5,050 επιχειρηματικοί ηγέτες από 100 χώρες συμμετείχαν στην 24η Παγκόσμια Έρευνα της PwC για τους CEOs

 

Έναν χρόνο μετά την ανακήρυξη της πανδημίας του COVID-19, οι CEOs ανά το παγκόσμιο εκφράζουν έντονα την αισιοδοξία τους σε ό,τι αφορά την ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας, με το 76% των επιχειρηματικών ηγετών να προβλέπουν βελτίωση της οικονομικής ανάπτυξης το 2021.

Το ποσοστό των CEOs που εκφράζουν αισιοδοξία για τις προοπτικές ανάπτυξης για το 2021 αυξήθηκε σημαντικά, καθώς το 2020 και το 2019 οι ίδιες προβλέψεις βρίσκονταν στο 22% και 42% αντίστοιχα.

Πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό που έχει καταγραφεί μέχρι σήμερα από τη συμπερίληψη της συγκεκριμένης ερώτησης στην έρευνα το 2012.

Τα πιο πάνω στοιχεία προκύπτουν από την 24η Παγκόσμια Έρευνα της PwC για τους CEOs, η οποία φέτος  διεξήχθη την περίοδο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου 2021, με τη συμμετοχή 5,050 επιχειρηματικών ηγετών από 100 χώρες.

«Μετά από έναν χρόνο ανθρώπινης τραγωδίας και παρατεταμένων οικονομικών δυσχερειών, είναι ενθαρρυντικό να βλέπουμε τους ανθρώπους που έχουν την ευθύνη της λήψης των επενδυτικών αποφάσεων και της πρόσληψης ανθρώπινου δυναμικού να δηλώνουν συγκρατημένη αισιοδοξία για την επόμενη χρονιά. Οι CEOs εκφράζουν την πεποίθηση ότι η ανάπτυξη θα επιστρέψει, υποστηριζόμενη από την ταχεία ανάπτυξη των εμβολίων και τη διάθεσή τους σε πολλές χώρες του κόσμου», δήλωσε ο Bob Moritz, Πρόεδρος του Δικτύου της PwC.

Η αισιοδοξία για αύξηση των εσόδων επιστρέφει στον μακροπρόθεσμο μέσο όρο

Οι CEOs εκφράζουν μεγαλύτερη αισιοδοξία για τις προοπτικές της δικής τους επιχείρησης. Ποσοστό περίπου 36% των συμμετεχόντων στην έρευνα δηλώνουν «πολύ αισιόδοξοι» σε ό,τι αφορά τις προοπτικές του οργανισμού τους για αύξηση των εσόδων στους επόμενους 12 μήνες, έναντι 27% στην αντίστοιχη έρευνα του 2020.

Ωστόσο, παρά την αυξημένη αισιοδοξία ανά το παγκόσμιο, καταγράφεται σημαντική διαφοροποίηση μεταξύ των κλάδων, γεγονός που αντικατοπτρίζει την ανομοιογένεια των επιπτώσεων της πανδημίας στη συμπεριφορά των καταναλωτών.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, οι ΗΠΑ ως η κορυφαία αγορά για τους CEOs σε ό,τι αφορά τις προοπτικές ανάπτυξης του οργανισμού τους μέσα στους επόμενους 12 μήνες, έχουν διευρύνει τη διαφορά τους με την Κίνα με ποσοστό 35%, δηλαδή επτά εκατοστιαίες μονάδες μπροστά από την Κίνα (28%), σε σχέση με το 2020 όπου είχαν μία μόλις μονάδα διαφορά.

Η Γερμανία διατηρεί, με ποσοστό 17%, την τρίτη θέση στη λίστα των δημοφιλέστερων προορισμών ανάπτυξης, ενώ στη μετά-Brexit εποχή το Ηνωμένο Βασίλειο ανεβαίνει στην τέταρτη θέση (11%), περνώντας μπροστά από την Ινδία (8%).

Παρά την επικείμενη Σύνοδο Κορυφής για το Κλίμα COP26, δεν καταγράφεται η αίσθηση του κατεπείγοντος σε ό,τι αφορά την κλιματική αλλαγή

Το ποσοστό των CEOs που εκφράζουν προβληματισμό για την κλιματική αλλαγή έχει αυξηθεί από 24% το 2020 σε 30% το 2021, μια αύξηση που κρίνεται οριακή αν λάβουμε υπόψη ότι φέτος διοργανώνεται η Σύνοδος COP26 στη Γλασκώβη.

