Ο κόσμος συνειδητοποίησε τη δύναμη του συστήματος υγείας της Ινδίας κατά τη διάρκεια της πανδημίας του Covid, όταν η χώρα μας όχι μόνο πολέμησε με επιτυχία την πανδημία, αλλά βοήθησε και άλλες χώρες του κόσμου στο πνεύμα του Vasudhaiva Kutumbakam, της αρχαίας σανσκριτικής έκφρασης που σημαίνει “ο κόσμος είναι μία οικογένεια”. Στη συνέχεια, μια άκρως πετυχημένη εκστρατεία εμβολιασμού καθιέρωσε περαιτέρω την υπεροχή της Ινδίας στον τομέα της υγείας. Η κεντρική κυβέρνηση στοχεύει σε μια πιο περιεκτική προσέγγιση όπου οι υποδομές υγείας δεν θα περιορίζονται μόνο στις μεγάλες πόλεις.

Δίνεται έμφαση όχι μόνο στη θεραπεία των ασθενειών αλλά και στην πρόληψή τους.

Προς αυτή την κατεύθυνση έχουν γίνει πολλά σημαντικά βήματα όπως η πανεθνική καμπάνια Clean India Mission (Swachh Bharat Abhiyan) για την εξάλειψη της υπαίθριας αφόδευσης και τη σωστή διαχείριση των στερεών αποβλήτων, το Κίνημα Fit India για την υιοθέτηση από τον πληθυσμό ενός πιο δραστήριου και υγιεινού τρόπου ζωής, η Εθνική Διατροφική Αποστολή με στόχο τη βελτίωση της διατροφής για παιδιά, εγκύους και θηλάζουσες μητέρες, η Αποστολή Indradhanush για τον πλήρη εμβολιασμό όλων των παιδιών, το εθνικό ταμείο δημόσιας ασφάλισης υγείας για τη δωρεάν πρόσβαση στην ασφαλιστική κάλυψη υγείας για άτομα με χαμηλό εισόδημα (γνωστό ως Ayushman Bharat) και τέλος η Αποστολή Jal Jeevan για την πρόσβαση νοικοκυριών σε τρεχούμενο νερό.

Η κεντρική κυβέρνηση προωθεί τη συμπερίληψη στον τομέα της υγείας με τις ανάλογες εγκαταστάσεις να κατασκευάζονται σε επίπεδο περιοχής, συνοικίας και χωριού για τη θεραπεία σοβαρών ασθενειών.

Γι’ αυτόν τον σκοπό σημειώθηκε μια σημαντική αύξηση στον γενικό προϋπολογισμό ώστε να ενθαρρυνθεί περαιτέρω η έρευνα στα παραδοσιακά συστήματα υγείας όπως το AYUSH (το Υπουργείο εναλλακτικών μορφών θεραπείας όπως η γιόγκα και η ομοιοπαθητική) και σύνδεσή της με την ιατρική και καθιστώντας την παροχή υπηρεσιών υγείας εύκολα προσβάσιμη σε κάθε άτομο μέσω της σύγχρονης τεχνολογίας. Με στόχο τη δημιουργία ενός ισχυρού εργατικού δυναμικού που θα αποτελείται από ειδικευμένους εργαζομένους στον τομέα της υγείας, σημειώθηκε σημαντική αύξηση του προϋπολογισμού για ιατρική εκπαίδευση και ανθρώπινο δυναμικό. Υπάρχει μεγάλη ανάγκη για έρευνα στον τομέα της υγείας, όπως φάνηκε άλλωστε και κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid.

Η κυβέρνηση έχει επίσης ξεκινήσει ένα γενναιόδωρο πρόγραμμα επιδότησης για την παραγωγή φαρμακευτικών πρώτων υλών και ιατρικού εξοπλισμού. Η τεχνολογία είναι απαραίτητη ώστε ο τομέας της υγείας να προχωρήσει δυναμικά μπροστά. Η πλατφόρμα Co-Win που δημιουργήθηκε για την απρόσκοπτη διευκόλυνση του εμβολιασμού κατά του Covid είναι ένα λαμπρό παράδειγμα. Στην περίοδο του κορωνοϊού, η απομακρυσμένη υγειονομική περίθαλψη, η τηλεϊατρική και η τηλεδιαβούλευση βοήθησαν περίπου 25 εκατομμύρια ασθενείς.

Στις επαφές του με τους υγειονομικούς φορείς, ο Πρωθυπουργός της Ινδίας Narendra Modi απηύθυνε μια σημαντική έκκληση. Είπε ότι οι Ινδοί μαθητές πηγαίνουν σε ξένες, μικρότερες, χώρες παρόλο που δεν γνωρίζουν τη γλώσσα. Δισεκατομμύρια ρουπίες φεύγουν από τη χώρα. Δεν μπορεί ο ινδικός ιδιωτικός τομέας να μπει δυναμικά σ΄ αυτόν τον τομέα; Δεν μπορούν οι κυβερνήσεις των κρατιδίων να κάνουν σωστή πολιτική προσφέροντας γη γι’ αυτόν τον σκοπό όπου είναι απαραίτητο; Για να θωρακιστεί η Ινδία με κορυφαίους γιατρούς και το καλύτερα καταρτισμένο παραϊατρικό προσωπικό.

 

Ακολουθήστε μας στο Facebook, Instagram και Twitter

Προηγούμενο άρθροΗ ενεργειακή μετάβαση της Ευρώπης και οι κρίσιμες πρώτες ύλες
Επόμενο άρθροΞεπέρασε κάθε προσδοκία η ζήτηση για τη συναυλία των Scorpions στην Κύπρο