Η Ολοκληρωμένη Στρατηγική Παγκόσμια Συνεργασία Ινδίας-ΗΠΑ βασίζεται σε κοινές δημοκρατικές αξίες, σύγκλιση σε θέματα ασφάλειας και στρατηγικής και σε ένα κοινό όραμα για μια διεθνή τάξη βασισμένη σε κανόνες. Οι διμερείς σχέσεις ήταν ανέκαθεν προοδευτικές μέσω μιας ευρείας δέσμευσης και συνεργασίας. Οι τακτικές συνομιλίες υψηλού επιπέδου μεταξύ του Πρωθυπουργού Narendra Modi  και του προέδρου των ΗΠΑ  Joe Biden συνέβαλαν καθοριστικά στην καθοδήγηση των δύο κυβερνήσεων και στην εστίαση της διμερούς ατζέντας στο πλαίσιο σύγχρονων θεμάτων κοινής προτεραιότητας. Οι ΗΠΑ είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Ινδίας σε αγαθά και υπηρεσίες. Και οι δύο χώρες είναι βασικοί εταίροι σε τομείς όπως η επιστήμη, η τεχνολογία, η εκπαίδευση, η υγεία, η άμυνα και η ασφάλεια, ενώ η πρωτοβουλία για την Κρίσιμη και Αναδυόμενη Τεχνολογία έχει προσθέσει νέες διαστάσεις. Η αμυντική βιομηχανική συνεργασία, το διάστημα, οι τηλεπικοινωνίες, η κβαντική, η τεχνητή νοημοσύνη και η βιοτεχνολογία έχουν διευρύνει τη συνεργασία

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης Modi στις ΗΠΑ, αποφασίστηκε ότι και οι δύο χώρες θα εργαστούν για τον τερματισμό των εκκρεμοτήτων που σχετίζονται με το εμπόριο. Modi και Biden συμφώνησαν ότι φέρνοντας κοντά κυβερνήσεις, επιχειρήσεις και εκπαιδευτικά ιδρύματα των δύο χωρών είναι ζωτικής σημασίας για να καταστεί ουσιαστική η στρατηγική μας συνεργασία. Η εμπορική και επενδυτική εταιρική σχέση Ινδίας-ΗΠΑ είναι σημαντική όχι μόνο για τις δύο χώρες αλλά και για την παγκόσμια οικονομία. Σήμερα η Αμερική είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Ινδίας. Ο πρωθυπουργός Narendra Modi είπε ότι η φιλία Ινδίας-ΗΠΑ θα κάνει τον κόσμο ένα καλύτερο μέρος. Από την άμυνα στην αεροπορία, από το εφαρμοσμένο υλικό στην κατασκευή, από την πληροφορική έως το διάστημα, Ινδία και ΗΠΑ κινούνται προς το να γίνουν οι πιο αξιόπιστοι εταίροι. Αυτή η συνεργασία είναι προς το συμφέρον και των δύο χωρών, γι’ αυτό είναι εξίσου απαραίτητη η ενίσχυση της έχοντας γίνει αρκετά ιστορικά βήματα. Ο πρωθυπουργός Modi λέει ότι η συνεργασία μας μπορεί να αλλάξει τη μοίρα του 21ου αιώνα. Χτίζουμε μια ισχυρή και στραμμένη προς το μέλλον σχέση, συνεργαζόμενοι σε τομείς όπως η τεχνητή νοημοσύνη, το διάστημα, η κβαντική  και οι τηλεπικοινωνίες. Η συμφωνία Άρτεμις μεταξύ Ινδίας και ΗΠΑ θα οδηγήσει την εξερεύνηση του διαστήματος σε νέα επίπεδα όπου ούτε ο ουρανός θα είναι το όριο. Ινδία και Αμερική βαδίζουν δίπλα-δίπλα στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας και του ριζοσπαστισμού  συμφωνώντας ότι απαιτείται συντονισμένη δράση για τον τερματισμό της διασυνοριακής τρομοκρατίας.

