Οι εμπειρίες από το Βέλγιο – Erasmus+

 

ΓΡΑΦΕΙ
Ο ΚΩΣΤΑΣ ΔΑΛΙΤΗΣ


Μετά από μία μακρά περίοδο, εγκλεισμού λόγο της πανδημίας του κορωνοιου, ήρθε η ώρα της επιστροφής στις δια ζώσης κινητικότητες που περίμεναν οι μαθητές από όλες τις χώρες-μέλη του προγράμματος.  Έτσι  6μελής αντιπροσωπεία μαθητών και δύο καθηγήτριες συνοδοί του Κολεγίου Τέρρα Σάντα συμμετείχαν στην πρώτη διακρατική συνάντηση στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+ υπό την ονομασία D.E.M.O.S – Democratic thinking in Education as a Medium to Overturn prejudices and Stereotypes, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Βέλγιο (Βρυξέλες, Μπρίζ, Tervuren από τις 25 Απριλίου μέχρι και τις 30 Απριλίου 2021.

Οι χώρες-εταίροι του προγράμματος είναι σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης από την Ιταλία, την Ισπανία, το Βέλγιο,  τη Βουλγαρία και τη Πορτογαλία.

H Κύπρος, η οποία εκπροσωπείται από το Κολέγιο Τέρρα Σάντα, έχει το συντονιστικό ρόλο στο project.

Η ομάδα φιλοξενήθηκε από το σχολείο Heilig Hartcollege στο Tervuren, μία μικρή πόλη λίγο έξω από τις Βρυξέλλες. Κατά τη διάρκεια της διακρατικής συνάντησης οι μαθήτριες Αυγή Οικονόμου, Άντρεα Άχχα και οι μαθητές Ματθαίος Ιωσήφ και Χρίστος Κυθραιώτης, μαζί με τις καθηγήτριες Ράνια Καραγιαννίδου και Αστέρω Χαραλάμπους είχαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε διάφορα εργαστήρια και εκπαιδευτικές περιηγήσεις με θέμα την πολιτιστική κληρονομιά της χώρας-εταίρου.

Μέρα 1: Δευτέρα 25 Απριλίου, 2022
Την επόμενη ημέρα της άφιξης, οι φιλοξενούμενοι μεταφερθήκαν  για μια μικρή ξενάγηση στο σχολείο Heilig Hartcollege, όπου οι οικοδεσπότες τους προϋπάντησαν με φιλόξενο τρόπο. Ακολούθησε ξενάγηση στο μουσείο Belvue στις Βρυξέλες. Η Δημοκρατία, η ευημερία, η αλληλεγγύη, ο πλουραλισμός, η μετανάστευση, η γλώσσα και η Ευρώπη ήταν τα θέματα μέσα από τα οποία το μουσείο Belvue προσπαθούσε  να φέρει τους φιλοξενούμενους σε επαφή με το Βέλγιο. Κάθε θέμα επεξεργάζεται με βάση τις σύγχρονες μαρτυρίες και στη συνέχεια εξηγείται μέσα από τη βελγική ιστορία. Ένας σύγχρονος και πρωτότυπος τρόπος για να αποκτήσει ο καθένας μια καλύτερη εικόνα για το σημερινό Βέλγιο. Σε αυτά συμπεριλαμβάνονταν  οι θεσμοί και ο εκδημοκρατισμός του Βελγίου.

Μέρα 2: Τρίτη 26 Απριλίου, 2022

Η δεύτερη μέρα ξεκίνησε, με ξεναγήσεις στην Ευρωπαϊκή γειτονιά – Parlamentarium στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Εκεί οι παραβρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να λάβουν μέρος σε ένα παιχνίδι ρόλων. Το παιχνίδι ρόλων έχει σχεδιαστεί για ομάδες μαθητών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Οι παίκτες χωρίστηκαν σε φανταστικές πολιτικές ομάδες και μπήκαν στη θέση των βουλευτών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Συζητώντας για επίκαιρα ζητήματα και θέματα, έμαθαν πώς δημιουργείται η νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το παιχνίδι ρόλων αποκαλύπτει την πλήρη έκταση της νομοθετικής διαδικασίας, από τη διαβούλευση με ομάδες συμφερόντων και τη δημιουργία συμμαχιών έως τις διαπραγματεύσεις με άλλα θεσμικά όργανα και την ομιλία στα μέσα ενημέρωσης.

Το απόγευμα περιλάμβανε περιήγηση στις Βρυξέλλες και επίσκεψη στο Παλάτι της Δικαιοσύνης. Εδώ οι μαθητές έμαθαν για τη διάκριση των εξουσιών και τη σημασία της ισχυρής δικαστικής εξουσίας. Αυτό που έκανε εντύπωση μεταξύ άλλων είναι ότι οι Βρυξέλλες είναι η μεγαλύτερη και κοσμοπολιτική πόλη του Βελγίου. Η lingua franca είναι η αγγλική και φιλοξενεί 183 εθνικότητες. Οι Βρυξέλλες θεωρείτε επίσης πολιτικό κέντρο του Βελγίου αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ.

