Σε συνέντευξή του στους Financial Times, ο Ντόναλντ Τραμπ προειδοποίησε ότι το ΝΑΤΟ αντιμετωπίζει «πολύ δύσκολες μέρες» αν οι σύμμαχοι δεν στηρίξουν τις Ηνωμένες Πολιτείες στην προσπάθεια διασφάλισης της ασφάλειας των Στενών του Ορμούζ.

Η περιοχή αποτελεί κρίσιμο σημείο για τη διεθνή ναυσιπλοΐα και την παγκόσμια αγορά ενέργειας.

Πιο αναλυτικά, ο Τραμπ προειδοποίησε ότι το ΝΑΤΟ αντιμετωπίζει σοβαρές προκλήσεις, αν οι σύμμαχοι δεν συνδράμουν στην ασφάλεια των Στενών του Ορμούζ, στρατηγικού πετρελαϊκού διαδρόμου από τον οποίο διέρχεται περίπου το ένα πέμπτο της παγκόσμιας προσφοράς πετρελαίου. Όπως σημείωσε, «είναι λογικό όσοι επωφελούνται από τα Στενά να συμβάλουν στην ασφάλειά τους», ενώ πρόσθεσε ότι η βοήθεια των συμμάχων είναι απαραίτητη πριν προκύψουν κρίσιμα γεγονότα.

Ο Τραμπ ανέφερε ακόμη ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να αναβάλει τη συνάντησή του με τον Κινέζο Πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ, προκειμένου να ασκήσει πίεση στην Κίνα να συμβάλει στην επίλυση της κρίσης. «Όσοι επωφελούνται από τα Στενά πρέπει να συμμετέχουν ενεργά ώστε να αποφευχθεί οποιοδήποτε δυσάρεστο περιστατικό», τόνισε, υπογραμμίζοντας την ευθύνη των συμμάχων και των μεγάλων δυνάμεων για τη σταθερότητα στην περιοχή.

Για τη συνεργασία ΗΠΑ-Ισραήλ
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ έχουν σε μεγάλο βαθμό ευθυγραμμισμένους στόχους απέναντι στο Ιράν, παρόλο που δεν είναι απόλυτα ταυτόσημοι. Σε συνέντευξή του στους Financial Times, τόνισε τον στενό συντονισμό των στρατιωτικών δυνάμεων των δύο χωρών, επισημαίνοντας ότι το Ισραήλ χρησιμοποιεί εκτενώς αμερικανικά οπλικά συστήματα, όπως αεροσκάφη και πυραύλους Patriot.

«Η σχέση είναι πολύ καλή. Οι στρατοί μας συνεργάζονται άψογα. Ο δικός μας είναι μακράν ο ισχυρότερος στον κόσμο και το Ισραήλ διαθέτει έναν πολύ ικανό στρατό», ανέφερε ο Τραμπ.

Δυσαρέσκεια ΓΙΑ Στάρμερ
Ο Τραμπ εξέφρασε επίσης δυσαρέσκεια προς το Ηνωμένο Βασίλειο και τον πρωθυπουργό Κιρ Στάρμερ, λόγω καθυστερημένης ανταπόκρισης στα αμερικανοϊσραηλινά πλήγματα κατά του Ιράν. «Μόλις εξαλείψαμε την επικίνδυνη ικανότητα του Ιράν, μας προσέφεραν δύο πλοία. Χρειαζόμασταν αυτά τα πλοία πριν από την επιτυχία, όχι μετά», δήλωσε.

Τέλος, αναφέρθηκε σε ένα προβληματικό email συγκέντρωσης χρημάτων από την πολιτική επιτροπή του, Never Surrender Inc., που χρησιμοποίησε εικόνες από τελετή επαναπατρισμού Αμερικανών στρατιωτικών. Ο Τραμπ τόνισε ότι δεν είχε δει το μήνυμα και υποστήριξε ότι η εμπειρία του στον στρατό τον καθιστά πιο ικανό να χειρίζεται ζητήματα εθνικής ασφάλειας. Πηγή: iefimerida

Ακολουθήστε μας στο Facebook, Instagram και Twitter