Οι εργαζόμενες γυναίκες στην ΕΕ αμείβονται κατά μέσο όρο 13% λιγότερο σε σχέση με τους άνδρες για την ίδια εργασία

 

Οι εταιρείες στην ΕΕ με τουλάχιστον 50 εργαζομένους θα πρέπει να έχουν πλήρη διαφάνεια ως προς τις αμοιβές και θα πρέπει να αντιμετωπίζουν κάθε ενδεχόμενο μισθολογικό χάσμα μεταξύ των φύλων.

Τo Eυρωκοινοβούλιο αποφάσισε με 403 ψήφους υπέρ, 166 κατά και 58 αποχές να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με τις κυβερνήσεις της ΕΕ επί της πρότασης της Επιτροπής για μια οδηγία για τη Μισθολογική Διαφάνεια.

Οι ευρωβουλευτές απαιτούν από τις εταιρείες της ΕΕ που απασχολούν τουλάχιστον 50 εργαζομένους (αντί των 250 που είχαν προταθεί αρχικά) να υποχρεούνται να δημοσιοποιούν πληροφορίες που διευκολύνουν τους εργαζομένους που έχουν τον ίδιο εργοδότη να συγκρίνουν τους μισθούς τους και να εκθέτουν κάθε υφιστάμενο μισθολογικό χάσμα μεταξύ των φύλων στον οργανισμό τους. Τα εργαλεία για την αξιολόγηση και τη σύγκριση των επιπέδων των αμοιβών θα πρέπει να βασίζονται σε ουδέτερα ως προς το φύλο κριτήρια και να περιλαμβάνουν ουδέτερα ως προς το φύλο συστήματα επαγγελματικής αξιολόγησης και κατάταξης.

Εφόσον από τα στοιχεία σχετικά με τις αμοιβές προκύπτει μισθολογικό χάσμα μεταξύ των φύλων τουλάχιστον 2,5% (έναντι του 5% που πρότεινε η Επιτροπή), τα κράτη μέλη θα πρέπει να διασφαλίσουν ότι οι εργοδότες, σε συνεργασία με τους εκπροσώπους των εργαζομένων τους, θα διεξάγουν κοινή αξιολόγηση των αμοιβών και θα εκπονήσουν σχέδιο δράσης για την ισότητα των φύλων.

Οι ευρωβουλευτές επιθυμούν η Επιτροπή να δημιουργήσει ειδικό επίσημο σήμα που θα απονέμεται στους εργοδότες που διοικούν οργανισμούς όπου δεν παρατηρείται μισθολογικό χάσμα μεταξύ των φύλων.

Απαγόρευση του μισθολογικού απορρήτου

Το κείμενο ορίζει ότι οι εργαζόμενοι και οι εκπρόσωποί τους θα πρέπει να έχουν το δικαίωμα να λαμβάνουν σαφείς και πλήρεις πληροφορίες σχετικά με το ατομικό και το μέσο επίπεδο αμοιβών, κατανεμημένες ανά φύλο. Οι ευρωβουλευτές προτείνουν επίσης την απαγόρευση του μισθολογικού απορρήτου, μέσω μέτρων που απαγορεύουν συμβατικούς όρους που αποσκοπούν στον περιορισμό της αποκάλυψης πληροφοριών από τους εργαζομένους σχετικά με τις αμοιβές τους ή στην αναζήτηση πληροφοριών σχετικά με την ίδια ή άλλες κατηγορίες αμοιβών.

Αλλαγή της ευθύνης απόδειξης

Οι ευρωβουλευτές επιβεβαιώνουν εκ νέου την πρόταση της Επιτροπής για μετακύλιση του βάρους της απόδειξης σε θέματα που αφορούν τις αμοιβές. Σε περιπτώσεις όπου ο εργαζόμενος θεωρεί ότι δεν έχει εφαρμοστεί η αρχή της ίσης αμοιβής και προσφεύγει στο δικαστήριο, η εθνική νομοθεσία θα πρέπει να υποχρεώνει τον εργοδότη να αποδείξει ότι δεν υπήρξε διάκριση.

Η εισηγήτρια Samira Rafaela (Renew, Κάτω Χώρες), μέλος της Επιτροπής Δικαιωμάτων των Γυναικών και Ισότητας των Φύλων, δήλωσε: «Σήμερα είμαστε ένα βήμα πιο κοντά στην εξάλειψη του μισθολογικού χάσματος μεταξύ των φύλων στην Ευρώπη. Δεν έχουμε χρόνο για χάσιμο. Οι γυναίκες αξίζουν ίση μεταχείριση και αμοιβή. Είναι προς το συμφέρον της οικονομίας μας, των επιχειρήσεών μας και των πολιτών μας. Στο Κοινοβούλιο προσπαθήσαμε να επιτύχουμε τη σωστή ισορροπία μεταξύ της διασφάλισης του δικαιώματος ενημέρωσης των εργαζόμενων γυναικών και του περιορισμού των περιττών επιβαρύνσεων για τις επιχειρήσεις. Με τον τρόπο αυτό μπορούμε να κάνουμε την ίση αμοιβή για ίση εργασία πραγματικότητα για όσο το δυνατόν περισσότερες γυναίκες στην Ευρώπη.»

Η εισηγήτρια Kira Marie Peter-Hansen (Πράσινοι, Δανία), της Επιτροπής Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων, δήλωσε: «Με την παρούσα οδηγία κάνουμε ένα σημαντικό βήμα προς την ισότητα των φύλων και τονίζουμε το πρόβλημα της ανισότητας των αμοιβών. Δεν πρόκειται μόνο για ένα ισχυρό μήνυμα που δηλώνει ότι δεν θα δεχτούμε πλέον τις μισθολογικές διακρίσεις λόγω φύλου, αλλά και για μια εργαλειοθήκη που βοηθά τα κράτη μέλη και τους εργοδότες να εξαλείψουν το μισθολογικό χάσμα μεταξύ των φύλων ευρύτερα.»

 

Ακολουθήστε μας στο Facebook, Instagram και Twitter