Την παραίτησή της ανακοίνωσε η πρωθυπουργός της Βρετανίας Λιζ Τρας, έπειτα από μόλις 6 εβδομάδες στην εξουσία.

Είπε ότι υπέβαλε την παραίτησή της στον βασιλιά Κάρολο Γ’ και ότι θα διεξαχθεί νέα εκλογή για την ανάδειξη ηγέτη του κόμματος εντός της επόμενης εβδομάδας.

Θα παραμείνει Πρωθυπουργός μέχρι την ανάδειξη νέου ηγέτη.

Μιλώντας έξω από το πρωθυπουργικό γραφείο, στο Νο 10 της Ντάουνινγκ Στριτ, η Τρας παραδέχθηκε ότι δεν μπορεί να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις που ανέλαβε όταν συμμετείχε στην κούρσα διαδοχής, έχοντας χάσει την εμπιστοσύνη του κόμματός της.

«Αναγνωρίζω, ωστόσο, δεδομένης της κατάστασης, ότι δεν μπορώ να εκπληρώσω την εντολή με βάση την οποία εξελέγην από το Συντηρητικό κόμμα. Ως εκ τούτου μίλησα στον βασιλιά για να τον ενημερώσω ότι παραιτούμαι από τη θέση του επικεφαλής του Συντηρητικού κόμματος», δήλωσε η Τρας.

Η Τρας εξελέγη για να αντικαταστήσει τον Μπόρις Τζόνσον και στις 6 Σεπτεμβρίου έγινε επισήμως πρωθυπουργός αφού πήρε την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από την βασίλισσα Ελισάβετ Β’, δύο ημέρες πριν αυτή αποβιώσει.

Η παραίτησή της θεωρείτο σίγουρη μετά την χθεσινή εφιαλτική ημέρα στο Γουέστμίνστερ και την επεισοδιακή ψηφοφορία για το fracking (την υδραυλική εξόρυξη φυσικού αερίου), όταν βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας αρνήθηκαν να ψηφίσουν το κυβερνητικό νομοσχέδιο για την άρση του μορατόριου για το fracking, παρά τις απειλές για πειθαρχικές κυρώσεις, αφού η Ντάουνινγκ Στριτ είχε απαιτήσει κομματική πειθαρχία.

Όλα τα άρθρα αναφέρουν ότι η πρωθυπουργός έχει χάσει τον έλεγχο και την εμπιστοσύνη του κόμματος και της κυβέρνησής της.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Guardian, της Mirror και του BBC, ο Τζέρεμι Χαντ δεν θα είναι υποψήφιος για την ηγεσία των Τόρις.

 

Ακολουθήστε μας στο Facebook, Instagram και Twitter

Προηγούμενο άρθροΝέες λειτουργίες και δυνατότητες για το MyPrimetel Selfcare
Επόμενο άρθροΣε σταθερή αλλά κρίσιμη κατάσταση ο Αρχιεπίσκοπος