Αυτό ανέφερε σε χαιρετισμό του Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, Γιάννης Καρούσος στην εκδήλωση για την προώθηση της χρήσης ποδηλάτου «Ποδηλατώ για την Υγεία και το Περιβάλλον».

“Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την πρόσκλησή σας να παρευρεθώ στην εκδήλωση για την προώθηση της χρήσης του ποδηλάτου «Ποδηλατώ για την Υγεία και το Περιβάλλον» που οργανώνεται από τη Γραμματεία Αθλητισμού και το Ινστιτούτο Περιβάλλοντος και Αειφόρου Ανάπτυξης του Δημοκρατικού Συναγερμού στην οποία θα  τιμηθούν τέσσερεις πρώην Γραμματείς Αθλητισμού του ΔΗΣΥ.

«Νους υγιείς εν σώματι υγιεί» έλεγαν οι αρχαίοι πρόγονοι μας.  Όλοι γνωρίζουμε ότι η σωματική και η πνευματική υγεία είναι έννοιες αλληλένδετες”, σημείωσε.

Στο πλαίσιο αυτό είχε παρουσιαστεί πρόσφατα το Σχέδιο Δράσης για την Προώθηση Χρήσης του Ποδηλάτου το οποίο αποτελεί μέρος της στρατηγικής της Κυβέρνησης  και ειδικότερα του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων για την αύξηση της πολυτροπικότητας των διακινήσεων, και την ουσιαστική μεταστροφή του πολίτη σε βιώσιμα μέσα μεταφοράς, δηλαδή την ενεργή διακίνηση.  Η προσπάθεια αυτή στοχεύει, μεταξύ άλλων, στη βελτίωση και οργάνωση των μεταφορών στις πόλεις. Η αξιοποίηση του ποδηλάτου ως μεταφορικού μέσου είναι μία πρακτική που ο καθένας από εμάς θα μπορούσε να εντάξει στην καθημερινότητα του.

Αξίζει να σημειωθεί ότι την περασμένη Παρασκευή, το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε την πρόταση που υπέβαλε το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων για την υλοποίηση του Σχεδίου Επιχορήγησης Αγοράς Καινούριου μη Ηλεκτροκίνητου Ποδηλάτου.  Το συγκεκριμένο Σχέδιο, το οποίο εντάσσεται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου «Ενέργεια και Κλίμα» και βιώσιμης κινητικότητας, αποτελεί μία εκ των δεκαέξι δράσεων του Γενικού Σχεδίου Δράσης Προώθησης της Χρήσης του Ποδηλάτου για την περίοδο 2021-2023 συνολικού κόστους €4.000.000,00.

Στο πλαίσιο του συγκεκριμένου προγράμματος, οι Κύπριοι, Ευρωπαίοι ή πολίτες τρίτων χωρών οι οποίοι διαμένουν μόνιμα στις περιοχές που ελέγχει η Κυπριακή Δημοκρατία και  είναι άνω των 18 ετών, θα μπορούν να κάνουν αίτηση για επιδότηση αγοράς καινούριου μη ηλεκτροκίνητου ποδηλάτου. Η επιδότηση ανέρχεται μέχρι τα €200 και για τα Άτομα με Ειδικές Ανάγκες (ΑμεΑ) στα €800, ή στην πραγματική τιμή αγοράς του ποδηλάτου, όποιο από τα δύο ποσά είναι μικρότερο.

Μέσα από το συγκεκριμένο πρόγραμμα αναμένεται ότι την περίοδο 2021 – 2023 θα διατεθεί σε επιχορηγήσεις για αγορά καινούριου ποδηλάτου το ποσό των €570.000,00.

 

Ακολουθήστε μας στο Facebook, Instagram και Twitter