Απευθυνόμενος στην κοινή σύνοδο του Κογκρέσου των ΗΠΑ για δεύτερη φορά, ο πρωθυπουργός Narendra Modi είπε: «Η Ινδία ήταν η 10η μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο όταν επισκέφτηκα τις ΗΠΑ για πρώτη φορά ως πρωθυπουργός, σήμερα αποτελεί την 5η μεγαλύτερη οικονομία και σύντομα θα γίνει η 3η. Όχι μόνο αναπτυσσόμαστε αλλά και μεγαλώνουμε γρήγορα. Όταν η Ινδία μεγαλώνει, ο κόσμος μεγαλώνει. Εξάλλου, είμαστε το ένα έκτο του παγκόσμιου πληθυσμού. Η Αμερική είναι η παλαιότερη και η Ινδία η μεγαλύτερη δημοκρατία. Η συνεργασία μας προμηνύεται θετικά για το μέλλον της δημοκρατίας και μαζί θα δώσουμε ένα καλύτερο μέλλον στον κόσμο και έναν καλύτερο κόσμο στο μέλλον. Υπάρχουν περισσότερα από 2500 πολιτικά κόμματα στην Ινδία σήμερα Περίπου είκοσι διαφορετικά κόμματα κυβερνούν τα διάφορα κρατίδια της Ινδίας. Έχουμε είκοσι δύο επίσημες γλώσσες και χιλιάδες διαλέκτους, ωστόσο μιλάμε με μια φωνή. Σήμερα ο κόσμος θέλει να μάθει όλο και περισσότερα για την Ινδία”. Σχετικά με την ψηφιακή επανάσταση της Ινδίας, ο πρωθυπουργός Modi είπε: “Έχουμε εργαστεί για την οικοδόμηση της ψηφιακής Ινδίας. Παρείχαμε πάνω από 2,2 δισ. εγχώριες δόσεις εμβολίου Covid χωρίς κόστος για τη χώρα. Οι αγρότες ενημερώνονται για την πρόγνωση του καιρού, οι ηλικιωμένοι λαμβάνουν πληρωμές κοινωνικής ασφάλισης, οι φοιτητές έχουν πρόσβαση σε υποτροφίες, οι γιατροί παρέχουν τηλεϊατρική, μόνο με ένα άγγιγμα της οθόνης του τηλεφώνου τους. Αυτή είναι η δύναμη της Ψηφιακής Ινδίας”.

Μιλώντας για την ισχυροποίηση του έθνους μέσω της ενδυνάμωσης των γυναικών, ο Πρωθυπουργός Modi είπε: “Οι γυναίκες στην Ινδία σήμερα μας οδηγούν προς ένα καλύτερο μέλλον. Το όραμα της Ινδίας δεν είναι μόνο η ανάπτυξη των γυναικών, αλλά η ανάπτυξη της χώρας υπό τις γυναίκες.” Κατά την επίσκεψή του στις ΗΠΑ, ο πρωθυπουργός Μόντι συναντήθηκε επίσης με μέλη της ινδικής κοινότητας και εμπειρογνώμονες του κλάδου. Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν γίνει πλέον ένας από τους σημαντικότερους αμυντικούς εταίρους της Ινδίας. Σήμερα, οι δύο χώρες συνεργάζονται στο διάστημα και τη θάλασσα, στην επιστήμη και στους ημιαγωγούς, στα  startups  και τη βιωσιμότητα, στην τεχνολογία και τις επιχειρήσεις, στη γεωργία και τα οικονομικά, στις τέχνες και την τεχνητή νοημοσύνη, στην ενέργεια και την εκπαίδευση, στην υγεία, φροντίδα και στις ανθρωπιστικές προσπάθειες.

 

Ακολουθήστε μας στο Facebook, Instagram και Twitter

Προηγούμενο άρθροΗ Charmagne Garcia-Laconico στο Ανώτατο Συμβουλευτικό Συμβούλιο του Hope For Children
Επόμενο άρθροΤο Paradox Museum Limassol: Ξεκινήστε τη νέα σχολική χρονιά εξερευνώντας τον πιο παράδοξο τρόπο μάθησης