Τα Padma Awards αποτελούν ένα από τους πιο σημαντικούς θεσμούς του Ινδικού πολιτισμού, τα οποία ανακοινώνονται κάθε χρόνο την παραμονή της Ημέρας της Δημοκρατίας της Ινδίας. Τα βραβεία απονέμονται σε τρεις κατηγορίες: Padma Vibhushan (κατηγορία διακεκριμένης και εκλεκτής υπηρεσίας), Padma Bhushan (κατηγορία ανώτερης εξυπηρέτησης) και Padma Shri (κατηγορία διακεκριμένης υπηρεσίας).

Μέσω των Padma Awards αναγνωρίζονται τα επιτεύγματα σε διάφορους τομείς η κλάδους σχετικά με την δημόσια υπηρεσία. Κάθε χρόνο τα βραβεία απονέμονται με βάση τις συστάσεις της Επιτροπής, η οποία συστήνεται από τον πρωθυπουργό της χώρας.

Η διαδικασία είναι ανοικτή για το κοινό, και επιπλέον, ο οποιοσδήποτε μπορεί να προτείνει τον εαυτό του.  Στη διαδικασία μπορούν να λάβουν μέρος όλοι οι πολίτες, χωρίς διάκριση ως προς το  φύλο, τη φυλή, το επάγγελμα ή το αξίωμα. Οι μόνοι που δεν μπορούν να λάβουν μέρος είναι οι  δημόσιοι υπάλληλοι και φορείς, εκτός από τους γιατρούς και τους επιστήμονες.

Ενδεικτικά, στη διαδικασία περιλαμβάνονται οι πιο κάτω κατηγορίες:

  • Τέχνες (όπως η Μουσική, η Ζωγραφική, η Γλυπτική, η Φωτογραφία, ο Κινηματογράφος, το Θέατρο κ.α.)
  • Κοινωνική προσφορά (περιλαμβάνει την κοινωνική υπηρεσία, φιλανθρωπική υπηρεσία, συνεισφορά σε κοινοτικά προγράμματα κ.λπ.)
  • Δημόσιες Υποθέσεις (περιλαμβάνει το Δίκαιο, τη Δημόσια Ζωή, την Πολιτική κ.λπ.)
  • Επιστήμες & Μηχανική (περιλαμβάνει τη Διαστημική Μηχανική, την Πυρηνική Επιστήμη, την Πληροφορική, την Έρευνα & Ανάπτυξη στην Επιστήμη κ.ά.)
  • Εμπόριο & Βιομηχανία (περιλαμβάνει Τραπεζικές, Οικονομικές Δραστηριότητες, Διοίκηση, Προώθηση Τουρισμού, Επιχειρήσεις κ.α.)
  • Ιατρική (περιλαμβάνει ιατρική έρευνα, διάκριση/εξειδίκευση στην Ayurveda, Homeopathy, Sidhha, Allopathy, Naturopathy κ.α.)
  • Λογοτεχνία & Εκπαίδευση (περιλαμβάνει τη Δημοσιογραφία, Διδασκαλία, Σύνθεση Βιβλίου, Λογοτεχνία, Ποίηση, Προώθηση της Εκπαίδευσης, Προώθηση του Αλφαβητισμού, Εκπαιδευτικές Μεταρρυθμίσεις κ.α.)
  • Δημόσια Διοίκηση (περιλαμβάνει διάκριση/αριστεία στη διοίκηση κ.λπ. από κυβερνητικούς υπαλλήλους)
  • Αθλητισμός (περιλαμβάνει δημοφιλή αθλήματα, στίβο, περιπέτεια, ορειβασία, προώθηση του αθλητισμού, γιόγκα κ.λπ.)
  • Άλλα (τομείς που δεν καλύπτονται ανωτέρω και μπορεί να περιλαμβάνουν τη διάδοση του ινδικού πολιτισμού, την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την προστασία/διατήρηση της άγριας ζωής κ.λπ.)

