Το οικονομικό κλίμα βελτιώθηκε οριακά τον Μάρτιο, με τον Δείκτη Οικονομικής Συγκυρίας (ΔΟΣ) να αυξάνεται κατά 0,2 μονάδες σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο. Σύμφωνα με το Κέντρο Οικονομικών Ερευνών του Πανεπιστημίου Κύπρου, η αύξηση του ΔΟΣ οφείλεται στην ενίσχυση του επιχειρηματικού κλίματος στη μεταποίηση.
Η άνοδος του κλίματος στη μεταποίηση προήλθε από βελτιωμένες αξιολογήσεις για τα τρέχοντα επίπεδα των αποθεμάτων τελικών προϊόντων και από πιο αισιόδοξες εκτιμήσεις για τη μελλοντική παραγωγή, αναφέρει η έρευνα Οικονομικής Συγκυρίας που δημοσίευσε το Κέντρο.
Σύμφωνα με αυτή, το κλίμα στις υπηρεσίες παρέμεινε σταθερό στα επίπεδα Φεβρουαρίου, αφού η επιδείνωση της τρέχουσας κατάστασης αντισταθμίστηκε από τη βελτίωση των προσδοκιών για τον κύκλο εργασιών. Στο λιανικό εμπόριο, το κλίμα υποχώρησε ελαφρώς λόγω μικρής αναθεώρησης προς τα κάτω στις εκτιμήσεις για τις πωλήσεις του επόμενου τριμήνου, ενώ το κλίμα στις κατασκευές επιδεινώθηκε, κυρίως ως αποτέλεσμα αρνητικότερων αξιολογήσεων για τα υπό εξέλιξη έργα.
Τον Μάρτιο, το καταναλωτικό κλίμα παρέμεινε σταθερό στα επίπεδα Φεβρουαρίου. Οι καταναλωτές αξιολόγησαν κάπως αρνητικότερα την πρόσφατη οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών τους, αλλά αναθεώρησαν προς τα πάνω τις προσδοκίες τους για τη μελλοντική οικονομική κατάσταση της χώρας, αναφέρει το Κέντρο Οικονομικών Ερευνών. Οι προσδοκίες των καταναλωτών για τη μελλοντική οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών τους και οι προθέσεις τους για μεγάλες αγορές δεν σημείωσαν σημαντικές αλλαγές σε σχέση με τα επίπεδα Φεβρουαρίου.
Επιπλέον, ο Δείκτης Οικονομικής Αβεβαιότητας μειώθηκε περαιτέρω τον Μάρτιο, λόγω υποχώρησης της αβεβαιότητας ανάμεσα στους καταναλωτές καθώς και ανάμεσα σε επιχειρήσεις στις υπηρεσίες και στη μεταποίηση. Η αβεβαιότητα στο λιανικό εμπόριο σημείωσε ξανά άνοδο, ενώ στις κατασκευές παρέμεινε γύρω στα επίπεδα Φεβρουαρίου.