«Η χρήση καπνού αποτελεί τον μεγαλύτερο κίνδυνο για την υγεία που μπορεί να αποφευχθεί. Αποτελεί την κύρια αιτία καρκίνου που μπορεί να προληφθεί, με το 27% όλων των καρκίνων να αποδίδονται στη χρήση καπνού. Με το ευρωπαϊκό σχέδιο για την καταπολέμηση του καρκίνου, προτείνουμε τολμηρές και φιλόδοξες δράσεις πρόληψης για τη μείωση της χρήσης καπνού. Έχουμε θέσει έναν πολύ σαφή στόχο: να δημιουργήσουμε μια γενιά χωρίς καπνό στην Ευρώπη, όπου, μέχρι το 2040, λιγότερο από το 5% των ανθρώπων θα χρησιμοποιούν καπνό. Αυτό θα αποτελούσε σημαντική αλλαγή σε σύγκριση με το περίπου 25% των χρηστών καπνού σήμερα. Η μείωση της χρήσης καπνού είναι ζωτικής σημασίας για την επίτευξη αυτού του στόχου. Χωρίς τη χρήση καπνού, εννέα στις δέκα περιπτώσεις καρκίνου του πνεύμονα θα μπορούσαν να αποφευχθούν.

Πολλοί καπνιστές, αν όχι οι περισσότεροι, επιχείρησαν να κόψουν το κάπνισμα κάποια στιγμή στη ζωή τους. Τα τελευταία στοιχεία του Ευρωβαρόμετρου[1] μιλούν από μόνα τους: εάν μπορέσουμε να προσφέρουμε στήριξη στους καπνιστές ώστε να καταφέρουν να κόψουν το κάπνισμα, θα μπορούσαμε ήδη να μειώσουμε κατά το ήμισυ τη διάδοση του καπνίσματος. Από την άλλη πλευρά, τρεις στους τέσσερις καπνιστές που κόβουν το κάπνισμα ή επιχείρησαν να το κόψουν, δεν χρησιμοποίησαν καμία βοήθεια.

Η κρίση της νόσου COVID-19 ανέδειξε την ευάλωτη κατάσταση των καπνιστών, οι οποίοι διατρέχουν έως και 50% υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης σοβαρής ασθένειας και θανάτου από τον ιό, γεγονός που έχει οδηγήσει εκατομμύρια από αυτούς να θέλουν να κόψουν το κάπνισμα. Ωστόσο, το να κόψουν δια παντός το κάπνισμα μπορεί να είναι δύσκολο. Μπορούμε να κάνουμε περισσότερα για να βοηθήσουμε, και αυτό ακριβώς σηματοδοτεί η φετινή παγκόσμια ημέρα κατά του καπνίσματος, τη δέσμευση να σταματήσει το κάπνισμα.

Πρέπει να αυξήσουμε τα κίνητρα για να αφήσουμε το κάπνισμα στο περιθώριο. Η διακοπή του καπνίσματος είναι μια κατάσταση επωφελής για όλους, σε όλες τις περιπτώσεις και σε όλες τις ηλικίες. Πρέπει να αναβαθμίσουμε τις προσπάθειές μας και να διασφαλίσουμε ότι η νομοθεσία της ΕΕ για τον καπνό εφαρμόζεται αυστηρότερα, ιδίως όσον αφορά τις πωλήσεις σε ανηλίκους και τις εκστρατείες διακοπής του καπνίσματος. Η σχετική νομοθεσία πρέπει επίσης να συμβαδίζει με τις νέες εξελίξεις και να είναι επαρκώς επικαιροποιημένη ώστε να αντιμετωπίζει τη συνεχή ροή νέων προϊόντων καπνού που εισέρχονται στην αγορά. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την προστασία των νέων ανθρώπων.

Το μήνυμά μου είναι απλό: η διακοπή του καπνίσματος σώζει τη ζωή σας: οποιαδήποτε στιγμή είναι καλή για να κόψετε το τσιγάρο, ακόμη και αν καπνίζετε όλη σας τη ζωή.»

Ακολουθήστε μας στο Facebook, Instagram και Twitter

Προηγούμενο άρθροH Coca-Cola επίσημος χορηγός του UEFA EURO 2020
Επόμενο άρθρο11.000 τόνοι αλιευτικών εργαλείων «χάνονται» στις ευρωπαϊκές θάλασσες κάθε χρόνο