Επιτήδειοι με πρόφαση τη διαδικασία επικαιροποίησης στοιχείων έχουν ως στόχο την απόσπαση στοιχείων λογαριασμών

Νέες απόπειρες για απάτη έχουν καταγραφεί τις τελευταίες ώρες, από επιτήδειους, οι οποίοι προσποιούμενοι τους εργαζόμενους σε τράπεζες και προφασιζόμενοι επικαιροποίηση στοιχείων λογαριασμών στοχεύουν σε απόσπαση προσωπικών δεδομένων πρόσβασης και χρήσης τραπεζικών λογαριασμών.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Συνδέσμου Τραπεζών Κύπρου, τα περιστατικά έχουν καταγραφεί, έπειτα από σχετικές καταγγελίες ηλικιωμένων ατόμων, τα οποία δεν έπεσαν θύματα της απάτης διότι υποψιάστηκαν ότι κάτι δεν πήγαινε καλά και δεν προχώρησαν σε πλήρη αποκάλυψη των στοιχείων που τους ζητήθηκαν.

Οι τράπεζες, ανά τακτά χρονικά διαστήματα, επικοινωνούν με τους πελάτες τους για επικαιροποίηση στοιχείων αποκλειστικά μέσω των επίσημων καναλιών επικοινωνίας με τους πελάτες τους. Τα εν λόγω κανάλια είναι η έντυπη και ηλεκτρονική αλληλογραφία, η τηλεφωνική επικοινωνία και η διά ζώσης εξυπηρέτηση και επικαιροποίηση στοιχείων στα τραπεζικά υποκαταστήματα. Οι τράπεζες δεν πραγματοποιούν επισκέψεις σε οικίες πολιτών για επικαιροποίηση στοιχείων.

Το κοινό καλείται να είναι σε εγρήγορση και υποψιασμένο και να μην προχωρεί στην παροχή στοιχείων λογαριασμών σε αντίστοιχη κατάσταση.

Τα στοιχεία των λογαριασμών, τα συνθηματικά πρόσβασης και τα PIN για τις κάρτες δεν ζητούνται κατά τη διαδικασία επικαιροποίησης στοιχείων.  Τα προσωπικά δεδομένα των πελατών ζητούνται μόνο σε συγκεκριμένες περιστάσεις και με δύο βήματα επιβεβαίωσης κατά την πρόσβαση στον λογαριασμό ή κατά τη διεκπεραίωση συναλλαγών. Ποτέ με φυσική παρουσία και μάλιστα εκτός τράπεζας.

 

Ακολουθήστε μας στο Facebook, Instagram και Twitter

Προηγούμενο άρθροΠΑΣΥΚΑΦ: H βοήθεια σας “Σημαίνει πολλά”
Επόμενο άρθροΈρευνα με στόχο την ανίχνευση των εκπαιδευτικών αναγκών των ασθενών στην Κύπρο