Το Παγκόσμιο Κύπελλο 2022 στο Κατάρ ξεκινά στις 20 Νοεμβρίου και 32 ομάδες έχουν στόχο να φτάσουν στον τελικό και να γίνουν παγκόσμιοι πρωταθλητές στις 18 Δεκεμβρίου.
Το Μουντιάλ πλησιάζει, αφού έμειναν λίγο περισσότερο από δυο εβδομάδες για τη σέντρα του. Ακούω από πολλούς ότι δεν θα ασχοληθούν με το φετινό Μουντιάλ, λόγω των πολλών αμφιλεγόμενων κεφαλαίων του, όπως οι συνθήκες εργασίας των εργατών, το σκάνδαλο ανάθεσης, η χρήση αλκοόλ και ο τρόπος που η χώρα θα φερθεί στην LGBTQ+ κοινότητα.
Ωστόσο υπάρχουν και πολλοί που ανυπομονούν. Οι παίκτες θα είναι σε φουλ φόρμα και αυτό υπόσχεται πολλά στους λάτρεις του ποδοσφαίρου και της πιο δημοφιλούς αθλητικής διοργάνωσης στον κόσμο. Για όσους λοιπόν θα το παρακολουθήσουν, υπάρχουν κάποια πράγματα που θα έπρεπε να ξέρουν οπωσδήποτε.
Το πρώτο Μουντιάλ του χειμώνα και οι θερμοκρασίες του
Όταν το Κατάρ πήρε την διοργάνωση το 2010, είχε συμφωνηθεί ότι θα διεξαχθεί καλοκαίρι. Αλλά ύστερα από 5 χρόνια, κάτι τέτοιο θεωρήθηκε αδύνατο, οπότε προέκυψε το πρώτο χειμερινό Μουντιάλ. Γιατί τον Νοέμβριο ο μέσος όρος θερμοκρασίας είναι οι 26 βαθμοί Κελσίου, ενώ τον Δεκέμβριο οι 21 βαθμοί Κελσίου. Το βράδυ η θερμοκρασία μπορεί να πέσει μέχρι και τους 16 βαθμούς Κελσίου. Επίσης, οι αισιόδοξοι λένε πως το Μουντιάλ μέσα στο χειμώνα μπορεί να καταλήξει να είναι πιο θεαματικό, αφού οι παίκτες έχουν μόνο 4 μήνες παιχνιδιών στα πόδια τους και όχι 9 με 10 που συνήθως έχουν τον Ιούνιο όπου και λάμβαναν χώρα όλες οι διοργανώσεις.
Οι αντιπαραθέσεις
Υπάρχουν τα ζητήματα με τις συνθήκες εργασίας ή σκλαβιάς όπως λένε κάποιοι, αλλά και οι ισχυρισμοί για εκατοντάδες νεκρούς κατά την κατασκευήν των εγκαταστάσεων. Οι LGBTQ+ φίλαθλοι θα μποϊκοτάρουν το Μουντιάλ, ενώ πολλοί αθλητές θα κάνουν το ίδιο για τη συνολική καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Υπάρχει και το ερώτημα το πως η FIFA έδωσε τη διοργάνωση σε μια χώρα που δεν είχε προκριθεί ποτέ σε τελική φάση. Όλα τα βλέμματα θα είναι στο Κατάρ, για τους σωστούς και για τους λάθος λόγους.
Θα σερβίρεται αλκοόλ στο Μουντιάλ;
Η δημόσια κατανάλωση αλκοόλ αλλά και η δημόσια μέθη είναι παράνομες στο Κατάρ. Το πρόστιμο φτάνει μέχρι τα 850 δολάρια ενώ μπορεί κάποιος να καταδικαστεί μέχρι και σε 6 μήνες φυλάκισης. Στα στάδια δεν θα πωλείται αλκοόλ, αλλά θα υπάρχουν ειδικές ζώνες για τους φιλάθλους όπου θα μπορούν να πίνουν τα ποτά τους. Επίσης για πρώτη φορά θα υπάρχουν και άλλου τύπου ζώνες. Αυτές για τους μεθυσμένους ή ζαλισμένους, που θα τους επιτρέπουν να ξεμεθούν.
Ποιες είναι οι 32 ομάδες που θα συμμετέχουν;
Βόρεια Αμερική: ΗΠΑ, Μεξικό, Καναδάς, Κόστα Ρίκα
Νότια Αμερική: Βραζιλία, Αργεντινή, Ουρουγουάη, Ισημερινός
Ευρώπη: Βέλγιο, Κροατία, Δανία, Αγγλία, Γαλλία, Γερμανία, Ολλανδία, Πολωνία, Πορτογαλία, Σερβία, Ισπανία, Ελβετία, Ουαλία
Αφρική: Καμερούν, Γκάνα, Μαρόκο, Σενεγάλη, Τυνησία
Ασία: Αυστραλία, Ιράν, Ιαπωνία, Κατάρ, Σαουδική Αραβία, Νότια Κορέα
Οι προηγούμενοι οικοδεσπότες είναι τιμωρημένοι
Τέσσερα χρόνια μετά την διοργάνωση του 2018 την οποία και έφεραν εις πέρας, οι Ρώσοι αποκλείστηκαν χωρίς αγώνες από το Παγκόσμιο Κύπελλο, λόγω της εισβολής στην Ουκρανία τον περασμένο Φεβρουάριο. Το ίδιο έχει συμβεί και στους ρωσικούς συλλόγους, οι οποίοι δεν συμμετέχουν στις ευρωπαϊκές διασυλλογικές διοργανώσεις για φέτος.
Ποια είναι τα φαβορί σύμφωνα με τις στοιχηματικές εταιρείες;
Εννιά ομάδες έχουν απόδοση κάτω από 20 μονάδες για την κατάκτηση του Μουντιάλ κάτι που τις καθιστά τα κυριότερα φαβορί. Τη χαμηλότερη απόδοση έχει η Βραζιλία, ακολουθεί η Αργεντινή, στην τρίτη θέση η παγκόσμια πρωταθλήτρια Γαλλία και ύστερα κατά σειρά οι Αγγλία, Ισπανία, Γερμανία, Ολλανδία, Πορτογαλία και Βέλγιο.
Η μπάλα
Η μπάλα θα είναι μια δημιουργία της Adidas και η ονομασία της θα είναι καθαρά αραβική, αφού θα ονομάζεται Al Rihla Pro.
Η μασκότ
Η μασκότ του Μουντιάλ παρουσιάστηκε από το Κατάρ και τη FIFA την πρωταπριλιά του 2022. Το όνομά της θα είναι La’eeb, που στα αραβικά σημαίνει «παίκτης εξαιρετικών ικανοτήτων». Η εμφάνισή της ανήκει σε κάτι σαν παράλληλο σύμπαν, αφού δεν έχει συγκεκριμένη αντιστοίχιση και ο καθένας μπορεί να την ερμηνεύσει όπως προτιμά. Πάντως, το σύνθημά της θα είναι «Τώρα συμβαίνουν όλα».
Το τραγούδι της διοργάνωσης
Το επίσημο τραγούδι της διοργάνωσης είναι φυσικά στα αραβικά και έχει τίτλο «Hayya Hayya» που σημαίνει «Καλύτερα Μαζί». Το ερμηνεύουν οι Trinidad Cardona, Davido και Aisha.
Το νέο ημιαυτόματο σύστημα για το offside
Ένα νέο σύστημα θα βοηθά τους διαιτητές στο γήπεδο αλλά και εκείνους που θα είναι στο VAR. Το σύστημα θα τους βοηθά να παίρνουν πιο γρήγορες και πιο ακριβείς αποφάσεις για το offside. Το νέο σύστημα λοιπόν χρησιμοποιεί 12 κάμερες παρακολούθησης που βρίσκονται κάτω από την οροφή του γηπέδου και θα παρακολουθούν την μπάλα και άλλα 29 ανάλυσης δεδομένων των παικτών ώστε να υπολογίζουν την ακριβή θέση τους. Η μπάλα θα έχει επίσης τον δικό της αισθητήρα που θα βοηθά στις μετρήσεις. ΠΗΓΗ