Ο Ύπατος Εκπρόσωπος/Αντιπρόεδρος, Τζουζέπ Μπορέλ επισκέφθηκε τη Λευκωσία την Παρασκευή για να συζητήσει την πορεία προς την επανέναρξη των συνομιλιών για τη διευθέτηση του κυπριακού ζητήματος και για να προσφέρει τη στήριξη της ΕΕ στη διαδικασία αυτή.

Στις συναντήσεις του με τον Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη και τον Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Χριστοδουλίδη, ο Ύπατος Εκπρόσωπος συζήτησε τις τελευταίες εξελίξεις και προοπτικές προόδου στις προσπάθειες αναβίωσης των διαπραγματεύσεων για τον τερματισμό της διαίρεσης της νήσου.

Στη συνέχεια, ο Τζουζέπ Μπορέλ συναντήθηκε με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ερσίν Τατάρ για να συζητήσει το κυπριακό ζήτημα και τα σχετικά μέτρα της ΕΕ για την προώθηση της οικονομικής ανάπτυξης της τουρκοκυπριακής κοινότητας και την προσέγγιση της τουρκοκυπριακής και της ελληνοκυπριακής κοινότητας.

«Συνάντησα τους δύο Κύπριους ηγέτες και μετά από τις συνομιλίες μας πιστεύω ότι μπορούν να βρεθούν λύσεις, παρά το γεγονός ότι ο δρόμος δεν θα είναι εύκολος. Τους παρότρυνα να αδράξουν την ευκαιρία της άτυπης συνάντησης 5+1 στη Γενεύη τον επόμενο μήνα και να προσέλθουν στις συνομιλίες προετοιμασμένοι να καταλήξουν σε συμβιβασμό. Η Ευρωπαϊκή Ένωση υποστηρίζει πλήρως την επανέναρξη της διαδικασίας διευθέτησης του Κυπριακού υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, το συντομότερο δυνατόν», δήλωσε ο Ύπατος Εκπρόσωπος μετά από τις συζητήσεις του με τα δύο μέρη

Υπενθύμισε ότι η διαδικασία αυτή δεν ξεκινά από το μηδέν: «Υπάρχει ένα πλαίσιο, συμπεριλαμβανομένων των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, με συγκλίσεις στις οποίες μπορούν να βασιστούν οι πλευρές, με την υποστήριξη του ΟΗΕ, των εγγυητριών δυνάμεων και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δεν θα είναι εύκολη διαδικασία, αλλά μπορεί να γίνει, προς όφελος όλων των Κυπρίων, για την Ευρώπη και για την περιφερειακή σταθερότητα», εξήγησε ο κ. Τζουζέπ Μπορέλ.=

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Κύπρο, ο Ύπατος Εκπρόσωπος/Αντιπρόεδρος κ. Μπορέλ συναντήθηκε επίσης με την Ειδική Αντιπρόσωπο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Ελίζαμπεθ Σπέχαρ και με τον συνταγματάρχη Νιλ Ράιτ, επικεφαλής της Ειρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ στην Κύπρο (UNFICYP), με τους οποίους συζήτησε για την επιχείρηση των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο.

Ακολουθήστε μας στο Facebook, Instagram και Twitter

Προηγούμενο άρθροΗ Κομισιόν προτείνει μέτρα για την εξασφάλιση ίσης αμοιβής ανδρών και γυναικών
Επόμενο άρθροΜπορεί το ροχαλητό να γίνει επικίνδυνο για την υγεία;