Στο πλαίσιο του μήνα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τον καρκίνο του παχέος έντερου η ομάδα αντιμετώπισης γαστρεντερικών καρκίνων «ΑΛΘΕΑ» ΠΑΣΥΚΑΦ μέσα από το Πρόγραμμα καρκίνος του Παχέος Εντέρου συμμετέχει στη διεθνή κινητοποίηση του ευρωπαϊκού οργανισμού γαστρεντερικών καρκίνων DiCE, διεξάγοντας εκστρατεία ενημέρωσης και διαφώτισης για την πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του παχέος εντέρου. Μέγας Χορηγός της οποίας είναι η  Universal Life.

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου στην Κύπρο είναι ο τρίτος πιο συχνός καρκίνος σε άντρες και γυναίκες και τα τελευταία στοιχεία του Αρχείου Καρκίνου της Μονάδας Παρακολούθησης Υγείας του Υπουργείου Υγείας, το 2018 καταγράφηκαν 389 νέα περιστατικά.

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου μπορεί να δημιουργηθεί από πολύποδες, οι οποίοι αν αφαιρεθούν έγκαιρα δεν προκαλούν καρκίνο. Περιβαλλοντικοί και άλλοι γενετικοί παράγοντες αυξάνουν τον κίνδυνο ανάπτυξης αυτού του καρκίνου. Σύμφωνα με στοιχεία το 90% των περιπτώσεων μπορεί να θεραπευτεί αν διαγνωστεί σε πρώιμο στάδιο, γι’ αυτό και συστήνεται ο τακτικός έλεγχος στο γενικό πληθυσμό μετά την ηλικία των 45 ετών.

Τα κυριότερα συμπτώματα του καρκίνου του παχέος εντέρου είναι: αίμα στα κόπρανα, αλλαγή στις συνήθειες του εντέρου, ανεξήγητη απώλεια σωματικού βάρους, αδυναμία και επίμονη κοιλιακή δυσφορία. Σε περιπτώσεις όπου υπάρχει οικογενειακό ιστορικό ή κάποια από τα πιο πάνω συμπτώματα τα οποία συνεχίζονται για μεγάλο χρονικό διάστημα, θα πρέπει με την καθοδήγησή του γιατρού να γίνουν οι κατάλληλες διαγνωστικές εξετάσεις όπως ανίχνευση αίματος στα κόπρανα (FOB test), κολονοσκόπηση ή σιγμοειδοσκόπηση.

Παράλληλα, η «ΑΛΘΕΑ» ΠΑΣΥΚΑΦ σε συνεργασία με το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου Διευθυντών Κλινικών Εργαστηρίων, Βιοϊατρικών και Κλινικών Εργαστηριακών Επιστημόνων στο πλαίσιο αυτής της εκστρατείας θα προσφέρουν δωρεάν εξέταση για ανίχνευση αίματος στα κόπρανα (FOBtest) για όλο το μήνα Μάρτιο για άντρες και γυναίκες άνω των 45 ετών.

Η εξέταση για ανίχνευση αίματος στα κόπρανα (FOB) είναι μια πρωτοποριακή και ανώδυνη εξέταση για την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του παχέος εντέρου και μπορεί να γίνεται κάθε χρόνο, νοουμένου ότι το αποτέλεσμα είναι αρνητικό. Σε περίπτωση που το αποτέλεσμα είναι θετικό, θα πρέπει να ενημερωθεί ο προσωπικό γιατρός του ασθενή για να γίνει περαιτέρω διερεύνηση. Οι ενδιαφερόμενοι μέχρι το τέλος του μήνα μπορούν να απευθυνθούν στα πιο κάτω εργαστήρια για την εξέταση (FOB):

Επαρχία Λευκωσίας:

Διαγνωστικό Κέντρο Ζωή

Κέντρα αιματοληψίας Synlab
Χημείο Αρεταίειου – Απολλώνειου και Ιπποκράτειου Νοσοκομείου
Χημείο Γιώργου Γεωργιάδη
Χημεία Γιαννουκά-Όμιλος Βιοιατρική
Χημεία MediFos
Χημείο Νίκου Παπαλοίζου
Biomedical Labs Χάρης Χαριλάου
Chem-Lab Σώτος Μανναρίδης
City Clinical Laboratories

Επαρχία Λεμεσού:

Βιοιατρικό κέντρο Σπυρούλας Χρίστου
Κλινικά Χημεία Έλενα Παναγή
Χημείο Ανάλυσις
Χημείο Γεωργία Θεοχάρους
Χημείο Γιάννα Χατζηπαπά
Χημεία Γιαννουκά-Όμιλος Βιοιατρική
Χημείο Μαυρουδή
Clinical and enviro laboratory
Nonis Clinical laboratories

Επαρχία Λάρνακας:
Κλινικά Χημεία Έλενα Παναγή
Χημεία Γιαννουκά-Όμιλος Βιοιατρική
Χημείο Μαρία Λαφαζάνη

Επαρχία Πάφου:
Κέντρα αιματοληψίας Synlab
Χημεία Γιαννουκά-Όμιλος Βιοιατρική
Medicare Diagnostics
Επαρχία Αμμοχώστου:
Napa Olympic Private Hospital

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν με αρμόδιο λειτουργό του ΠΑΣΥΚΑΦ στο τηλ. 22 345444.

 

Ακολουθήστε μας στο Facebook, Instagram και Twitter

Προηγούμενο άρθροΉρθε το PEPP – Μπορείτε να επιλέξτε ευρωπαϊκή ιδιωτική σύνταξη
Επόμενο άρθροΣυνέδριο ΣΤΕΚ με θέμα «Τουρισμός – H Επόμενη Μέρα»