Καθώς η πανδημία εισέρχεται στο δεύτερο χρόνο της, με τον πλανήτη να συνεχίζει να βιώνει επισφαλείς συνθήκες εργασίας και να εφαρμόζει μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης, παρουσιάζεται η ανάγκη να εξετάσουμε τον αντίκτυπό της στον φιλανθρωπικό τομέα. Τα φιλανθρωπικά ιδρύματα δημιουργούνται με στόχο να καλύψουν τα κενά της πολιτείας σχετικά με τη στήριξη συγκεκριμένων ομάδων πληθυσμού ή τις ανάγκες ενός συγκεκριμένου τομέα. Ενώ ορισμένα ιδρύματα εστιάζουν σε ένα συγκεκριμένο θέμα, άλλα έχουν μεγαλύτερη εμβέλεια. Τέτοιοι οργανισμοί καλύπτουν όλες τις πτυχές της κοινωνίας: τα παιδιά, τους ενήλικες, τις οικογένειες, τους νέους ανθρώπους, το περιβάλλον, τα ζώα. Όλοι έχουν κάποια προτίμηση και θα επιλέξουν το φιλανθρωπικό ίδρυμα με το οποίο ταυτίζονται περισσότερο – ωστόσο υπάρχουν και μερικά άτομα που θέλουν να στηρίζουν όλους τους τομείς. Η στήριξη των φιλανθρωπικών οργανισμών αποτελεί κεντρικό πυλώνα της κοινωνικής πολιτικής του The International School of Paphos. Οι δράσεις μας ενισχύουν συνήθως ένα μεγάλο φάσμα μεμονωμένων οργανισμών, ενώ κατά καιρούς έχουμε υλοποιήσει και μεγαλύτερα έργα.

Φέτος, οι φιλανθρωπικοί οργανισμοί έχουν αυξημένες ανάγκες, την ώρα που η οικονομία υφίσταται το σοκ της πανδημίας, ενώ οι όποιες δραστηριότητες και εκδηλώσεις συγκέντρωσης χρημάτων έχουν ανασταλεί. Παράλληλα, ακόμη ένας παράγοντας που πρέπει να ληφθεί υπόψη είναι ότι οι άνθρωποι διαθέτουν λιγότερους πόρους, και ως εκ τούτου είναι πιο προσεκτικοί ως προς τον τρόπο με τον οποίο θα διαθέσουν τα χρήματά τους και ποιους οργανισμούς θα στηρίξουν. Επιπρόσθετα, την ώρα που ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι επηρεάζονται από τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης, οι προτεραιότητές τους αλλάζουν, και επομένως προτιμούν να βοηθήσουν αυτούς που έχουν παρατηρήσει ότι υποφέρουν περισσότερο. Ως εκ τούτου, ορισμένοι οργανισμοί επηρεάζονται περισσότερο από άλλους.

Πρόσφατα, στο The International School of Paphos μαζέψαμε χρήματα για να στηρίξουμε δυο οργανισμούς: τα καταφύγια ζώων Stray Haven και Tala Monastery Cats. Συγκεκριμένα, αποφασίσαμε να ενισχύσουμε αυτούς τους οργανισμούς, καθώς πριν από την πανδημία, λάμβαναν μεγάλες δωρεές τροφίμων από τα διάφορα τοπικά εστιατόρια, οι οποίες διακόπηκαν με από την έξαρση της νόσου του κορωνοϊού, Covid-19. Επομένως, είδαν τις δωρεές φαγητού να μειώνονται απότομα, ενώ οι υπόλοιπες δωρεές που λάμβαναν περιορίστηκαν επίσης. Ως εκ τούτου, ζητήσαμε από τους μαθητές μας να ψάξουν να βρουν διάφορα αντικείμενα που δεν χρειάζονται και να τα φέρουν στο σχολείο μας, για να τα δωρίσουν στο φιλανθρωπικό κατάστημα των Σαμαριτών Κύπρου. Παρόλο που αυτή τους η ενέργεια δεν τους κόστισε κάτι, βοήθησε την κοινότητα που χρειαζόταν φθηνά είδη πρώτης ανάγκης σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία, ενώ συγκέντρωσαν παράλληλα χρήματα για φιλανθρωπικούς σκοπούς. Επιπρόσθετα, ζητήσαμε από τους μαθητές μας να συμβάλουν οικονομικά στο πρόγραμμά του σχολείου μας, A Random Act of Kindness, στο πλαίσιο του οποίου οι μαθητές προχωρούν σε μικρές πράξεις καλοσύνης προς τους άλλους μαθητές, τους δασκάλους και τις οικογένειές τους. Μέσα από τη μικρή δωρεά τους, οι μαθητές συγκέντρωσαν ένα μεγάλο ποσό το οποίο δόθηκε σε μια τοπική επιχείρηση – ένα εστιατόριο το οποίο είχε αναστείλει τη λειτουργία του εξαιτίας της πανδημίας. Έτσι, παρόλο που το εστιατόριο παρέμεινε κλειστό λόγω των περιοριστικών μέτρων που λήφθηκαν για την αντιμετώπιση της πανδημίας, οι υπάλληλοι του εστιατορίου χρησιμοποίησαν τις ικανότητές τους για να βοηθήσουν τους συνανθρώπους τους.

Παράλληλα, παρόλο που αυτή την περίοδο, οι μαθητές παρακολουθούσαν μαθήματα αποκλειστικά μέσω διαδικτύου, η πρόεδρος του σχολείου, προσπάθησε να βρει δραστηριότητες για να παρακινήσει τους μαθητές. Οι δράσεις που διοργάνωσε, μπορούν λοιπόν να θεωρηθούν ως πράξεις αλληλεγγύης, καθώς η συγκεκριμένη μαθήτρια εστιάζει όλη της την προσπάθεια στο να βοηθά τους γύρω της. Αυτές οι ιδέες, καθώς και άλλες ιδέες του Ομίλου Φιλανθρωπίας, έχουν υλοποιηθεί σε μια προσπάθεια του σχολείου να δώσει μια μερική αίσθηση κανονικότητας στους μαθητές, σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία.

Την ίδια ώρα, δεν έχουμε ξεχάσει το περιβάλλον και παρόλο που δεν μπορούμε να πραγματοποιήσουμε καθαριότητες ακτών εξαιτίας των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης, συνεργαζόμαστε στενά με τους #stoppollutioncy και μέσα από την πρωτοβουλία #cleanyourstreet, προκαλέσαμε τους μαθητές μας να καθαρίσουν τον δρόμο του σπιτιού τους.

Όλες οι πρωτοβουλίες που αναλαμβάνουμε κατά καιρούς, συνιστούν διαφορετικούς τρόπους να στηρίξουμε τους συνανθρώπους μας, ενώ θέλουν να περάσουν το μήνυμα ότι ανεξάρτητα από τις περιστάσεις μας, ο καθένας από μας μπορεί να βοηθήσει και να ΚΑΝΕΙ ΤΗ ΔΙΑΦΟΡΑ. Μην καθυστερείτε λοιπόν…ακόμα και η πιο μικρή πράξη καλοσύνης μπορεί να έχει τεράστιο αντίκτυπο.

 

Ακολουθήστε μας στο Facebook, Instagram και Twitter

Προηγούμενο άρθροΕντοπίστηκε φάλαινα στα ανοιχτά της Λάρνακας – ΒΙΝΤΕΟ
Επόμενο άρθροΠροσφορά ζωής από την Πετρολίνα