Σε ειδική τελετή που πραγματοποιήθηκε σήμερα το μεσημέρι, στην Αεροπορική Βάση της Ελευσίνας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης παρέλαβε από τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, αεροσκάφος της Ελληνικής Δημοκρατίας που αποτελεί δωρεά προς την Κυπριακή Δημοκρατία.

Παραλαμβάνοντας το αεροσκάφος, μετά την επιθεώρηση στο εσωτερικό του στο οποίο προέβησαν ο Πρόεδρος και ο Πρωθυπουργός, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε, μεταξύ άλλων, ότι «πρόκειται για γενναιόδωρη συνεισφορά στις ανάγκες της Κυπριακής Δημοκρατίας, η Κύπρος είναι απομονωμένη νήσος, δεν έχουμε τη συνδεσιμότητα που έχει η Ελλάδας, ήταν ένα πρόβλημα για τον εκάστοτε Πρόεδρο και γενικότερα την Κυβέρνηση και αυτή η σημαντική δωρεά της Ελληνικής Κυβέρνησης δίνει άλλες διαστάσεις και στον χρόνο του Προέδρου και Υπουργών ή και σε έκτακτες ανάγκες για ανθρωπιστικούς λόγους.

Νιώθω την ανάγκη να εκφράσω θερμότατες ευχαριστίες για την απόφαση της Ελληνικής Κυβέρνησης μέσα στο κλίμα αλληλεγγύης και αλληλοσυμπαράστασης που διακρίνει τις σχέσεις μας, αυτή η σημαντική δωρεά θα συμβάλει τα μέγιστα στην καλύτερη λειτουργία του κράτους».

 Από την πλευρά του ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας είπε ότι «χαίρομαι ιδιαίτερα που είμαστε σε θέση να προβούμε σε αυτή την κίνηση αλληλεγγύης προς την Κύπρο που στάθηκε πάντα στο πλευρό της πατρίδας μας όταν δοκιμαστήκαμε πρόσφατα σε μεγάλες φυσικές καταστροφές.

Να ευχαριστήσω ακόμα μια φορά για την πολύ γενναιόδωρη δωρεά σας που αφορά την περιοχή του Ματιού, μια φυσική καταστροφή που τόσο μας πόνεσε και συγκλόνισε τον Ελληνισμό. Θα τα πούμε σύντομα στη θεμελίωση των νέων κατοικιών που θα καλύψουν τις ανάγκες συμπολιτών μας που έχασαν το σπίτι τους εκείνη τη φρικτή βραδιά.

Είμαστε σε θέση σήμερα να προσφέρουμε στην Κυπριακή Δημοκρατία αυτό το αεροσκάφος και πέραν της προφανούς εξυπηρέτησης του Προέδρου, των κυβερνητικών στελεχών. Θα μπορεί ο Πρόεδρος της Κύπρου να ταξιδεύει με ένα αεροπλάνο που έχει πάνω το όνομα της Κυπριακής Δημοκρατίας, την κυπριακή και την ευρωπαϊκή σημαία, είναι και αυτό μια ένδειξη κύρους της Κυπριακής Δημοκρατίας και χαιρόμαστε που είμαστε σε θέση, στα πλαίσια και του δικού μας εκσυγχρονισμού του στόλου των κυβερνητικών αεροσκαφών, να προχωρήσουμε σε αυτή την ενέργεια. Καλοτάξιδο. Υπάρχει βαρύ πρόγραμμα του Προέδρου τους επόμενους μήνες πριν τη λήξη της θητείας του οπότε είμαι σίγουρος ότι θα πιάσει τόπο».

Ευχαρίστησε επίσης τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ελλάδας που θα παρέχουν την απαραίτητη υποστήριξη μέχρι την εκπαίδευση των πληρωμάτων, την Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία (ΕΑΒ) και όλους όσοι συνέβαλαν σε αυτή την κίνηση, προσθέτοντας ότι το αεροσκάφος διαθέτει νέες δεξαμενές για μεγαλύτερη χωρητικότητα καυσίμων.

Τέλος, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εξέφρασε ευγνώμονες ευχαριστίες προς όλους όσοι συνέβαλαν «στο να γίνει πραγματικότητα η επιθυμία της Ελληνικής Κυβέρνησης» για τη δωρεά του αεροσκάφος προς την Κύπρο.

Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η συνοδεία του επιβιβάστηκαν στο αεροσκάφος για επιστροφή στην Κύπρο.

Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας συνόδευαν ο Υπουργός Άμυνας κ. Χαράλαμπος Πετρίδης, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Μάριος Πελεκάνος, ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω κ. Πέτρος Δημητρίου, ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς κ. Δημόκριτος Ζερβάκης, ο Διευθυντής του Γραφείου του Προέδρου κ. Παντελής Παντελίδης και υπηρεσιακοί παράγοντες.

Το αεροσκάφος είναι τύπου EMBRAER EMB-135BJ LEGACY, με ικανότητα μεταφοράς μέχρι 14 επιβατών, πληρώματος πέντε ατόμων (κυβερνήτης – συγκυβερνήτης – safety pilot- φροντιστής αέρος – τεχνικός),  και κινητήρες 2 turbofan ROLLS ROYCE, τύπου BR700-710A1-10, ώση 2×14700 lb, εκπέτασμα πτερύγων: 21,17 μ, μήκος: 26,33 μ, οροφή: 39000 ft και μέγιστη Ταχύτητα: 0,8 Mach.

 

Ακολουθήστε μας στο Facebook, Instagram και Twitter

Προηγούμενο άρθροRyanair: Κλείνει τη βάση της στην Αθήνα για τον χειμώνα – Μείωση δρομολογίων 
Επόμενο άρθροΔιαγωνισμός της ΕΕ για νεαρούς μεταφραστές