Εντός του 2025 η εφαρμογή του νέου συστήματος – Θα ισχύει κατά την είσοδο σε όλα τα κράτη – μέλη της ΕΕ, εκτός από την Κύπρο και την Ιρλανδία
Μετά από πολλές καθυστερήσεις και αναποδιές, το πολυαναμενόμενο σύστημα εισόδου/εξόδου (ΣΕΕ – EES) της ΕΕ μπορεί σύντομα να τεθεί σε εφαρμογή.
Στις 4 Δεκεμβρίου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (ΕΕ) πρότεινε τη σταδιακή έναρξη λειτουργίας του ΣΕΕ, του νέου ψηφιακού συνοριακού συστήματος της Ευρώπης για τους υπηκόους τρίτων χωρών.
Μόλις εγκριθεί η πρόταση και η Κομισιόν ορίσει ημερομηνία έναρξης, τα κράτη – μέλη θα έχουν έξι μήνες για να το αναπτύξουν.
Την Δευτέρα ο επίσημος ιστότοπος της ΕΕ για το ΣΕΕ επιβεβαίωσε ότι το σύστημα θα αρχίσει να λειτουργεί το 2025, χωρίς ωστόσο να δοθεί ακριβής ημερομηνία. Αυτό σημαίνει ότι σχεδόν εννέα χρόνια μετά την πρόταση για το ΣΕΕ, μπορεί τελικά να συμβεί.
Δείτε τι πρέπει να γνωρίζετε για το πώς οι Αμερικανοί, οι Βρετανοί και υπήκοοι άλλων χωρών εκτός ΕΕ θα διασχίζουν τα σύνορα στο μπλοκ.
Τι είναι το ΣΕΕ ή EES;
Το σύστημα εισόδου/εξόδου θα είναι ένα αυτοματοποιημένο σύστημα καταχώρισης για τους ταξιδιώτες του Ηνωμένου Βασιλείου και άλλων χωρών εκτός ΕΕ που δεν χρειάζονταιθεώρηση για να εισέλθουν στην ΕΕ.
Οι ταξιδιώτες θα πρέπει να σαρώνουν τοδιαβατήριό τους ή άλλο ταξιδιωτικό έγγραφο σε ένα περίπτερο αυτοεξυπηρέτησης κάθε φορά που θα διασχίζουν εξωτερικά σύνορα της ΕΕ. Δεν θα ισχύει για τους νόμιμους πολίτες ή κατοίκους της ΕΕ ή για όσους διαθέτουν βίζα μακράς διαρκείας.
Το σύστημα θα καταγράφει το όνομα του ταξιδιώτη, βιομετρικά δεδομένα, καθώς και την ημερομηνία και τον τόπο εισόδου και εξόδου. Οι σαρώσεις προσώπου και τα δεδομένα δακτυλικών αποτυπωμάτων θα λαμβάνονται κάθε τρία χρόνια και θα ισχύουν για πολλαπλά ταξίδια εντός αυτής της περιόδου.
Γιατί εφαρμόζεται το ΣΕΕ – EES και σε ποιες χώρες;
Το ΣΕΕ θα εφαρμόζεται σε πολίτες τρίτων χωρών – συμπεριλαμβανομένων των υπηκόων του Ηνωμένου Βασιλείου – οι οποίοι έρχονται στο μπλοκ για επισκέψεις, διακοπές ή επαγγελματικούς λόγους και διαμένουν έως 90 ημέρες εντός περιόδου 180 ημερών.
Οι αξιωματούχοι της ΕΕ λένε ότι το σύστημα εισάγεται για την ενίσχυση της ασφάλειας των συνόρων και τον εντοπισμό των ταξιδιωτών που υπερβαίνουν τον επιτρεπόμενο χρόνο παραμονής τους στο χώρο Σένγκεν (90 ημέρες εντός περιόδου 180 ημερών).
“Με το EES, θα γνωρίζουμε ακριβώς ποιος εισέρχεται στον χώρο Σένγκεν με ξένο διαβατήριο”, δήλωσε η Ίλβα Γιόχανσον, πρώην Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, σε ομιλία της τον Αύγουστο στο eu-LISA, τον οργανισμό που επιβλέπει τα μεγάλης κλίμακας συστήματα πληροφορικής της Ευρώπης.
