Το 2024 σηματοδοτεί ένα ιστορικό ορόσημο για τη διμερή συνεργασία Κύπρου – ΗΠΑ και ανοίγει τον δρόμο για περισσότερα ορόσημα το 2025, είπε απόψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, επισημαίνοντας ότι οι διμερείς σχέσεις Κύπρου – ΗΠΑ ποτέ δεν υπήρξαν πιο ισχυρές από ό,τι είναι σήμερα.

Σε χαιρετισμό του στη δεξίωση που παρέθεσε η Πρέσβειρα των ΗΠΑ στην Κύπρο, με την ευκαιρία της 248ης επετείου από την Ανεξαρτησία των ΗΠΑ, που πραγματοποιήθηκε στον χώρο της παλιάς πανεπιστημιούπολης του Πανεπιστημίου Κύπρου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε, μεταξύ άλλων, ότι η συνεργασία των δύο χωρών ποτέ δεν υπήρξε πιο ισχυρή και ποτέ οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών και οι επαφές ανάμεσα στους δύο λαούς δεν υπήρξαν τόσο αληθινές και πολύτιμες.

Πρόσθεσε ότι από την ανεξαρτησία της Κύπρου το 1960 μέχρι σήμερα, οι σχέσεις με τις ΗΠΑ γνώρισαν κοσμογονικές αλλαγές τόσο σε διμερές επίπεδο όσο και σε ό,τι αφορά την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Προβαίνοντας σε ανασκόπηση της πρόσφατης ιστορίας των διμερών σχέσεων Κύπρου – ΗΠΑ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε στη Δήλωση Προθέσεως που υπέγραψε ο ίδιος με τις ΗΠΑ επί θητείας του ως Υπουργού Εξωτερικών το 2018, τη Συμφωνία Συνεργασίας στους τομεις της Ασφάλειας και της Ενέργειας στην Ανατολική Μεσόγειο το 2019, τη σύσταση του Κέντρου CYCLOPS το 2021, αλλά και την έναρξη το 2024 του Στρατηγικού Διαλόγου ανάμεσα στις δύο χώρες.

Αναφέρθηκε ακόμη στη συνεργασία των δύο χωρών στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας της Κυπριακής Δημοκρατίας «Αμάλθεια» για παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας προς τον άμαχο πληθυσμό της Γάζας.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επεσήμανε ότι και στο παρελθόν, η Κύπρος έχει πολλές φορές λειτουργήσει ως κέντρο εκκένωσης Αμερικανών και Ευρωπαίων πολιτών σε καιρούς αστάθειας και πολέμου στην περιοχή, σημειώνοντας ότι «η Κύπρος ιστορικά είναι ένα ασφαλές καταφύγιο στην περιοχή, και με το σχέδιο Αμάλθεια είναι και περιφερειεακό ανθρωπιστικό κέντρο».

Σε ό,τι αφορά το θέμα της ενισχυσης των σχέσεων Κύπρου – ΗΠΑ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι αυτό αποτελεί προτεραιότητα της Κυβέρνησης του από την πρώτη μέρα ανάληψης των καθηκόντων της, υπογραμμίζοντας ότι αυτές οι σχέσεις ενδυναμώνονται βήμα με βήμα.

Πιο συγκεκριμένα, σημειωσε πως «το 2024 σηματοδοτεί ένα ιστορικό ορόσημο για τη διμερή συνεργασία και ανοίγει τον δρόμο για περισσότερα ορόσημα το 2025».

Πρόσθεσε ότι οι δύο χώρες έχουν πολλά να προσβλέπουν, όπως την ενισχυση της συνεργασίας τους στους τομείς της οικονομίας, των επενδύσεων, της ασφάλειας και της άμυνας, του κράτους δικαίου, της καινοτομίας, της επιστήμης, της τεχνολογίας, της έρευνας και των περαιτέρω πολιτιστικών και εκπαιδευτικών ανταλλαγών.

 Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ότι οι ΗΠΑ στέκονται δίπλα στην Κύπρο στις προσπάθειες που καταβάλλει για επανένωση της χώρας και για τερματισμό της κατοχής.

Επεσήμανε ότι «η επανένωση της χώρας μου και του λαού της, διασφαλίζοντας ότι η Κύπρος θα παραμείνει μια δύναμη σταθερότητας στην ταραχώδη αυτή περιοχή, είναι και θα συνεχίσει να είναι η κύρια μου προτεραιότητα μου ως Προέδρου της Δημοκρατίας. Προς αυτή την κατεύθυνση εργάζομαι στενά και εντατικά με την προσωπική απεσταλμένη του ΓΓ των ΗΕ κα Ολγκίν, προβαίνοντας σε επίμονες και συνεχείς προσπάθειες για επανέναρξη του διαλόγου από το σημείο που είχαν διακοπεί, στη βάση της μόνης εφικτής βάσης λύσης, αυτής που προνοούν τα σχετικα΄ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ για διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα».

Τέλος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξήρε τον ρόλο και τη συμβολή της Πρέσβειρας των ΗΠΑ στη Λευκωσία κας Τζούλι Φίσιερ στην ενίσχυση των σχέσεων των δύο χωρών.

Ακολουθήστε μας στο Facebook, Instagram και Twitter

Προηγούμενο άρθροΞεπέρασαν τα €39 εκ. οι 10 ακριβότερες πωλήσεις ακινήτων τον Μάιο
Επόμενο άρθροΠήραν παράταση… τα ενωμένα καπάκια σε όλα τα πλαστικά μπουκάλια