Ο Υπουργός Οικονομικών, Κωνσταντίνος Πετρίδης υπέγραψε το πλαίσιο συμφωνίας μεταξύ κυβέρνησης και συνδικαλιστικών οργανώσεων του κρατικού τομέα για την εισαγωγή επαγγελματικού σχεδίου συνταξιοδοτικών ωφελημάτων στην κρατική υπηρεσία.

Σε δηλώσεις του μετά την υπογραφή της συμφωνίας ο Υπουργός ανέφερε: «Πιστεύω ότι είναι μια ιστορική μέρα, διότι μετά από δέκα χρόνια διαβουλεύσεων γίνεται μια ουσιαστικής σημασίας μεταρρύθμιση, η οποία είναι προς όφελος των εργαζομένων στον δημόσιο τομέα και παράλληλα είναι προς όφελος και του φορολογούμενου. Είναι μια μεταρρύθμιση διότι το νέο επαγγελματικό σχέδιο στον δημόσιο τομέα βασίζεται σε εισφορές και αποκοπές εκατέρωθεν,  του εργαζομένου και του εργοδότη. Είναι ένα αυτοχρηματοδοτούμενο σχέδιο το οποίο χρηματοδοτείται από τους δικαιούχους χωρίς να επιβαρύνει τις μελλοντικές γενιές όπως συνέβαινε παλιά. Είναι ένα βιώσιμο σχέδιο, γι’ αυτό το λόγο είναι που θα δημιουργηθεί ειδικό ταμείο για τη συσσώρευση των εισφορών και την καταβολή των παρεχόμενων συνταξιοδοτικών ωφελημάτων. Ένα ταμείο το οποίο θα είναι νομικά διασφαλισμένο και δε θα μπορεί να διαβρωθεί από κανέναν. Είναι με αυτό τον τρόπο που διασφαλίζεται και μια βιώσιμη, ευπρεπής σύνταξη για τους εργαζομένους αλλά διασφαλίζεται και η βιωσιμότητα των δημοσίων οικονομικών. Θέλω να ευχαριστήσω τις οργανώσεις ΠΑΣΥΔΥ, ΟΕΛΜΕΚ, ΠΟΕΔ, ΟΛΤΕΚ, και ΣΑΚ  γι’ αυτή την εποικοδομητική και δημιουργική συνεργασία που είχαμε αυτό το διάστημα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ

Θέλω να σημειώσω ότι παράλληλα, συζητείται η συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και ευελπιστούμε ότι πολύ σύντομα θα έχουμε και εκεί θετική κατάληξη, μετά τις διαβουλεύσεις που διεξάγονται με εκπροσώπους των συντεχνιών του ευρύτερου δημόσιου τομέα.

Πέραν αυτού, χθες παρουσιάσαμε το Σχέδιο Ανάκαμψης. Ένας από τους πιο βασικούς πυλώνες που εμπεριέχονται στο Ταμείο Ανάκαμψης είναι και η μεταρρύθμιση όλου του συνταξιοδοτικού συστήματος της Κύπρου, που αφορά και τον ιδιωτικό τομέα, ούτως ώστε να διασφαλιστεί για όλους, μ’ ένα βιώσιμο τρόπο, μια ευπρεπής σύνταξη για μετά την αφυπηρέτησή τους.

Θέλω να υπενθυμίσω πως όταν μιλάμε για μεταρρυθμίσεις, μιλάμε για μεταρρυθμίσεις στις οποίες έχουν όφελος και οι εργαζόμενοι, και το κοινωνικό σύνολο και είναι γι’ αυτό που πρέπει να συνεχιστεί αυτή η αγαστή συνεργασία μεταξύ των οργανώσεων που εκπροσωπούν τους εργαζόμενους και την Κυβέρνηση.