Θα ισχύει κατά την είσοδο σε όλα τα κράτη – μέλη της ΕΕ, εκτός από την Κύπρο και την Ιρλανδία, καθώς και σε τέσσερις τρίτες χώρες του χώρου Σένγκεν: Ισλανδία, Λιχτενστάιν, Νορβηγία και Ελβετία.
Η μία καθυστέρηση μετά την άλλη
Στο eu-LISA τον Αύγουστο, η Γιόχανσον δήλωσε ότι το ΣΕΕ θα ήταν έτοιμο να ξεκινήσει πριν από τη λήξη της πενταετούς θητείας της τον Νοέμβριο.
“Η στιγμή είναι επιτέλους εδώ”, δήλωσε. “Μπορεί να υπήρχαν στιγμές που πιστεύατε ότι δεν θα συμβεί ποτέ. Αλλά θα συμβεί. Όλα έρχονται μαζί”.
Δύο μήνες αργότερα, όμως, η Γιόχανσον ανακοίνωσε ότι η ημερομηνία κυκλοφορίας του συστήματος στις 10 Νοεμβρίου θα καθυστερούσε και πάλι. Ήταν η τέταρτη φορά που αναβλήθηκε.
Η Γιόχανσον σημείωσε ότι η Γαλλία, η Γερμανία και η Ολλανδία – χώρες που συνολικά δέχονται περισσότερους από 100 εκατομμύρια τουρίστες ετησίως – δήλωσαν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι δεν ήταν έτοιμες να εφαρμόσουν το σύστημα, εκφράζοντας ανησυχίες για την έλλειψη πρακτικών δοκιμών.
Οι προηγούμενες καθυστερήσεις αποδόθηκαν σε θέματα πληροφορικής και στην εγκατάσταση νέων αυτοματοποιημένων φραγμών που απαιτούνται σε όλα τα διεθνή χερσαία, θαλάσσια και εναέρια σύνορα του χώρου Σένγκεν. Ορισμένα αεροδρόμια ανέφεραν ότι έπρεπε να ενισχύσουν τους χώρους τους για να φιλοξενήσουν τους νέους σαρωτές.
Πώς θα μοιάζει η είσοδος στον χώρο Σένγκεν τα επόμενα χρόνια
Παρόλο που δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί επίσημη ημερομηνία έναρξης λειτουργίας, δεν υπήρξε ποτέ αμφιβολία για το αν το ΣΕΕ θα προχωρούσε.
Η σταδιακή προσέγγιση φαίνεται να δίνει στα συμμετέχοντα κράτη μεγαλύτερη ευελιξία για να τελειοποιήσουν την τεχνολογία τους και να διευθετήσουν απροσδόκητα ζητήματα.
Ο στόχος, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, είναι το νέο σύστημα να λειτουργεί στο 10% των συνοριακών διαβάσεων σε κάθε κράτος – μέλος την πρώτη ημέρα. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου ήπιας εκκίνησης, τα διαβατήρια των ταξιδιωτών θα συνεχίσουν να σφραγίζονται, καθώς και να καταγράφονται ηλεκτρονικά.
Μετά από έξι μήνες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένει ότι το ΣΕΕ θα είναι πλήρως λειτουργικό.
Άλλους έξι μήνες μετά την έναρξη λειτουργίας του, οι ταξιδιώτες θα πρέπει επίσης να υποβάλλουν αίτηση για το Ευρωπαϊκό Σύστημα Πληροφοριών και Αδειών Ταξιδίου (ETIAS), ένα πρόγραμμα απλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης για ταξιδιώτες ηλικίας 16 έως 70 ετών.
Το ETIAS θα κοστίζει 7 ευρώ και θα ισχύει για τρία χρόνια.
Ενώ μια εφαρμογή που έχει σχεδιαστεί για να απλοποιήσει την είσοδο και την έξοδο από την Ευρώπη βρίσκεται επίσης υπό ανάπτυξη, η ικανότητά της να καταγράφει τα απαιτούμενα βιομετρικά δεδομένα, όπως τα δακτυλικά αποτυπώματα, παραμένει ασαφής. Πηγή:euronews