Η ανακοίνωση της απέλασης δέκα πρέσβεων μπορεί να ερμηνευθεί μόνο ως προσπάθεια να στραφεί η προσοχή μακριά από πραγματικά επείγοντα ζητήματα, δηλώνουν αρμόδιοι ευρωβουλευτές

 

Ο μόνιμος εισηγητής του Κοινοβουλίου για την Τουρκία Nacho Sánchez Amor (Σοσιαλιστές, Ισπανία) και ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Αντιπροσωπείας ΕΕ-Τουρκίας Sergey Lagodinsky (Πράσινοι, Γερμανία) εξέδωσαν την ακόλουθη δήλωση, απαντώντας στην εντολή του Προέδρου Erdoğan προς τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας να κηρύξει δέκα πρεσβευτές personaenongratae μετά από δηλώσεις τους σχετικά με την εν εξελίξει υπόθεση του επιχειρηματία Osman Kavala.

«Τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Πρόεδρος Erdoğan κατά 10 πρέσβεων για τις δηλώσεις τους σχετικά με τη συνεχιζόμενη δίωξη του επιχειρηματία Osman Kavala είναι ακατανόητα και εντελώς αβάσιμα. Μπορούμε να τα κατανοήσουμε μόνο ως μια προσπάθεια να στραφεί η προσοχή μακριά από τα πραγματικά επείγοντα ζητήματα, τόσο σε εθνικό όσο και σε διμερές επίπεδο. Δεν είναι αυτοί οι πρέσβεις ή οι κυβερνήσεις τους που αποφάσισαν ότι είναι ευθύνη της Τουρκίας να απελευθερώσει τον Osman Kavala. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων είναι εκείνο που διέταξε την άμεση απελευθέρωσή του τον Δεκέμβριο του 2019, διαταγή η οποία έχει επαναληφθεί σε έξι αποφάσεις και ένα ενδιάμεσο ψήφισμα της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης. Ως εκ τούτου, η Τουρκία υποχρεούται να σεβαστεί την απόφαση του Δικαστηρίου, όπως ακριβώς υποχρεούται να ακολουθήσει παρόμοια απόφαση στην υπόθεση του Selahattin Demirtaş.

Το κράτος δικαίου και οι εγγυήσεις δίκαιης δίκης αποτελούν θεμελιώδεις πυλώνες κάθε δημοκρατίας. Όπως υπογραμμίζουν επανειλημμένα οι εκθέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Συμβουλίου της Ευρώπης και τονίζεται στην ετήσια έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η Τουρκία παρουσιάζει σοβαρό έλλειμμα στους τομείς αυτούς, το οποίο χρήζει επείγουσας αντιμετώπισης. Τα προβλήματα αυτά διορθώνονται με εκτεταμένες μεταρρυθμίσεις και όχι με την επιβολή κυρώσεων σε όσους απλώς απαιτούν αυτό που έχει δηλώσει σαφώς το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Είναι απαράδεκτο να συνεχίζονται στην Τουρκία επιθέσεις εναντίον επικριτικών φωνών και παρεμβάσεις στη δικαιοσύνη. Είναι τουλάχιστον ατυχές ότι τώρα πραγματοποιείται προσπάθεια φίμωσης των επικρίσεων και από το εξωτερικό. Η θέση μας σχετικά με την υπόθεση του Osman Kavala και η κριτική για άλλα δημοκρατικά ελλείμματα στην Τουρκία δεν θα αποθαρρυνθούν, παρά τη θλιβερή αυτή εξέλιξη.

Βρισκόμαστε στα πρόθυρα μιας σοβαρής διπλωματικής κρίσης που μπορεί ακόμη να αποφευχθεί. Καλούμε τις αρχές της Τουρκία να απόσχουν από ενέργειες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ένα ακόμη χειρότερο σενάριο στις σχέσεις μας από ό,τι η δύσκολη περίοδος που βιώσαμε τα τελευταία χρόνια, μια κρίση την οποία μόλις ελπίσαμε ότι είχαμε ξεπεράσει. Για άλλη μια φορά, καλούμε την Τουρκία να συμμορφωθεί με τις διεθνείς δεσμεύσεις της και να συμμορφωθεί με τις αποφάσεις του ΕΔΑΔ όσον αφορά, μεταξύ άλλων, τις υποθέσεις των Osman Kavala και Selahattin Demirtaş.

Ζητούμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση να συντονίσει την κοινή μας αντίδραση και παράλληλα να ενθαρρύνει τους Τούρκους ομολόγους της να αποκλιμακώσουν την κατάσταση».

Ο Πρόεδρος Erdoğan ανακοίνωσε το Σάββατο ότι έδωσε εντολή στον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας να κηρύξει τους πρέσβεις δέκα χωρών «ανεπιθύμητα πρόσωπα». Οι δέκα αυτές χώρες είναι ο Καναδάς, η Γαλλία, η Φινλανδία, η Δανία, η Γερμανία, οι Κάτω Χώρες, η Νέα Ζηλανδία, η Νορβηγία, η Σουηδία και οι ΗΠΑ. Ο Πρόεδρος Ερντογάν επιθυμεί οι πρέσβεις να απελαθούν, δεδομένου ότι οι εν λόγω δέκα χώρες προέτρεψαν την κυβέρνηση να απελευθερώσει τον Τούρκο ακτιβιστή Osman Kavala, ο οποίος είναι πολιτικός κρατούμενος στη χώρα εδώ και σχεδόν τέσσερα χρόνια, χωρίς να έχει καταδικαστεί.

Στις 8 Οκτωβρίου, ο μόνιμος εισηγητής της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων για την Τουρκία Nacho Sanchez Amor (Σοσιαλιστές, Ισπανία) βρισκόταν στην Τουρκία και παρέστη στη δίκη του Osman Kavala ως ένδειξη αλληλεγγύης.

 

Ακολουθήστε μας στο Facebook, Instagram και Twitter

Προηγούμενο άρθροGordian: Δεκαέξι οικιστικά οικόπεδα στη Λευκωσία από από €125,000
Επόμενο άρθρο«Black Friday» προσφορές από την Celestyal Cruises με τιμές από €259