Το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο σε συνεργασία με τον ΠΑΣΥΚΑΦ, το Διεθνές Ινστιτούτο Κύπρου για την Περιβαλλοντική και Δημόσια Υγεία – ΤΕΠΑΚ, και το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης – Europe Direct Λεμεσού, διοργάνωσαν σήμερα διαδικτυακή συζήτηση με θέμα: “Το πρόγραμμα EU4Health και το Ευρωπαϊκό σχέδιο δράσης κατά του καρκίνου: Προκλήσεις και Προοπτικές”. Τη συζήτηση συντόνισε η δημοσιογράφος Γωγώ Αλεξανδρινού.

Η Επίτροπος Υγείας και Ασφαλείας Τροφίμων, Στέλλα Κυριακίδου, δήλωσε σε οπτικογραφημένο μήνυμα ότι το πρόγραμμα EU4Health («Η Ευρωπαϊκή Ένωση για την Υγεία») θα αντιμετωπίσει τις ανισότητες μεταξύ ομάδων πληθυσμού και χωρών σε ό,τι αφορά την πρόσβαση σε προσιτή, προληπτική και θεραπευτική υγειονομική περίθαλψη.

Η κυρία Κυριακίδου ανέφερε ότι η Κύπρος μπορεί να επωφεληθεί σημαντικά από το πρόγραμμα EU4Health ώστε να μπορέσει να κάνει ένα μεγάλο άλμα στον τομέα της υγείας. Απαιτείται άμεση δράση, ανεξαρτήτως της πανδημίας, αφού έως το 2035 τα περιστατικά καρκίνου αναμένεται να αυξηθούν σχεδόν κατά 25 τοις εκατό, καθιστώντας τον καρκίνο ως την κύρια αιτία θανάτου στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Επίτροπος αναφέρθηκε λεπτομερώς στα μέτρα που θα ληφθούν για την αντιμετώπιση του καρκίνου. Ακόμη, έγινε αναφορά και στον παιδικό καρκίνο, ο οποίος αποτελεί την κύρια αιτία θανάτου στα παιδιά.

Ακολούθησε συζήτηση μεταξύ των Κυπρίων ευρωβουλευτών της Ειδικής Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Καταπολέμηση του Καρκίνου, κύριο Γιώργο Γεωργίου (GUE/NGL) και κύριο Λουκά Φουρλά (ΕΛΚ), με θέμα “Σχέδιο δράσης κατά του καρκίνου στην Ευρώπη”. Ο κύριος Φουρλάς δήλωσε ότι το Ευρωκοινοβούλιο προτίθεται να πάρει μέτρα για να καταπολεμήσει τον καρκίνο σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Θα πρέπει να κατατεθεί ένα ολοκληρωμένο σχέδιο το οποίο θα κάνει βήματα προς τα εμπρός και θα δίνει τα όπλα σε επιστήμονες και γιατρούς να αντιμετωπίσουν τον καρκίνο. Ο κύριος Γεωργίου δήλωσε ότι στόχος είναι μια ολιστική αντιμετώπιση του προβλήματος, να προωθηθούν νέες καινοτόμες λύσεις κατά του καρκίνου, να ενισχυθούν τα δικαιώματα των ασθενών και να βοηθηθούν οι οικογένειες των παθόντων.

Στη συνέχεια, ο αναπληρωτής καθηγητής Περιβαλλοντικής Υγείας στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, Δρ. Κωνσταντίνος Μακρής, ανέπτυξε το θέμα «To προφίλ υγείας του κυπριακού πληθυσμού: επικαιροποιημένα δεδομένα και τάσεις». Ο κύριος Μακρής ανέφερε ότι θα πρέπει να αναδειχθεί ο στρατηγικός ρόλος του Υπουργείου Υγείας στα πλαίσια του ΓΕΣΥ. Αυτό θα επιτευχθεί μέσω μιας επικαιροποιημένης εφαρμογής προγραμμάτων πρόληψης και επιδημιολογικής επιτήρησης για σειρά νοσημάτων, σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς και τα πανεπιστήμια.

Τέλος, ο κύριος Νικόλας Φιλίππου, Εκτελεστικός Διευθυντής του Παγκύπριου Συνδέσμου Καρκινοπαθών και Φίλων (ΠΑΣΥΚΑΦ) ανέπτυξε το θέμα «Άτομα με εμπειρία καρκίνου στην Κύπρο: Σχέδιο δράσης και κυπριακή πραγματικότητα». O κύριος Φιλίππου τόνισε ότι η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία και έκανε ιδιαίτερη αναφορά στους τρόπους πρόληψης του καρκίνου.

 

Ακολουθήστε μας στο Facebook, Instagram και Twitter

Προηγούμενο άρθροΣτη Δέσποινα Μπεμπεδέλη το Μεγάλο Βραβείο ΘΟΚ 2020
Επόμενο άρθροΕΡΕΥΝΑ: Γιατί μερικοί άνθρωποι γερνάνε πιο αργά