Ο υπ’ αριθμόν ένας δολοφόνος ο οποίος ευθύνεται για 18 εκατομμύρια θανάτους σε όλον τον κόσμο χρειάζεται συσπείρωση δυνάμεων για να κατανικηθεί.

Ο δολοφόνος αυτός ωστόσο, γνωστός ως AKN ή άλλως αθηροσκληρωτική καρδιαγγειακή νόσος, δεν είναι άτρωτος και μπορεί να προληφθεί.

Γι’ αυτόν τον λόγο το Global Heart Hub και η Novartis συνεργάζονται για την αντιμετώπιση της AKN υποστηρίζοντας το πρόγραμμα Invisible Nation με στόχο την πρόληψη πολλών από τους εκατομμύρια θανάτους από ΑΚΝ που συμβαίνουν κάθε χρόνο και την ελάττωση του ετήσιου κόστους φροντίδας των καρδιαγγειακών νόσων, το οποίο σύντομα ενδέχεται να φτάσει το 1 τρισεκατομμύριο δολάρια.

Η Αθηροσκληρωτική Καρδιαγγειακή Νόσος AKN ευθύνεται για τους 4 στους 5 θανάτους από καρδιαγγειακά αίτια. Όσον αφορά στην Κύπρο, διεθνή στοιχεία καταδεικνύουν ότι οι θάνατοι από Καρδιαγγειακή νόσο αποτελούν το 35% των συνολικών θανάτων ετησίως (Global Burden of disease collaborative network study 2017).

Το Invisible Nation θα φέρει σε επαφή ένα παγκόσμιο δίκτυο οργανώσεων ασθενών και άλλων ενδιαφερόμενων μερών από τον χώρο των καρδιαγγειακών (ΚΑ) νόσων που έχουν δεσμευτεί να επιφέρουν συστηματικές αλλαγές στην αντιμετώπιση της αθηροσκληρωτικής καρδιαγγειακής νόσου AKN.

Παράλληλα θα συνεισφέρει στην επίτευξη υψηλού επιπέδου κυβερνητικών δεσμεύσεων για την αντιμετώπιση της νόσου και θα προωθήσει καινοτόμες συνεργασίες και νέα μοντέλα πρόσβασης που μπορούν να επιταχύνουν την παγκόσμια προσπάθεια για μείωση της θνητότητας που σχετίζεται με την AKN.

Στο πλαίσιο αυτό περιλαμβάνεται και η ένταξη του Συνδέσμου Καρδιοπαθών Λευκωσίας στο παγκόσμιο δίκτυο συνδέσμων καρδιοπαθών Global Heart Hub.

Πολίτες αυτού του «Αόρατου Έθνους» είμαστε δυνητικά όλοι μας και γι’ αυτόν τον λόγο οφείλουμε να είμαστε όλοι μαζί ενωμένοι στον αγώνα για την Καρδιαγγειακή Νόσο με όπλα την ενημέρωση, την πρόληψη, την αλλαγή στον τρόπο ζωής και τη συλλογική δράση οργανωμένων φορέων, κρατικών θεσμών και ευαισθητοποιημένων ομάδων.

 

 

Ακολουθήστε μας στο Facebook, Instagram και Twitter

Προηγούμενο άρθροΜαζική συμμετοχή στα δικοινοτικά βραβεία επιχειρηματικότητας “Stelios”
Επόμενο άρθροΔωρεάν ξεναγήσεις στην εντός τειχών Λευκωσία από την ΕΤΑΠ