Στο πλαίσιο της ενίσχυσης και της καλλιέργειας περεταίρω σχέσεων των δύο οργανισμών υπεγράφη σήμερα πρωτόκολλο συνεργασίας μεταξύ του Υφυπουργείου Ναυτιλίας και του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου με σκοπό την διεύρυνση της επιστημονικής τους συνεργασίας, που αφορά θέματα ναυτιλίας και ολοκληρωμένης θαλάσσιας πολιτικής.

Το πρωτόκολλο συνεργασίας που θα τεθεί σε εφαρμογή προνοεί κοινές πολιτιστικές, επιστημονικές, εκπαιδευτικές δραστηριότητες καθώς και συμβουλευτικές υπηρεσίες και μελέτες. Επιπλέον θα υπάρχει  συμμετοχή των δύο φορέων σε ερευνητικά και αναπτυξιακά προγράμματα ενώ θα γίνεται και ανταλλαγή πληροφοριών και τεχνογνωσίας σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος.

Με την ευκαιρία  της επίσκεψης του στο ΤΕΠΑΚ ο Υφυπουργός Ναυτιλίας παρουσίασε και ανέλυσε στην ηγεσία και την ακαδημαϊκή κοινότητα το νέο στρατηγικό όραμα για την Κυπριακή Ναυτιλία με τίτλο “SEA Change 2030” για τα επόμενα χρόνια και με ποιους τρόπους το πρωτόκολλο συνεργασίας μπορεί να συμβάλει στην υλοποίηση της.

Σε δηλώσεις του ο κ. Δημητριάδης  ανέφερε πως: «Το πρωτόκολλο Συνεργασίας που υπογράψαμε σήμερα ενδυναμώνει τις συνέργειες και συμβάλλει στη δημιουργία πλαισίου ενίσχυσης του επιστημονικού δυναμικού της Κύπρου στον τομέα της ναυτιλίας. Το μέλλον της κυπριακής ναυτιλίας για να είναι βιώσιμο και για να έχει προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξης επιβάλλεται να στρέψουμε την προσοχή μας στη παιδεία, στην εκπαίδευση και στην κατάρτιση του ανθρώπινου δυναμικού μας.  Μέσα σ’ αυτά τα πλαίσια, χαιρετίζουμε την δημιουργία Ναυτιλιακού Τμήματος από το ΤΕΠΑΚ και εκφράζουμε την ετοιμότητα μας για να συνδράμουμε στις προσπάθειες δημιουργίας προγραμμάτων που θα ανταποκρίνονται στις προκλήσεις της ναυτιλίας και στις απαιτήσεις της ναυτιλιακής βιομηχανίας.».

Καλωσορίζοντας τον Υφυπουργό Ναυτιλίας και την ομάδα του στο ΤΕΠΑΚ, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου, Καθηγητής Παναγιώτης Ζαφείρης εξέφρασε τη χαρά και την ικανοποίησή του για την υπογραφή του Πρωτοκόλλου Συνεργασίας μεταξύ του ΤΕΠΑΚ και του Υφυπουργείου Ναυτιλίας, το οποίο προβλέπει, μεταξύ άλλων, τη συνεργασία στους τομείς της εκπαίδευσης και της έρευνας, με επίκεντρο τα θέματα της ναυτιλίας και της ολοκληρωμένης θαλάσσιας πολιτικής.

Ο Πρύτανης Ζαφείρης χαιρέτισε, επίσης, την προθυμία και ετοιμότητα του Υφυπουργείου να συμβάλει, με τη συμμετοχή του στη συμβουλευτική επιτροπή, στην ίδρυση του νέου Τμήματος Ναυτιλιακών στη Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας του ΤΕΠΑΚ, στο πλαίσιο συμφωνίας με το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας. Το νέο Τμήμα θα έχει στόχο, σημείωσε,  την παροχή υψηλής ποιότητας εκπαίδευσης στα θέματα που αφορούν στον νευραλγικής σημασίας τομέα της ναυτιλίας για την Κύπρο και την κάλυψη των σύγχρονων και μεταβαλλόμενων αναγκών της ναυτιλιακής βιομηχανίας και σε επιστημονικά καταρτισμένο και εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό.

Τόνισε, επίσης, τη σημασία της ίδρυσης ενός ακαδημαϊκού τμήματος Ναυτιλιακών στη Λεμεσό, η οποία είναι, πρόσθεσε, ένα από τα κορυφαία κέντρα πλοιοδιαχείρισης παγκοσμίως, ενώ ο τομέας της ναυτιλίας αποτελεί ένα από τους σημαντικότερους τομείς οικονομικής δραστηριότητας της πόλης.  Ο Πρύτανης αναφέρθηκε ακόμη στις προοπτικές και ευκαιρίες που διανοίγονται, από την ίδρυση του Τμήματος, για ανάπτυξη συνεργασιών με ναυτιλιακές εταιρείες που δραστηριοποιούνται και έχουν έδρα την Κύπρο, συμβάλλοντας στο να καταστεί το ΤΕΠΑΚ ένα σημαντικό εκπαιδευτικό και ερευνητικό κέντρο στα θέματα ναυτιλίας, σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο.

Ο Καθηγητής Παναγιώτης Ζαφείρης αναφέρθηκε τέλος και στην πρόταση που υποβλήθηκε από πλευράς του ΤΕΠΑΚ στο Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας για ίδρυση Τμήματος Θαλάσσιας και Υδάτινης Βιολογίας στη Σχολή Γεωτεχνικών Επιστημών και Διαχείρισης Περιβάλλοντος.

Ο Υφυπουργός Ναυτιλίας συνοδευόταν από την Αναπληρώτρια Γενική Διευθύντρια  καθώς και στελέχη του Υφυπουργείου.

 

Ακολουθήστε μας στο Facebook, Instagram και Twitter

Προηγούμενο άρθροΌμιλος Χ.Α.ΠΑΠΑΕΛΛΗΝΑΣ: Πιστοποίηση ως Great Place to Work®
Επόμενο άρθροΗ Κομισιόν προτείνει νέα μέτρα για την τόνωση των ευρωπαϊκών κεφαλαιαγορών