Το ανεξάρτητο κίνημα Amrit Mahotsav στην Ινδία έχει αποκτήσει ιδιαίτερη σημασία καθώς καθοδηγεί την πορεία προς τη διαμόρφωση των ονείρων και τις ασφαλείς αξίες για την οικοδόμηση μιας νέας χώρας. Το 75ο έτος της ανεξαρτησίας της χώρας, σηματοδοτεί την έναρξη της χρονικής περιόδου που συσχετίζεται με το Amrit . Το χρονικό αυτό διάστημα,  καθορίζει εκατοντάδες χρόνια ανεξαρτησίας. Ο στόχος του Amrit Kaal, είναι μια σύγχρονη Ινδία με υποδομές ανωτέρου επιπέδου.  Προβλέπει να μετατρέψει τις φιλοδοξίες σε πραγματικότητα, παρέχοντας προσιτή οικονομικά υγειονομική περίθαλψη, στέγαση, καθαρό νερό και ενέργεια, συμπεριλαμβάνοντάς τη βελτίωση της γεωργικής παραγωγής και καταργώντας τα εμπόδια στη βιομηχανία επεξεργασίας τροφίμων.

Οραματίζεται περαιτέρω μια χώρα όπου η ευημερία των στρατιωτών και των αγροτών είναι καίριας σημασίας Κατά τη διάρκεια του αγώνα για την ελευθερία, οι Ινδοί πρόγονοι είχαν ονειρευτεί το ίδιο.  Έχουν γίνει πολλές προσπάθειες τα τελευταία χρόνια για να επιτευχθεί το ίδιο ανεκπλήρωτο όνειρο. Ως αποτέλεσμα των έξυπνων πολιτικών, τώρα η οι αγρότες είναι ανεξάρτητοι, ενώ οι στρατιώτες που φυλάνε τα σύνορα διακατέχονται από υψηλό ηθικό. Το κίνημα Amrit Mahotsav, εξερευνά περαιτέρω τις ζωές αυτών που πάλεψαν για την ελευθερία.

Ο  Lal Bauhatur Shastri και ο ρόλος του πριν και μετά  την ανεξαρτησία της Ινδίας

Ο Lal Bauhatur Shastri παρά το γεγονός ότι έγινε ο δεύτερος πρωθυπουργός της χώρας, παρέμεινε απλός και ταπεινός, με μια ανθρωποκεντρική προσέγγιση. Υπηρέτησε το έθνος με αξιοπρέπεια και άψογη ακεραιότητα, όπως αρμόζει σε ένα πολιτικό, χωρίς συμβιβασμούς σε υψηλές ηθικές αξίες.  Μια σημαντική πτυχή της προσωπικότητας του Lal Bahadur Shastri ήταν η αξιοσημείωτη ικανότητά του να επικοινωνεί αποτελεσματικά. Το επικοινωνιακό του χάρισμα και η ικανότητά του να κατανοεί την άποψη του συνομιλητή του, έπαιξε σημαντικό ρόλο στην επιτυχία του.  Ήταν πάντα έτοιμος να δώσει τη μέγιστη σημασία στα συναισθήματα των άλλων.  Επίσης,  το κάλεσμα του για Πράσινη και Λευκή Επανάσταση στη χώρα, έπαιξε καθοριστικό ρόλο.

Ο Veer Chandra Singh Garhwali αρνήθηκε να ανοίξει πυρά εναντίων του άοπλού  έθνους Peshawar

