Οι συνεχείς αρνητικές αναφορές για τον καρκίνο προκαλούν φόβο με αποτέλεσμα οι πολίτες, αντί να ευαισθητοποιούνται και να μεριμνούν για την προστασία τους, να τρομοκρατούνται και σε πολλές περιπτώσεις να αναβάλλουν ή να αποφεύγουν τις προληπτικές εξετάσεις φοβούμενοι για το αποτέλεσμα.
Λέξεις και φράσεις που παραπέμπουν κατευθείαν στον θάνατο πρέπει πλέον να αποφεύγονται, τόνισαν χθες στη Βουλή, βουλευτές, φορείς που εκπροσώπουν ασθενείς αλλά και φορείς που εκπροσωπούν τους δημοσιογράφους και τα ΜΜΕ στην Κύπρο.
Όπως σημειώνεται σε δημοσίευμα του Philenews, ο όρος «επαράτη νόσος», δεν πρέπει να χρησιμοποιείται, ανέφεραν με την πρόεδρο της κοινοβουλευτικής επιτροπής Ανθρώπινων Δικαιωμάτων, Ειρήνη Χαραλαμπίδου, να αναφέρει ότι με πρωτοβουλία της Επιτροπής ετοιμάζεται εγχειρίδιο καλής πρακτικής και να ζητά τη συνεργασία των φορέων που εκπροσωπούν τους δημοσιογράφους και τα ΜΜΕ.
Η δημοσιογράφος του «Φ», Μαριλένα Παναγή, ανέφερε ότι «πριν από 29 χρόνια όταν μπήκα στη δημοσιογραφία γράφαμε όλοι για “επάρατη νόσο” και για εμένα ήταν μια από τις πιο συγκλονιστικές στιγμές στην καριέρα μου όταν έγραψα πριν από δύο χρόνια την είδηση με τίτλο “νόμος για ΠΡΩΗΝ καρκινοπαθείς”, όταν η Βουλή ψήφισε για το δικαίωμα στη λήθη», πρόσθεσε.
Σημείωσε, εξάλλου, ότι «στις διάφορες εκστρατείες ακούμε από ραδιοφώνου και τηλεοράσεως να μας λένε για τρία, τέσσερα συμπτώματα που ενδεχομένως να παραπέμπουν σε κάποιο είδος καρκίνου. Ένας άνθρωπος μπορεί να παρουσιάζει τα δύο από τα τρία ή ακόμα και τα τρία συμπτώματα αλλά να μην έχει καρκίνο. Εάν αυτός ο άνθρωπος πρέπει να πάει για εξετάσεις, φοβάται και ίσως και να αναβάλλει την εξέταση του με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την οποιαδήποτε ασθένεια».
Ο πρόεδρος της Ένωσης Συντακτών Κύπρου, Γιώργος Φράγκος, επεσήμανε το γεγονός ότι «πολλές φορές ρόλο παίζει και η πηγή μιας είδησης. Δηλαδή, αν για παράδειγμα ένας σύνδεσμος που κάνει μια εκστρατεία τονίζει τους θανάτους ή τα άσχημα ενός θέματος, τότε σίγουρα και ο δημοσιογράφος εκεί θα εστιάσει».
Ο δημοσιογράφος και ακαδημαϊκός, Γιώργος Παυλίδης, ανέφερε ότι το όποιο εγχειρίδιο ετοιμαστεί δεν θα πρέπει να επιβάλλει στους δημοσιογράφους τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να γράφουν, αλλά να δοθεί περισσότερη βαρύτητα στην εκπαίδευση και την επιμόρφωση των λειτουργών των ΜΜΕ, ενώ η πρόεδρος της Επιτροπής Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας, Έλλη Κοτζαμάνη, υπέδειξε ότι «η κοινωνία είναι εκείνη που καθορίζει το τι μεταδίδουν τα ΜΜΕ και ως εκ τούτου η εκπαίδευση και η επιμόρφωση πρέπει να αφορά όλους».
Από πλευράς των συνδέσμων που εκπροσωπούν καρκινοπαθείς, τονίστηκε η ανάγκη για σωστή μεταφορά των δεδομένων που παρατίθενται, ενώ έγινε αναφορά και στην περίπτωση «ειδών καρκίνου τα οποία είναι ιάσιμα και όμως πολλές φορές οι δημοσιογράφοι αναζητούν κάτι το αρνητικό για να το βάλουν στον τίτλο. Βλέπουμε τίτλους τους οποίους εμείς δεν εγκρίνουμε». Πηγή: philenews