Στην εξαγγελία του ειδικού Σχεδίου «Ηρακλής» προς υποβοήθηση των νοικοκυριών αυτών που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες στην αποπληρωμή του δανείου τους, προχώρησε ο Οργανισμός Χρηματοδοτήσεως Στέγης (ΟΧΣ), στα πλαίσια των προσπαθειών του για διευκόλυνση των νοικοκυριών που έχουν μη εξυπηρετούμενα στεγαστικά δάνεια.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΟΧΣ, το Σχέδιο καλύπτει στεγαστικά δάνεια που πληρούν τα πιο κάτω κριτήρια:

Η κατοικία που χρηματοδοτήθηκε να είναι, τα τελευταία τρία χρόνια, η κύρια κατοικία των δανειοληπτών, το δάνειο να παραχωρήθηκε μέχρι την 31η Μαρτίου 2013 και τέλος την 31η Δεκεμβρίου 2020, το δάνειο να είχε υπόλοιπο πέραν των €50 χιλιάδων και να παρουσίαζε καθυστερήσεις πέραν των 360 ημερών.

Ο Οργανισμός αναφέρει ότι η διευκόλυνση αφορά στη διαγραφή ποσού που αντιστοιχεί σε ποσοστό των τόκων που είχε χρεωθεί το δάνειο από την ημερομηνία χορήγησής του μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2020.

Το ποσοστό διαγραφής κυμαίνεται ανάλογα με το υπόλοιπο του δανείου την 31η Δεκεμβρίου 2020 και από την επιλογή των δανειοληπτών μεταξύ πλήρους εξόφλησης ή βιώσιμης αναδιάρθρωσης του δανείου, σύμφωνα με τον πιο κάτω πίνακα:

Υπόλοιπο στις 31/12/2020

Για ποσό δανείου μεγαλύτερο από €200.000 το ποσοστό διαγραφής για πλήρη εξόφληση ανέρχεται στο 40% και το ποσοστό διαγραφής για βιώσιμη ρύθμιση στο 25%.

Για ποσό δανείου από €150.00 – €200.000 το ποσοστό διαγραφής για πλήρη εξόφληση ανέρχεται στο 35% και το ποσοστό διαγραφής για βιώσιμη ρύθμιση στο 20%.

Για ποσό δανείου από €100.000 – €200.000 το ποσοστό διαγραφής για πλήρη εξόφληση ανέρχεται στο 30% και το ποσοστό διαγραφής για βιώσιμη ρύθμιση στο 15%.

Για ποσό δανείου από €50.000 – €100.000 το ποσοστό διαγραφής για πλήρη εξόφληση ανέρχεται στο 20% και το ποσοστό διαγραφής για βιώσιμη ρύθμιση στο 5%.

Επιπλέον, ο ΟΧΣ αναφέρει ότι οι δανειολήπτες που πληρούν τα κριτήρια θα κληθούν να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους εντός συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος με σχετική επιστολή που θα τους αποσταλεί από τον Οργανισμό μαζί με το σχετικό Έντυπο Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος.

Σημειώνει πως, δανειολήπτες που πληρούν τα κριτήρια και επιθυμούν να εκδηλώσουν ενδιαφέρον, μπορούν να έχουν πρόσβαση στο Έντυπο Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος, το οποίο είναι αναρτημένο στην Ιστοσελίδα του Οργανισμού μαζί με περισσότερες λεπτομέρειες σε σχέση με το Ειδικό Σχέδιο «ΗΡΑΚΛΗΣ».

Τέλος, ο Οργανισμός Χρηματοδοτήσεως Στέγης διευκρινίζει πως, το Σχέδιο «ΗΡΑΚΛΗΣ» δεν καλύπτει στεγαστικά δάνεια με Κρατικά κεφάλαια καθώς και στεγαστικά δάνεια που έχουν ενταχθεί ή πληρούν τα κριτήρια άλλου Σχεδίου Διευκόλυνσης Δανειοληπτών του Οργανισμού ή του Κράτους.

Ακολουθήστε μας στο Facebook, Instagram και Twitter

Προηγούμενο άρθροΣτο 7,6% η ανεργία στην Κύπρο το 2020
Επόμενο άρθροΞεπέρασαν τα 115 εκ. τα κρούσματα κορωνοϊού παγκοσμίως