Ο VeerChandra Singh Garhwali έχει μείνει γνωστός στην ινδική ιστορία ως ήρωας που αρνήθηκε να ανοίξει πυρ εναντίον των άοπλων της Peshawar, οι οποίοι μάχονταν για την ελευθερία της χώρας. Στις 23 Απριλίου 1930, οι Pathans υπό την ηγεσία του Khan Abdul Ghaffar Khan διοργάνωσαν πορεία διαμαρτυρίας στην πόλη  Peshawar (που τώρα βρίσκεται στο Πακιστάν), ενάντια στην εισαγωγή ρούχων και αγαθών από άλλες χώρες.Η βρετανική κυβέρνηση ήθελε να συντρίψει αυτό το κίνημα.  Του τάγματος που δημιουργήθηκε από τους Βρετανούς, ηγήθηκε ο Veer Chandra Singh Garhwali.  Η βρετανική κυβέρνηση, έκπληκτη από την πομπή και τον ενθουσιασμό του έθνους, διέταξε το σύνταγμα Garhwali να πυροβολήσει για να δώσει ένα μάθημα στους ταραξίες.  Ωστόσο, ο Veer Chandra Singh Garhwali αρνήθηκε να το κάνει λέγοντας ότι δεν πυροβολεί εναντίον άοπλου έθνους. Ο Garhwali έδειξε μεγάλο πατριωτισμό δίνοντας εντολή να μην πυροβολούν εναντίον άοπλων στρατιωτών.  Αυτό το περιστατικό αποδείχθηκε ορόσημο για τον ινδικό αγώνα ελευθερίας, ο οποίος έθεσε μια επαναστατική βάση για το μέλλον.

Ο Utkalmani Gopabandhu Das ήταν  «η Θεότητα» που πάντα βοηθούσε τους φτωχούς

Ο Utkalmani ήταν κοινωνικός λειτουργός, αγωνιστής της ελευθερίας, δημοσιογράφος και λογοτέχνης, με προτεραιότητα του ήταν να βοηθήσει τους  φτωχούς σε δύσκολες περιόδους. Ήταν ένας διαπρεπής κοινωνικός λειτουργός από την Orissa, γνωστός και ως «Utkal Man». Η καρδιά του ήταν πάντα αφοσιωμένη στις υπηρεσίες των φτωχών, τόσο πολύ που δεν μπορούσε να δώσει την κατάλληλη προσοχή στην οικογένειά του. Λέγεται ότι ακόμη και όταν ο γιος του πέθανε, ήταν απασχολημένος με τη σίτιση των φτωχών οικογενειών που είχαν πληγεί από τις πλημύρες. Ήταν ενεργό μέλος του απελευθερωτικού αγώνα της Ινδίας, γεγονός που τον οδήγησε στη φυλακή πολλές φορές. Ήταν ένθερμος υποστηρικτής της προώθησης της εκπαίδευσης για κάθε Ινδό.  Για αυτόν τον σκοπό, ίδρυσε ένα γυμνάσιο το 1909 όπου η διδασκαλία γινόταν  στα σύνορα του Santiniketan σε ένα ανοιχτό χώρο.

Η Annie Besant από τη Βρετανία στήριξε το κίνημα ελευθερίας της Ινδίας

Η Annie Besant, η οποία θεωρούσε την Ινδία ως πατρίδα της, ήταν Βρετανίδα κοινωνική μεταρρυθμίστρια, αγωνίστρια για τα δικαιώματα των γυναικών και ισχυρή υπέρμαχος του εθνικισμού και της ελευθερίας της Ινδίας. Αν και ήταν Ιρλανδικής καταγωγής παντρεμένη με έναν Άγγλο, έκανε την Ινδία δεύτερο της σπίτι. Η προσωπικότητα της  ήταν αυτό που έκανε πολλούς κοινωνικούς λειτουργούς της Ινδίας να εμπνευστούν και να υπηρετήσουν τη χώρα.  Η Annie Besant άρχισε να συμμετέχει ενεργά στην ινδική πολιτική από το 1913 και έγινε μέλος του Εθνικού Κογκρέσου της Ινδίας.  Έγινε επίσης Πρόεδρος του Κογκρέσου το 1917 και συνέχισε δυναμικά το έργο της για την ανεξαρτησία της Ινδίας.  Δούλεψε ακούραστα για την εκπαίδευση των γυναικών.  Της απονεμήθηκε το βραβείο «Doctor of Letters» για την εξαιρετική συμβολή της στον τομέα της προώθησης της εκπαίδευσης στην Ινδία.

 

Ακολουθήστε μας στο Facebook, Instagram και Twitter

Προηγούμενο άρθροΈτσι γίνεται ο τρόπος έκδοσης Ευρωπαϊκού Ψηφιακού Πιστοποιητικού σε Τ/κ
Επόμενο άρθροBlack Friday: Πότε έρχεται φέτος – Τι πρέπει να προσέξουμε