθένειες σε σύγκριση με εκείνους χωρίς.

Η ΑΑΕΚ συμμετέχει ενεργά στην ομάδα εργασίας για τη διαμόρφωση της Εθνικής Στρατηγικής για τη Ψυχική Υγεία. Παράλληλα, η ΑΑΕΚ προωθεί την παροχή αποτελεσματικών υπηρεσιών για τα άτομα με συννοσηρότητα, λαμβάνοντας υπόψη τη δυσκολία τους να εμπλακούν και να δείξουν συμμόρφωση με τη θεραπεία.

Η ολιστική θεραπεία για συνυπάρχουσες διαταραχές διαφέρει σημαντικά από τις παραδοσιακές προσεγγίσεις, εφόσον οι υπηρεσίες οργανώνονται για να αντιμετωπίσουν τόσο τις ψυχικές ασθένειες όσο και τη χρήση ουσιών. Ως εκ τούτου, οι υπηρεσίες φαρμακευτικής αγωγής παρέχονται παράλληλα με τις ψυχοκοινωνικές υπηρεσίες. Οι εξυπηρετούμενοι εξασφαλίζουν ολοκληρωμένη φροντίδα σε μια υπηρεσία όπου οι δύο διαταραχές θεραπεύονται ταυτόχρονα και, ως εκ τούτου, λαμβάνουν ένα ενοποιημένο μήνυμα θεραπείας και αποκατάστασης.

Τα στοιχεία αποδεικνύουν την αποτελεσματικότητα της ολιστικής θεραπείας για τα άτομα με συνυπάρχουσες διαταραχές σε σχέση με τη μείωση της χρήσης ουσιών, τη βελτίωση των ψυχιατρικών συμπτωμάτων και της λειτουργικότητας, τη μείωση της νοσηλείας, την αύξηση της σταθερότητας στη στέγαση, τη μείωση των συλλήψεων και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής.

Η ΑΑΕΚ προτρέπει όλους τους φορείς να ενισχύσουν την προσπάθεια για την περίθαλψη της ψυχικής υγείας, έτσι ώστε το πλήρες φάσμα των αναγκών ψυχικής υγείας να καλύπτεται μέσω ενός υποστηρικτικού δικτύου προσβάσιμων, προσιτών και ποιοτικών υπηρεσιών στα πλαίσια της κοινότητας. Η ψυχική υγεία πρέπει να εκτιμάται, να προωθείται και να προστατεύεται. Το μήνυμα της ΑΑΕΚ τη μέρα αυτή αποτελεί η διασφάλιση του ανθρώπινου δικαιώματος για απρόσκοπτη πρόσβαση όλων στη φροντίδα ψυχικής υγείας, όπου και όταν χρειάζεται.

 

Ακολουθήστε μας στο Facebook, Instagram και Twitter