Τέσσερις πυλώνες είναι σημαντικοί για να γίνει αποτελεσματική κάθε κοινωνία και οικονομία. Πρώτος πυλώνας, η επιστήμη και η τεχνολογία, δεύτερος – η κοινωνία των πολιτών στην οποία πρέπει να παρέχονται αγαθά όπως η υγεία, η εκπαίδευση, η γεωργία, θέσεις εργασίας και δημόσιες μεταφορές. Τρίτος πυλώνας η βιομηχανία που κατασκευάζει αγαθά και τα παραδίδει στους πολίτες και τέταρτος η κυβέρνηση. Στην Ινδία κατά την περίοδο μετά την ανεξαρτησία, υπήρξε μονόπλευρη ανάπτυξη λόγω της έλλειψης συνεργασίας μεταξύ αυτών των πυλώνων.

Γι’ αυτόν τον λόγο αναλαμβάνεται μια πρωτοφανής πρωτοβουλία για να γεφυρωθεί αυτό το χάσμα και να αναπτυχθεί η συνοχή και συνεργασία μεταξύ όλων των πυλώνων. Ο Ινδός Πρωθυπουργός Narendra Modi ανέλαβε την πρωτοβουλία να γίνει η γέφυρα αυτής της εμπιστοσύνης βασισμένος στο μάντρα Sabka Saath, Sabka Vikas και Sabka Vishwas (“Όλοι Μαζί για την Ανάπτυξη και την Εμπιστοσύνη Όλων”). Η τεχνολογία αποτελεί τη βάση των πολιτικών της τρέχουσας κυβέρνησης για να μπορεί να παρέχει τα οφέλη των σχεδίων της στους πολίτες που βρίσκονται στο περιθώριο της κοινωνίας. Ο Πρωθυπουργός πάντα αποκαλούσε την τρέχουσα δεκαετία “Tech-αετία της Ινδίας”. Σ’ αυτό το πλαίσιο, υπάρχει ανάγκη να ενδυναμωθούν οι απλοί πολίτες μέσω της τεχνολογίας ώστε η Ινδία να καταστεί αυτάρκης.

Δόθηκε μεγάλη έμφαση σ’ αυτό στον γενικό προϋπολογισμό. Ανερχόμενοι τομείς όπως η τεχνητή νοημοσύνη, τα drones, οι ημιαγωγοί, η διαστημική τεχνολογία, το 5G συγκαταλέγονται στους τομείς προτεραιότητας της χώρας σήμερα. Η κυβέρνηση τονίζει την ανάγκη να συνεργαστούν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς που σχετίζονται με την τεχνολογία. Είτε πρόκειται για την κατασκευή ιατρικού εξοπλισμού, είτε για την προώθηση των τομέων gaming & animation, καταβάλλονται προσπάθειες για να σταματήσει η εξάρτηση της Ινδίας από τις ξένες χώρες. Η κυβέρνηση λάνσαρε ένα πρόγραμμα χρηματοδότησης 14 τομέων για να ενισχύσει τη μεταποίηση και να δημιουργήσει χιλιάδες νέες ευκαιρίες εργασίας. Το όραμα του Πρωθυπουργού Narendra Modi για το Made in India for the World ανέδειξε την Ινδία ως τον κορυφαίο εξαγωγέα αγαθών και υπηρεσιών στον κόσμο. Ο Πρωθυπουργός απηύθυνε κάλεσμα προς τον λαό να βοηθήσουν όλοι στο να γίνει η Ινδία η παγκόσμια δύναμη παραγωγής και μεταποίησης.

Ο μεταποιητικός τομέας της Ινδίας συνεισφέρει το 15% του ΑΕΠ της χώρας. Ως αποτέλεσμα της πρωτοβουλίας της Ινδίας, ο στόχος των 400 δισ,  δολαρίων σε εξαγωγές επιτεύχθηκε φέτος. Η πρωτοβουλία Make in India έχει ανοίξει νέες ευκαιρίες όχι μόνο στην κατασκευή αγαθών αλλά και σε αναδυόμενους τομείς όπως η καθαρή ενέργεια. Η Ινδία βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της καινοτομίας, είτε κατασκευάζοντας οχήματα είτε άλλες φιλικές προς το περιβάλλον συσκευές. Ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι όλοι οι κατασκευαστές θα πρέπει να βεβαιωθούν ότι τα προϊόντα τους ανταποκρίνονται στις ανάγκες της χώρας. Ως αποτέλεσμα, δόθηκε ιδιαίτερη προσοχή στον προϋπολογισμό για την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

 

Ακολουθήστε μας στο Facebook, Instagram και Twitter

Προηγούμενο άρθροΧαλκός: Το μέταλλο όλων των Εποχών
Επόμενο άρθροΗ Κύπρος πενθεί για τον χαμό της Ζέτας Αιμιλιανίδου