Στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προσφύγει ο Σύνδεσμός Πρατηριούχων για να καταγγείλει την Κυπριακή Δημοκρατία για την εμπορία καυσίμων από τα κατεχόμενα. Αυτό ανέφερε σήμερα σε δηλώσεις του ο δικηγόρος Αλέξανδρος Κληρίδης ο οποίος εκπροσωπεί τον Σύνδεσμό πρατηριούχων.

Αρχικά ανέφερε ότι υπάρχει η συμφωνία της πράσινης γραμμής η οποία ασχολείται με το κατά πόσο μπορεί η Κυπριακή Δημοκρατία να εμπορεύεται με τα κατεχόμενα. «Η συμφωνία βάζει κάποιες προϋποθέσεις. Απαγορεύει οποιαδήποτε μεταφορά προϊόντων που  δεν εμπίπτουν στις εξαιρέσεις της πράσινης γραμμής». Διευκρίνισε ότι οι εξαιρέσεις αφορούν προϊόντα που παράγονται στα κατεχόμενα ή που εμπίπτουν στις εξαιρέσεις μεταφοράς ανά άτομο με όριο αξίας €260, ενώ εξαιρούνται τα καύσιμα.

Σημείωσε ότι τα καύσιμα δεν αναφέρονται πουθενά στη συμφωνία της πράσινης γραμμής. «Στη μελέτη φαίνεται ότι είναι σε αντίθεση με τον περί τελωνείων νόμου», είπε. Πρόσθεσε ότι σύμφωνα με τη συμφωνία της πράσινης γραμμής, η Κυπριακή Δημοκρατία έχει υποχρέωση να αποστέλλει άρθρα στην ΕΕ για την εφαρμογή και τη συμμόρφωση με τα άρθρα. «Από το 2004 μέχρι και σήμερα η Ευρωπαϊκή επιτροπή ετοιμάζει μια έκθεση για την πράσινη γραμμή».

Συμπλήρωσε ότι η μελέτη κατέδειξε ότι από το 2004 μέχρι και σήμερα δεν αναφέρθηκε το πρόβλημα με τα καύσιμα.

Ο κ. Κληρίδης ανέφερε ότι επηρεάζεται το οικονομικό συμφέρον της Κυπριακής Δημοκρατίας αλλά και τα οικονομικά σύνορα της ΕΕ. «Υπάρχει σχετική πρόνοια που λέει ότι αν επηρεάζονται τα οικονομικά συμφέροντα της ΕΕ, τότε πρέπει να εμπλακούν τα όργανα της ΕΕ και συγκεκριμένα της Frontex».

Ακόμη είπε ότι το τελωνείο ακολουθεί αποφάσεις που έρχονται από πιο ψηλά. Πηγή: Sigmalive

 

Ακολουθήστε μας στο Facebook, Instagram και Twitter

Προηγούμενο άρθροTουρκία: «Πάμε σε πόλεμο με την Ελλάδα;» – Παραλήρημα Ερντογάν
Επόμενο άρθροΟι Βρετανοί μαθαίνουν σήμερα το όνομα του νέου πρωθυπουργού της χώρας