Απευθυνόμενος σήμερα στους ευρωβουλευτές στο πλαίσιο της συζήτησης «Αυτή είναι η Ευρώπη», ο Έλληνας πρωθυπουργός επικεντρώθηκε στην ανάγκη διεύρυνσης και εμβάθυνσης της ΕΕ.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ότι η Ελλάδα υπέφερε περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη τα τελευταία χρόνια, αλλά τελικά μπόρεσε να ξεπεράσει τα πολιτικά και οικονομικά εμπόδια που παραλίγο να την οδηγήσουν στην έξοδό της από το ευρώ. Πλέον, εκτός από το ότι συγκαταλέγεται στις πιο γρήγορα αναπτυσσόμενες οικονομίες στην Ευρώπη, η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του αγώνα για το μέλλον της ΕΕ- για παράδειγμα στην αντιμετώπιση της πανδημίας, καθώς και στην προστασία των εξωτερικών συνόρων από την εργαλειοποίηση των μεταναστευτικών ροών από την Τουρκία και από την επιθετικότητά της κατά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Ζητώντας περισσότερη αλληλεγγύη σε αυτά τα μέτωπα, ζήτησε επίσης τη διεύρυνση της ΕΕ στα Δυτικά Βαλκάνια, παράλληλα με εμβάθυνση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, ιδίως στους τομείς της ενέργειας και της άμυνας. Υπογράμμισε τον ρόλο που είναι έτοιμη να διαδραματίσει η Ελλάδα στην ενίσχυση της ενεργειακής αυτονομίας και της πράσινης μετάβασης της ΕΕ, μέσω μιας σειράς πρωτοβουλιών υποδομών και συνεργασίας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Αναφερόμενος στην επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, τόνισε ότι υπάρχει μόνο ένα στρατόπεδο που κανείς μπορεί να επιλέξει, αυτό της δημοκρατίας, της δικαιοσύνης, της ειρήνης και του διεθνούς δικαίου. Αυτό σημαίνει στήριξη της Ουκρανίας και πρόληψη κάθε είδους τετελεσμένου γεγονότος που θα δημιουργούσε επικίνδυνο προηγούμενο για άλλες αναθεωρητικές δυνάμεις.

Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι η ΕΕ πρέπει να σταθεί ενωμένη για να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις και να προστατεύσει την ελευθερία και την ευημερία για τις οποίες αγωνίστηκαν οι προηγούμενες γενιές, συνεχίζοντας το χτίσιμο μίας ευρωπαϊκής ταυτότητας και τη μάχη για μακροπρόθεσμη σταθερότητα.

Μετά την ομιλία του κ. Μητσοτάκη, ορισμένοι ευρωβουλευτές επικεντρώθηκαν στις επιτυχίες της ελληνικής κυβέρνησης σε ορισμένους τομείς της οικονομίας και στον σημαντικό ρόλο της στη διαφύλαξη των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ. Άλλοι ωστόσο επεσήμαναν το σταθερά πολύ υψηλό ποσοστό ανεργίας και ζήτησαν περισσότερες πράσινες και κοινωνικές επενδύσεις, ιδίως για τους νέους. Ορισμένοι τόνισαν επίσης τον μεγάλο αριθμό καταγγελιών για παράνομες επαναπροωθήσεις αιτούντων άσυλο και εξέφρασαν ανησυχίες σχετικά με τις πρόσφατες επιδόσεις της χώρας όσον αφορά τον σεβασμό των ευρωπαϊκών αξιών, ιδίως του κράτους δικαίου και της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης.

 

Ακολουθήστε μας στο Facebook, Instagram και Twitter