Το Δίκτυο Λύσεων Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ (Sustainable Development Solutions Network: SDSN) Κύπρου, ανέλυσε τα αποτελέσματα σχετικά με τη χώρα μας, όπως αυτά περιλαμβάνονται στην  Ευρωπαϊκή Έκθεση Βιώσιμης Ανάπτυξης (SDR) για το 2023/24, η οποία δημοσιεύτηκε στις 25 Ιανουαρίου 2024. Η Κύπρος κατέλαβε την 32η θέση σε σύνολο 34 χωρών, στην Ευρώπη, με συνολική βαθμολογία 61.0, η οποία είναι ελάχιστα υψηλότερη από τη βαθμολογία 60.7 του 2022 (όπου η Κύπρος κατείχε και πάλι την ίδια θέση). Η θέση αυτή δεν περιποιεί τιμή στην χώρα μας και ως SDSN Cyprus είμαστε δεσμευμένοι να συνεχίσουμε τις προσπάθειες μας, για την επίτευξη των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης (ΣΒΑ) και της Συμφωνίας του Παρισιού για την Κλιματική Αλλαγή.

Μερικοί από τους πιο προβληματικούς δείκτες, οι οποίοι καταλήγουν στην αρνητική αξιολόγηση 8 συνολικά Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης (όπου υπάρχουν δηλαδή σημαντικές προκλήσεις), περιλαμβάνουν: την υπερβολική χρήση αζώτου στη γεωργία, την εκπροσώπηση των γυναικών στο κοινοβούλιο, τις αντισταθμιστικές εισαγωγές νερού, το ποσοστό ανακύκλωσης δημοτικών αποβλήτων, την εξαγωγή πλαστικών απορριμμάτων, τις εκπομπές CO2, την υπεραλίευση,  τα χαμηλά επίπεδα της Υπερπόντιας Αναπτυξιακής Βοήθειας και την κακή αξιολόγηση ως φορολογικός παράδεισος.

Υπάρχει κάποια πρόοδος σε ορισμένους δείκτες, όπως ο η Φτώχεια, η Ενέργεια και  η Ανισότητα. Είναι επίσης σημαντικό να σημειωθεί ότι γίνονται προσπάθειες για περαιτέρω πρόοδο, όπως η κυκλοφορία το 2021 της Εθελοντικής Εθνικής Επιθεώρησης για τους Στόχους της Κύπρου και την αναμενόμενη παραγωγή το 2024 (υπό την αιγίδα της ΓΔ Ανάπτυξης, με βοήθεια της UNITAR), του πρώτου ολοκληρωμένου σχεδίου Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης για την Κύπρο. Το SDSN Κύπρου ενεργά ενθαρρύνει όλες τις προσπάθειες προς αυτή τη θετική κατεύθυνση.

Το SDSN Κύπρου θα ανακοινώσει σύντομα την οργάνωση εκδήλωσης, στην οποία θα παρουσιαστούν και θα σχολιαστούν τα ευρήματα της συγκεκριμένης έκθεσης. Στην συνέχεια, θα ακολουθήσει συζήτηση για τρόπους αναστροφής της θλιβερής αυτής πραγματικότητας.

Από την ίδρυσή του (2019) το SDSN Κύπρου έχει εργαστεί με κοινωνικούς και κυβερνητικούς εταίρους για τη βελτίωση των επιδόσεων μας, όσον αφορά στην εφαρμογή των ΣΒΑ. Προωθεί τη διάδοση βέλτιστων πρακτικών, την ευαισθητοποίηση, την εκπαίδευση για τη βιώσιμη ανάπτυξη, την ενασχόληση με τη νεολαία και την ενσωμάτωση των ΣΒΑ στις καθημερινές τους δραστηριότητες.

Η Ευρωπαϊκή Έκθεση Αειφόρου Ανάπτυξης του SDSN για το 2023/24 είναι διαθέσιμη στη διεύθυνση: https://eu-dashboards.sdgindex.org/. Για περισσότερες πληροφορίες ή για να βοηθήσετε να γίνουν οι ΣΒΑ πραγματικότητα στην Κύπρο, επισκεφτείτε την ιστοσελίδα https://sdsn.cyprus.cyi.ac.cy ή τη σελίδα στο Facebook (https://www.facebook.com/SDSNCyprus) ή στείλτε e-mail στη διεύθυνση [email protected].

 

Ακολουθήστε μας στο Facebook, Instagram και Twitter

Προηγούμενο άρθροMastercard Fintech Forum: Μεγάλος νικητής η καινοτομία για μία ακόμη χρονιά
Επόμενο άρθροPwC Κύπρου: Ανθεκτικός ο τομέας των ακινήτων το 2023