Η τιμή του χαλκού συνεχίζει την ανοδική της πορεία, εξαιτίας των διάφορων ζητημάτων που παρουσιάζονται σε επίπεδο προσφοράς, με τους αναλυτές να εκτιμούν ότι το έλλειμμα του κόκκινου μετάλλου παγκοσμίως, θα συνεχιστεί καθ’ όλη τη διάρκεια της δεκαετίας.

Του Μαρκ Ραχωβίδη, Πρόεδρος της Venus Minerals

Αυτό οφείλεται σε ένα συνδυασμό παραγόντων, όπως η αυξημένη ζήτηση, εξαιτίας της ανάκαμψης της κινεζικής οικονομίας, η προσπάθεια μετάβασης στην πράσινη οικονομία και τα προβλήματα εξόρυξης στη Λατινική Αμερική.

Τα μεταλλεία του Περού, παρότι επέδειξαν ιδιαίτερη ανθεκτικότητα στην αρχή της κρίσης, σήμερα ταλανίζονται από τις διαδηλώσεις που ξέσπασαν τον περασμένο μήνα, οι οποίες επηρέασαν τις εξαγωγές σε χώρες που χρησιμοποιούν σημαντικές ποσότητες χαλκού στις βιομηχανίες τους. Η χώρα της Λατινικής Αμερικής, που αποτελεί τον δεύτερο μεγαλύτερο παραγωγό χαλκού στον κόσμο, αντιπροσωπεύει το 10% της παγκόσμιας προσφοράς χαλκού.

Ωστόσο, εκτός από την πολιτική αστάθεια, ένα ακόμη στοιχείο που επηρεάζει την παγκόσμια προσφορά είναι η χαμηλή ποιότητα των μεταλλευμάτων, ένα θέμα που έχει ήδη κληθεί να αντιμετωπίσει η Χιλή, η μεγαλύτερη παραγωγός χαλκού χώρα στον κόσμο, η οποία αντιπροσωπεύει το 27% της παγκόσμιας προσφοράς. Η χώρα κατέγραψε πτώση στην παραγωγή χαλκού, σημειώνοντας τον Νοέμβριο μείωση 7% σε ετήσια βάση – με τους αναλυτές της Goldman Sachs να προβλέπουν ότι τα επόμενα δύο έτη θα διαθέσει ακόμη χαμηλότερες ποσότητες χαλκού στην παγκόσμια αγορά.

Παράλληλα, η παγκόσμια οικονομία δεν μπορεί να βασιστεί σε νέα έργα εξόρυξης χαλκού, καθώς χρειάζονται πολλά χρόνια προκειμένου να αναπτυχθούν νέα μεταλλεία στις δύσβατες περιοχές όπου υπάρχουν μεγάλα αποθέματα.

Την ίδια στιγμή, ο χαλκός αναμένεται να διαδραματίσει μεγαλύτερο ρόλο στην οικονομία την επόμενη δεκαετία, οξύνοντας ακόμη περισσότερο το πρόβλημα της έλλειψής του. Μάλιστα, οι αναλυτές της εταιρείας συμβούλων Wood Mackenzie εκτιμούν ότι το σημερινό έλλειμμα πιθανόν να συνεχιστεί μέχρι το 2030.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του Αμερικανικού fund BNY Mellon Natural Resources, κ. Al Chu, ο χαλκός πρόκειται να περάσει από ένα μεταβατικό στάδιο «μετατόπισης γενεών» όσον αφορά στη ζήτηση, λόγω της απανθρακοποίησης. «Ο χαλκός χρησιμοποιείται συνήθως ως κατασκευαστικό μέταλλο για καλωδιώσεις σε κτήρια, μηχανήματα κ.α. Αν μάλιστα δούμε την τάση που επικρατεί για ενέργεια μηδενικού ισοζυγίου και απεξάρτηση από τον άνθρακα, ο χαλκός είναι το νέο πετρέλαιο», ανέφερε σε πρόσφατες δηλώσεις του.

Επιπρόσθετα, σημείωσε ότι η ζήτηση για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα οδηγήσει σε ένα «πολυετές τσουνάμι ζήτησης» που συνεπάγεται ακόμη μεγαλύτερη αύξηση της τιμής του χαλκού.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Κύπρος έχει τη δυνατότητα να αναλάβει σημαντικό ρόλο στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα χαλκού, προωθώντας και διευκολύνοντας την υλοποίηση νέων έργων στον τομέα των πρώτων υλών. Διαθέτοντας σημαντικούς αναξιοποίητους πόρους χαλκού, η χώρα μπορεί να επωφεληθεί από την παγκόσμια άνοδο των τιμών, κάτι που μπορεί να μεταφραστεί σε νέες θέσεις εργασίας και υπηρεσίες, καθώς και σε πρόσθετα κρατικά έσοδα.

Οι εταιρείες έρευνας και εξόρυξης που δραστηριοποιούνται στην Κύπρο, οι οποίες χρησιμοποιούν σύγχρονες μεθόδους εξόρυξης και επεξεργασίας ορυκτών που ελαχιστοποιούν τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις, μπορούν να ανακτήσουν δευτερογενείς συγκεντρώσεις μετάλλων που δημιουργήθηκαν προ δεκαετιών, οι οποίες έχουν συσσωρευτεί σε μεταλλευτικά απόβλητα και λίμνες τελμάτων σε όλα τα μήκη και πλάτη του νησιού.

Ειδικότερα, η εταιρεία Venus Minerals έχει κάνει μια πολλά υποσχόμενη ανακάλυψη στην Κοκκινόγια, με ένα αποθεματικό δυναμικό 9,5 εκατομμυρίων τόνων με μέση περιεκτικότητα 0,65% χαλκό.

Ως εκ τούτου, εν μέσω της αυξανόμενης παγκόσμιας ζήτησης για τον χαλκό, πιστεύω ότι η Κύπρος βρίσκεται μπροστά σε μια τεράστια ευκαιρία: Η αξιοποίηση των ανεκμετάλλευτων αποθεμάτων χαλκού της χώρας μπορεί να δημιουργήσει προστιθέμενη αξία για την κυπριακή οικονομία, εξαιτίας της αναμενόμενης αύξησης της τιμής του χαλκού και της διαφοροποίησης της οικονομίας. Την ίδια στιγμή, θα συμβάλει στην εξάλειψη των περιβαλλοντικών κινδύνων που προκύπτουν από τα απόβλητα εξόρυξης, ενισχύοντας την καλλιέργεια της γης εκ νέου.

 

Ακολουθήστε μας στο Facebook, Instagram και Twitter

Προηγούμενο άρθροE.E: Από το 2028 όλα τα νέα κτίρια θα πρέπει να έχουν μηδενικές εκπομπές άνθρακα
Επόμενο άρθροΑυτές είναι οι δράσεις του ιδρύματος υποτροφιών «ENAVSMA» για το 2023