Στα Padma Awards 2021,  διακρίθηκαν, μεταξύ άλλων, για τις δράσεις τους και τα επιτεύγματα τους οι πιο κάτω:

O Kushal Konwar Sarma είναι ένας εξαιρετικός γιατρός ελεφάντων ο οποίος έχει εφιερώσει τη ζωή του στα «θηρία» της Ασίας. Θεραπεύει πάνω από 700 ελέφαντες τον χρόνο, ενώ έχει αναπτύξει νέες πρωτοποριακές θεραπείες στην αναισθησία ελεφάντων.

Η Lakhimi Baruah, είναι μια κοινωνική λειτουργός από το Jorhat που κατάφερε να ιδρύσει την πρώτη  Συνεταιριστική Τράπεζα Γυναικών στο Assam. Για 8 χρόνια αγωνιζόταν να κάνει το όνειρο της πραγματικότητα, μέχρι που αρκετές νοικοκυρές αγόρασαν με τα λεφτά που απέκτησαν με πολλούς κόπους, μετοχές από το Συνεργατισμό. Ξεκινώντας με ένα υποκατάστημα το 2002, επεκτάθηκε σε τέσσερα υποκαταστήματα που χειρίζονται 34.000 λογαριασμούς, με στόχο να ανοίξει τουλάχιστον ένα υποκατάστημα σε κάθε μία από τις  33 συνοικίες του Assam.

Ο Maitya Ram Reang, είναι ένας παραδοσιακός χορευτής της φυλής Hojagiri από το Tripura, ο οποίος διατηρεί και προωθεί τον παραδοσιακό χορό της φυλής του για πάνω από πέντε δεκαετίες. Έχει ιδρύσει παραδοσιακή σχολή χορού, για την προώθηση και τη διατήρηση της τέχνη του χορού Tripura. Συνεχίζει το έργο του σχετικά με την προβολή του χορού Hojagiri, εκπαιδεύοντας τους νέους της φυλής του και μεταδίδοντας τις γνώσεις του στις νεότερες γενεές.

Η Jogati Nritya Folk, με 1000 χορευτικές εμφανίσεις τα τελευταία 35 χρόνια, το 2019 ήταν η πρώτη τρανσέξουαλ Πρόεδρος της ακαδημίας Karnataka Janapada. Η ιστορία της αποτελεί πλέον μέρος της διδακτέας ύλης του Πανεπιστημίου Karnataka Folk, στο Haveri Jogati Nritya

Ο Marachi Subburaman έχει ιδρύσει την κοινότητα ‘SCOPE’, ένα οργανισμό που ουσιαστικά προωθεί την υγιεινή και την αγροτική ανάπτυξη.  Βοήθησε στο να γνωρίσουν οι πολίτες τις ξηρές τουαλέτες, οι οποίες είναι κατάλληλες για περιοχές με λειψυδρία. Μέσα από το έργο του έχουν εγκατασταθεί πάνω από 30 αντίστοιχες μονάδες, επηρεάζοντας έτσι τη ζωή 1,5 εκ. ανθρώπων.

Ο Nanadro B Marak, από τους λόφους West Garo, είναι ένας πρωτοπόρος αγρότης που καλλιεργεί μαύρο πιπέρι μεταφέροντας τις γνώσεις του σε άλλους. Παράγει 10.000 κιλά μαύρου πιπεριού κάθε χρόνο μέσω ολοκληρωμένων τεχνικών βιολογικής γεωργίας. Δεν συμβιβάστηκε με τις υπάρχουσες παραδοσιακές μεθόδους παραγωγής, και παρά τις δυσκολίες που είχε να αντιμετωπίσει με τα δέντρα και τις ζημιές που είχαν υποστεί, φύτεψε νέα δέντρα, βοηθώντας μέσω της εκπαίδευσης 800 αγρότες σε 18 χωρία.

 

Ακολουθήστε μας στο Facebook, Instagram και Twitter

Προηγούμενο άρθροΕνισχύεται η μεταφορά γνώσης μεταξύ ακαδημαϊκού χώρου και επιχειρήσεων
Επόμενο άρθροΑρχίζει αύριο η χορήγηση της 3ης δόσης για ηλικίες 30 και άνω