Η Ευγενία Χαμηλού και η Σάσα Κόχεν Ιωαννίδη αντιπροσώπευσαν την Κύπρο στο παγκόσμιο συνέδριο #Youth4Climate: Driving Ambition και #Pre-COP26, το οποίο πραγματοποιήθηκε μεταξύ 28-30 Σεπτεμβρίου 2021 στο MiCo – Milano Convention Centre στο Μιλάνο, της Ιταλίας.

Η εκδήλωση #Youth4Climate (Νεολαία για το Κλίμα) η οποία συνδυάστηκε με το Pre-COP26, αποτελεί το πρώτο συνέδριο όπου νέοι από όλα τα κράτη-μέλη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών εμπλέκονται ενεργά στη διαδικασία των πολυμερών διαπραγματεύσεων για το κλίμα. Η πρωτοβουλία αυτή ήταν της Κυβέρνησης της Ιταλίας και συγκεκριμένα του κ. Roberto Cingolani, Υπουργού Οικολογικής Μετάβασης.

Το Pre-COP26 αποτελεί την τελευταία υπουργική προπαρασκευαστική συνάντηση πριν από το COP26, το παγκόσμιο συνέδριο για την κλιματική αλλαγή του UNFCCC, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στη Γλασκώβη τον Νοέμβριο του 2021.

Παρόντες και παρούσες στην εκδήλωση ήταν αξιόλογοι/ες ομιλητές/τριες όπως ο Πρωθυπουργός της Ιταλίας κ. Mario Draghi, ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φρανς Τίμερμανς, η Απεσταλμένη Νεολαίας του ΓΓ του ΟΗΕ κα. Jayathma Wickramanayake και ακτιβιστές όπως η Greta Thunberg και η Vanessa Nakate.

Τιμή για την Κύπρο ήταν η αξιόλογη συμμετοχή του Μόνιμου Γραμματέα του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας της Κύπρου, κ. Νεόφυτου Παπαδόπουλου, στη συζήτηση για την Κλιματική Εκπαίδευση. Eπίσης, η επιλογή του IOM-UN Migration να πραγματοποιήσει συνέντευξη με την Ευγενία για τον εκτοπισμό, την προσφυγοποίηση και τον αντίκτυπο της κλιματικής αλλαγής στην ανθρώπινη μετακίνηση χρήζει ιδιαίτερου θαυμασμού.

Η Ευγενία και η Σάσα έχουν συμβάλει ενεργά στη συγγραφή του ψηφίσματος της νεολαίας το οποίο θα συνδιαμορφώσει τις πολιτικές που θα παρθούν στο COP26. Μήνυμά τους είναι η άμεση εφαρμογή της Συμφωνίας των Παρισίων για την κλιματική αλλαγή και των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης από όλα τα κράτη-μέλη και ιδιαίτερα από την Κυπριακή Δημοκρατία, αλλά και η ουσιαστική συμμετοχή των νέων της Κύπρου σε όλα τα κέντρα λήψης αποφάσεων.

 

Ακολουθήστε μας στο Facebook, Instagram και Twitter

Προηγούμενο άρθρο“Προσγειωθήκαμε” στους νέους χώρους του αεροδρομίου Λάρνακας – ΒΙΝΤΕΟ
Επόμενο άρθρο“Γεμάτος” ο Οκτώβριος στο Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας