Το νέο Σχέδιο Χορηγιών του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας για Ενίσχυση της Νέας Επιχειρηματικής Δραστηριότητας, με κονδύλια που ανέρχονται στα €30 εκατ., παρουσίασε σήμερα, Τρίτη, 18 Μαΐου 2021, η Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας κα Νατάσα Πηλείδου, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Όπως τόνισε η Υπουργός, τους τελευταίους τέσσερις μήνες το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας έχει προκηρύξει σχέδια ύψους €121 εκατ. και μέχρι το τέλος του έτους το συνολικό ύψος των προκηρύξεων θα ανέλθει στα €166 εκατ., από σχεδόν €450 εκατ. την επταετία 2021-2027. Απώτερος στόχος της Κυβέρνησης, είπε, είναι η έμπρακτη στήριξη των επιχειρήσεων, οι οποίες αποτελούν ισχυρή κινητήριο δύναμη της οικονομικής ανάπτυξης, ιδιαίτερα την παρούσα χρονική περίοδο που καταβάλλονται προσπάθειες για επανεκκίνηση, ανάκαμψη, αλλά και αντιμετώπιση των επιπτώσεων από την πανδημία.

Αναφερόμενη στις λεπτομέρειες του Σχεδίου Νέας Επιχειρηματικής Δραστηριότητας, η κα Πηλείδου εξήγησε ότι το νέο σχέδιο αποτελεί τη «συνέχεια των σχεδίων ενίσχυσης της νεανικής και της γυναικείας επιχειρηματικότητας που ήταν από τα πιο επιτυχημένα και δημοφιλή των προηγούμενων χρόνων. Μόνο την τελευταία επταετία τα Σχέδια αυτά βοήθησαν 608 νέους μέχρι 40 ετών και γυναίκες μέχρι 55 ετών, να ξεκινήσουν το όνειρό τους, να φτιάξουν τη δική τους επιχείρηση και, παράλληλα, να δημιουργήσουν και αρκετές νέες θέσεις εργασίας».

Για την παρουσίαση της Υπουργού πατήστε εδώ.

H Υπουργός επισήμανε ότι το Σχέδιο, το οποίο άνοιξε για νέες αιτήσεις στις 17 Μαΐου και θα παραμείνει ανοικτό μέχρι το τέλος του χρόνου, έχει πλέον επανασχεδιαστεί και εκσυγχρονιστεί, «λαμβάνοντας υπόψη τόσο τη δύσκολη οικονομική συγκυρία που προκλήθηκε από την πανδημία, αλλά και τα σημεία που έχριζαν βελτίωσης, όπως τα είχαμε εντοπίσει σε προηγούμενες προκηρύξεις». Σύμφωνα με την κα Πηλείδου, μεταξύ άλλων έγιναν οι εξής βελτιώσεις:

 • Ενοποίηση των δύο σχεδίων Νεανικής και Γυναικείας Επιχειρηματικότητας, για μείωση του διοικητικού κόστους και καλύτερη και γρηγορότερη διαχείριση των αιτήσεων.
 • Δικαιούχοι είναι άνεργοι ή μισθωτοί, (α) νέοι και νέες 18-29 ετών, (β) άνδρες 30-50 ετών και (γ) γυναίκες 30-55 ετών. Ως εκ τούτου, διευρύνθηκε η ηλικιακή ομάδα για αύξηση των δικαιούχων αντρών μέχρι τα 50, αφού λόγω και της κρίσης που επέφερε η πανδημία σκοπός είναι δοθεί η ευκαιρία σε περισσότερους ανθρώπους, ειδικά σε άτομα που έχασαν τη δουλειά τους, να διεκδικήσουν χορηγία. Οι γυναίκες καλύπτονταν ήδη μέχρι τα 55, με στόχο την εδραίωση της γυναικείας επιχειρηματικότητας.
 • Αύξηση του ανώτατου επιλέξιμου προϋπολογισμού ανά αίτηση στις €120 χιλιάδες και σημαντική αύξηση του ποσοστού ενίσχυσης, για νέους και νέες μέχρι 29 ετών στο 70% και για άντρες και γυναίκες από 30 έως και 50/55 ετών αντίστοιχα, στο 60%.
 • Σημαντική αύξηση του ποσού χορηγίας με μέγιστο τις €84 χιλιάδες για τους νέους και τις €70 χιλιάδες για άντρες και γυναίκες, ανεξαρτήτως τομέα επένδυσης.
 • Επιπλέον μοριοδότηση σε αιτητές ορεινών/μειονεκτικών περιοχών, πρόνοια που συνάδει με τους στόχους της Εθνικής Στρατηγικής για Ανάπτυξη των Ορεινών Κοινοτήτων.
 • Επιπλέον μοριοδότηση σε τομείς δραστηριοτήτων Έξυπνης Εξειδίκευσης, κάτι που συνάδει με την Εθνική Στρατηγική της Κυβέρνησης για την Έξυπνη Εξειδίκευση.
 • Χρηματοδότηση της αγοράς κτηρίων.

Η κα Πηλείδου σημείωσε, επίσης, ότι άλλες σημαντικές αλλαγές που αφορούν όλα τα σχέδια που προκηρύσσει το Υπουργείο, για αποφυγή καθυστερήσεων και μείωση γραφειοκρατίας, έχουν ως ακολούθως:

 • Ηλεκτρονική υποβολή των αιτήσεων.
 • Ψηφιοποίηση διαδικασίας αξιολόγησης των αιτήσεων.
 • Απλοποίηση και μείωση αριθμού διαδικασιών.
 • Επέκταση περιόδου υποβολής των αιτήσεων.
 • Τα Σχέδια θα παραμένουν ανοικτά για καθορισμένα χρονικά διαστήματα (cut-off dates).

Ολοκληρώνοντας την παρουσίασή της, η Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας σημείωσε ότι ως μη επιλέξιμες δραστηριότητες στο νέο Σχέδιο θεωρούνται μόνο όσες αφορούν στην πρωτογενή παραγωγή, μεταποίηση και εμπορία γεωργικών προϊόντων, στην αλιεία και την υδατοκαλλιέργεια και στο χονδρικό και λιανικό εμπόριο, οποιουδήποτε προϊόντος ή υπηρεσίας. Εξαίρεση και άρα επιλέξιμες δαπάνες, θεωρούνται αυτές που αφορούν στο Ηλεκτρονικό Εμπόριο (e-Commerce).

Για λεπτομερή παρουσίαση Σχεδίου Ενίσχυσης της Νέας Επιχειρηματικής Δραστηριότητας, πατήστε εδώ. Για τον Οδηγό, πατήστε εδώ.

Ακολουθήστε μας στο Facebook, Instagram και Twitter

Προηγούμενο άρθροΟι άδειες τσέπες προβληματίζουν τους Κύπριους
Επόμενο άρθροΝέοι κανόνες ΦΠΑ αναφορικά με το Ηλεκτρονικό Διασυνοριακό Εμπόριο