Η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε βαλλιστικό πύραυλο που πέρασε πάνω από την Ιαπωνία, για πρώτη φορά εδώ και πέντε χρόνια, ενεργοποιώντας τα συστήματα προειδοποίησης των κατοίκων που έσπευσαν σε καταφύγια και υπόγειους χώρους.

Η εκτόξευση του πυραύλου σύμφωνα με την Νότια Κορέα, εγγράφεται στην εντατικοποίηση των οπλικών δοκιμών της Πιονγκγιάνγκ φέτος, έγινε προς ”ανατολική” κατεύθυνση ενώ η Ιαπωνία κάνει λόγο για διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο (ICBM) που πέρασε πάνω από το αρχιπέλαγος και έπεσε στη θάλασσα εκτός της ιαπωνικής αποκλειστικής οικονομικής ζώνης (ΑΟΖ).

Εκτιμήσεις αναφέρουν πως αυτός ήταν ο πρώτος βορειοκορεατικός πύραυλος η εμβέλεια του οποίου φτάνει τα 4.600χλμ που μπορεί να είναι η μεγαλύτερη απόσταση που έχει διανυθεί στο πλαίσιο των πυραυλικών δοκιμών της Βόρειας Κορέας.

Η εκτόξευση και η τροχιά του βαλλιστικού πυραύλου προκάλεσε την κήρυξη συναγερμού στην Ιαπωνία με τις αρχές να καλούν τους κατοίκους ορισμένων περιοχών να αναζητήσουν καταφύγιο.

Συγκεκριμένα ενεργοποιήθηκε- κάτι που συμβαίνει σπάνια- το σύστημα J-Alert και μια προειδοποίηση εμφανίστηκε στις οθόνες της δημόσιας τηλεόρασης NHK ενημερώνοντας τους κατοίκους για το τι πρέπει να κάνουν.

Η νέα εκτόξευση εκτιμάται πως είναι μία αντίδραση στην επίδειξη στρατιωτικής δύναμης από τις ΗΠΑ, τη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία, που διεξήγαγαν τριεθνή αεροναυτικά και ανθυποβρυχιακά γυμνάσια την περασμένη εβδομάδα. ΠΗΓΗ

 

Ακολουθήστε μας στο Facebook, Instagram και Twitter

Προηγούμενο άρθροΥποτροφία σε έναν Κύπριο για φοίτηση στο Κολλέγιο της Ευρώπης
Επόμενο άρθροΚυκλοφοριακό: Λύση για τη Λεμεσό η υλοποίηση του ΣΒΑΚ