Μέρα 3: Τετάρτη 27 Απριλίου, 2022

Η επόμενη μέρα βρήκε τις αποστολές στο Tervuren. Το πρωινό ξεκίνησε με δημιουργία και ενημέρωση της σελίδας στο Etwinning με υλικό σχετικό με τη συνάντηση. Μετά από αυτό, ακλούθησαν απογευματινές ελεύθερες δραστηριότητες που διοργάνωσαν Βέλγοι φοιτητές στο Leuven.

Το Leuven έχει το μεγαλύτερο πανεπιστήμιο στο Βέλγιο και διδάσκει σε 140 εθνικότητες από όλο τον κόσμο. Το Leuven είναι το εκπαιδευτικό και επιστημονικό κέντρο του Βελγίου. Κατά τη διάρκεια οι μαθητές, οικοδεσπότες και φιλοξενούμενοι ασχοληθήκαν με αρκετές διαφορετικές δραστηριότητες που βοήθησαν να έρθουν πιο κοντά, να μάθουν καινούργια πράγματα αλλά και να διασκεδάσουν!

Μέρα 4: Πέμπτη 28 Απριλίου, 2022

Η επόμενη μέρα βρήκε τους φιλοξενούμενους στη Μπρίζ. Το πρωί ξεκίνησε με μια εικονική περιήγηση στη μεσαιωνική Μπριζ. Η Μπριζ θεωρείται μια από τις πιο όμορφες πόλεις του Βελγίου και προσελκύει εκατομμύρια τουρίστες από όλο τον κόσμο. Η Μπριζ ήταν το διεθνές οικονομικό κέντρο της Ευρώπης κατά τον Μεσαίωνα και αυτή η κληρονομιά διατηρείται μέχρι σήμερα. Όπως ειπώθηκε, η Μπριζ θεωρείται ως μια από τις κύριες πολιτιστικές πόλεις του Βελγίου.

Συνέχεια είχε η Επίσκεψη στο Groeningemuseum το απόγευμα της ίδιας μέρας. Αυτό το μουσείο διαθέτει μια μεγάλη συλλογή ευρωπαϊκών έργων τέχνης που θεωρούνται πολιτιστική ευρωπαϊκή κληρονομιά. Συμπεριλαμβανομένων των Van Eyck, Breughel, Rubens, Margritte και Hieronymus Bosch.

Μέρα 5: Παρασκευή 29 Απριλίου, 2022

Η τελευταία μέρα έφτασε. Το πρωινό όλοι επισκέφτηκαν το Βασιλικό Μουσείο για την Κεντρική Αφρική που βρίσκεται στο Tervuren. Όπως έμαθαν οι μαθητές το Βέλγιο έχει αποικιακή περίοδο στο Κονγκό. Αυτό το μουσείο δείχνει αυτή την ιστορία και τον λόγο για τον οποίο οι Βρυξέλλες έχουν μία από τις μεγαλύτερες, αν όχι και τη μεγαλύτερη κεντροαφρικανική κοινότητα στην Ευρώπη. Οι μαθητές έμαθαν επίσης πώς η αποικιακή κυβέρνηση πέτυχε την κυριαρχία της στον πληθυσμό και εμπόδισε τη δημοκρατία. Το Tervuren παρουσιάστηκε σαν το κύριο μέρος για να κατανοήσει κάποιος την κοινωνική ποικιλομορφία και την αποικιακή ιστορία του Βελγίου.

Το απόγευμα ακλούθησε επίσκεψη στο Heilig Hartcollege. Εκεί οι καθηγητές  συζήτησαν για την επόμενη συνάντηση στη Σόφια της Βουλγαρίας.

Το επόμενο πρωί μαθητές και καθηγητές φορτωμένοι με συναισθήματα και καινούριες γνώσεις και φιλίες αποχαιρέτησαν το Βέλγιο ανανεώνοντας το ραντεβού στην Σόφια, για τον Σεπτέμβρη.

Εμπειρία ζωής

Συμπερασματικά, η εμπειρία αυτή ήταν όχι μόνο πολύτιμη αλλά και εμπειρία ζωής. Οι αποχαιρετισμοί δεν είναι ποτέ εύκολοι, πόσο μάλλον με καινούργιους φίλους, με τους οποίους μοιραστήκαν τόσα πολλά σε αυτές τις λίγες μέρες. Παρόλο που το πρώτο ταξίδι έφτασε στο τέλος του, το project βρίσκεται σε εξέλιξη με έναν καινούργιο προορισμό τον ερχόμενο Σεπτέμβριο: την Βουλγαρία. Το Κολέγιο Τέρρα Σάντα θα είναι έτοιμο για να δώσει ευκαιρία σε μαθητές και εκπαιδευτικούς να ζήσουν το μαγικό αυτό κομμάτι της ευρωπαϊκής οικογένειας.

 

Ακολουθήστε μας στο Facebook, Instagram και Twitter

Προηγούμενο άρθροCyta Rewards και My Cyta app για τους πελάτες της Cyta
Επόμενο άρθροMastercard: Πολύ περισσότερα από μια καρτική εταιρεία