Σίγουρα, και στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης αλλά και γιατί το χρειάζεται η χώρα, πρέπει να προχωρήσουν κι άλλες μεταρρυθμίσεις, όπως η μεταρρύθμιση της δημόσιας υπηρεσίας, η μεταρρύθμιση του συστήματος αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων και εκπαιδευτικών και είμαι σίγουρος ότι η ίδια εποικοδομητική στάση την οποία επιδείξαμε όσον αφορά το συνταξιοδοτικό, αυτή θα συνεχιστεί για να βρούμε τις λύσεις εκείνες οι οποίες θα είναι προς το αμοιβαίο συμφέρον όλων. Ξανά θέλω να ευχαριστήσω τις οργανώσεις που εκπροσωπούν τους εργαζόμενους και προσδοκώ ότι αυτή η συνεργασία θα συνεχιστεί και με αυτούς που δεν βρίσκονται σήμερα εδώ» κατέληξε ο Υπουργός.

Οι συντεχνίες

Από την πλευρά του ο Γ.Γ. της ΠΑΣΥΔΥ Στράτης Ματθαίου χαρακτήρισε επίσης την ημέρα ιστορική για την κατάληξη στη συμφωνία. «Καταφέραμε να αποκαταστήσουμε μια μεγάλη αδικία και να θέσουμε τέρμα σε μια εκκρεμότητα που υπήρχε εδώ και μια δεκαετία», είπε και πρόσθεσε πως είναι σημαντικό για τη χώρα μας οι συνταξιούχοι να έχουν ποιοτικά και αξιοπρεπή γηρατειά, κάτι που επιτεύχθηκε σήμερα. Καταλήγοντας, αφού ευχαρίστησε τον Υπουργό και τις συντεχνίες που συμμετείχαν στον διάλογο, αφιέρωσε αυτή τη συμφωνία στα μέλη της ΠΑΣΥΔΥ που για τόσα χρόνια ζούσαν στην αγωνία προσδοκώντας στη ρύθμιση αυτού του θέματος.

Ο πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ Θέμης Πολυβίου είπε πως με τη σημερινή συμφωνία έχει αποκατασταθεί μια αδικία σε βάρος χιλιάδων εργαζομένων. Ευχαρίστησε ιδιαίτερα τον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Οικονομικών και τον ΓΓ της ΠΑΣΥΔΥ, οι οποίοι «τράβηξαν» όλη αυτή την προσπάθεια, συνεδρίασαν ώρες ατέλειωτες για να φτάσουμε σήμερα σε αυτό το σημείο. «Εύχομαι αυτή η συμφωνία να είναι η αρχή για να συνεχίσουμε την προσπάθεια γιατί ακόμη έχουμε πολλά πράγματα να συμφωνήσουμε», είπε.

Η πρόεδρος της ΠΟΕΔ Μύρια Βασιλείου είπε πως η σημερινή ημέρα είναι ιστορική και για τον ίδιο τον συνδικαλισμό στην Κύπρο, καθώς σήμερα κλείνει επίσημα μια προσπάθεια που διήρκεσε μια ολόκληρη δεκαετία. Εξέφρασε από την πλευρά της ευχαριστίες στον Υπουργό, τα στελέχη του Υπουργείου καθώς και τους εκπροσώπους των συντεχνιών αφού όλοι μαζί ενωμένοι κατάφεραν να δώσουν τον αγώνα και να υπάρχει σήμερα κατάληξη σε αυτή τη σημαντική συμφωνία.

Ο πρόεδρος της ΟΛΤΕΚ Παναγιώτης Λυσσάνδρου είπε πως αν αναλογιστούμε ότι μετά από 10 ολόκληρα χρόνια έχουμε σήμερα ένα νέο σχέδιο για όλους τους δημόσιους υπάλληλους, καταλαβαίνουμε πόσο σημαντική είναι η σημερινή ημέρα.

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Αστυνομίας Κυριάκος Χαραλάμπους είπε πως σήμερα έχει αρθεί μια κατάφωρη αδικία που χρονολογείται πέραν των 10 χρόνων. Το θέμα του επαγγελματικού σχεδίου σύνταξης αποτελούσε πάντα πάγιο αίτημα του Συνδέσμου και σήμερα αυτό το αίτημα εκπληρώθηκε, σημείωσε.

Ακολουθήστε μας στο Facebook, Instagram και Twitter

Προηγούμενο άρθροPERRIER® x MURAKAMI – Η νέα συνεργασία του Perrier με τον Τακάσι Μουρακάμι!
Επόμενο άρθροΟι εκθέσεις του Ευρωκοινοβουλίου για την Τουρκία και η Κύπρος