Η κλιματική αλλαγή κατέχει μόλις την ένατη θέση στις απειλές για την ανάπτυξη που προβληματίζουν τους CEΟs. Παράλληλα, το 39% των στελεχών που συμμετείχαν στην έρευνα πιστεύουν ότι ο οργανισμός τους οφείλει να κάνει περισσότερα σε ό,τι αφορά τη «μέτρηση» του περιβαλλοντικού τους αντικτύπου, ενώ το 43% θεωρεί ότι οφείλει να κάνει περισσότερα για αυτό στον τομέα της «αναφοράς».

Αυξάνεται η ανησυχία για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, τις φορολογικές πολιτικές και την παραπληροφόρηση

Όπως ήταν αναμενόμενο, οι πανδημίες και οι υγειονομικές κρίσεις κατατάσσονται στην πρώτη θέση των απειλών για τις προοπτικές ανάπτυξης, ξεπερνώντας τις ανησυχίες για την υπερβολική ρύθμιση, η οποία από το 2014 αποτελούσε σταθερά την υπ’ αριθμόν ένα ανησυχία των CEOs σε παγκόσμια κλίμακα.

Η συνεχής επέκταση της ψηφιοποίησης αυξάνει τους κινδύνους που σχετίζονται με τις κυβερνοαπειλές. Η εξέλιξη αυτή, σε συνδυασμό με τη σημαντική αύξηση των συμβάντων κυβερνοασφάλειας που καταγράφηκαν το 2020, περιλαμβανομένων επιθέσεων με κακόβουλο λογισμικό εκβίασης (ransomware), είχε ως αποτέλεσμα την άνοδο των κυβερνοαπειλών στη δεύτερη θέση της σχετικής κατάταξης, με το ποσοστό των CEOs που εκφράζουν ανησυχία να ανέρχεται στο 47% έναντι του 33% το 2020.

Ραγδαία άνοδο στη λίστα των ανησυχιών των CEOs καταγράφει και η εξάπλωση της παραπληροφόρησης (28% σε σύγκριση με 16% το 2020), η οποία είχε τον δικό της αντίκτυπο σε τομείς όπως οι εκλογικές διαδικασίες, η φήμη και η δημόσια υγεία, συμβάλλοντας στη μείωση της εμπιστοσύνης σε όλο το φάσμα της κοινωνίας.

Ψηφιακές επενδύσεις για το μέλλον

Σε ερώτηση για το ύψος των δαπανών τους για έργα ψηφιακού μετασχηματισμού, οι μισοί περίπου εκ των CEOs (49%) προβλέπουν αύξηση της τάξης του 10% ή και μεγαλύτερη. Ωστόσο, η αυξανόμενη ανησυχία για τις κυβερνοεπιθέσεις δεν έχει μεταφραστεί σε συγκεκριμένες δράσεις. Λιγότεροι από τους μισούς CEOs που προτίθενται να ενισχύσουν τις ψηφιακές τους επενδύσεις στοχεύοντας παράλληλα και σε αύξηση, κατά 10% ή μεγαλύτερη, των δαπανών τους σε θέματα κυβερνοασφάλειας και προστασίας των δεδομένων.

Ταυτόχρονα, ολοένα και περισσότεροι CEOs (36%) σχεδιάζουν να αξιοποιήσουν την αυτοματοποίηση και την τεχνολογία με σκοπό την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του ανθρώπινου δυναμικού τους, ποσοστό διπλάσιο από το αντίστοιχο του 2016.

Οι απόψεις των CEOs στην Κύπρο

Στο πλαίσιο της παγκόσμιας έρευνας, η PwC Κύπρου θα παρουσιάσει για δέκατη συνεχόμενη χρονιά την τοπική της έρευνα για την Κύπρο. Στη σχετική έρευνα συμμετείχαν φέτος 135 CEOs, αριθμός που ξεπερνά κάθε προηγούμενο, αντικατοπτρίζοντας το αυξανόμενο ενδιαφέρον της επιχειρηματικής κοινότητας. Η σχετική έρευνα θα παρουσιαστεί κατά τη διάρκεια ειδικής διαδικτυακής εκδήλωσης που θα πραγματοποιηθεί στις 21 Απριλίου και στην οποία θα συμμετέχει και ο Bob Moritz, Πρόεδρος του Παγκόσμιου δικτύου της PwC.

Ακολουθήστε μας στο Facebook, Instagram και Twitter

Προηγούμενο άρθροΕμείς οι Κερυνειώτες
Επόμενο άρθροΕνώνοντας τις δυνάμεις μας ενάντια στις σπάνιες παθήσεις