Το φετινό Νόμπελ Φυσικής απονεμήθηκε σε δύο ερευνητές που έχουν λάβει χρηματοδότηση από την ΕΕ, τους καθηγητές Άντον Τσάιλινγκερ και Αλέν Ασπέ.

Οι δυο ερευνητές μοιράζονται το βραβείο με τον Τζον Φ. Κλάουζερ για τα πειράματά τους με φωτόνια σε διεμπλοκή, με τα οποία απέδειξαν την παραβίαση των ανισοτήτων του Bell, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο στην κβαντική πληροφορική. Ο Αλέν Ασπέ και ο Άντον Τσάιλινγκερ έχουν λάβει στήριξη από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας (ΕΣΕ). Ο Άντον Τσάιλινγκερ έχει επίσης συμμετάσχει και σε άλλα έργα που χρηματοδοτήθηκαν από την ΕΕ μέσω του 5ου προγράμματος-πλαισίου για την έρευνα και την τεχνολογική ανάπτυξη, του 6ου προγράμματος-πλαισίου της ΕΕ για την έρευνα και του 7ου προγράμματος-πλαισίου για την έρευνα. Εξάλλου, μόλις χτες ανακοινώθηκε ότι το Νόμπελ Φυσιολογίας ή Ιατρικής απονέμεται στον ερευνητή Σβάντε Πέεμπο, ο οποίος έχει επίσης λάβει χρηματοδότηση από την ΕΕ.

Η κ. Μαρίγια  Γκαμπριέλ, Επίτροπος Καινοτομίας, Έρευνας, Πολιτισμού, Εκπαίδευσης και Νεολαίας δήλωσε σχετικά: «Συγχαρητήρια στους νέους νομπελίστες Αλέν Ασπέ, Σβάντε Πέεμπο και Άντον Τσάιλινγκερ. Είμαι περήφανη που οι λαμπροί αυτοί επιστήμονες έχουν χρηματοδοτηθεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας, καθώς και από άλλα προγράμματα έρευνας και καινοτομίας της ΕΕ στο παρελθόν. Αξίζει να επενδύουμε σε κορυφαίους ερευνητές και να στηρίζουμε τις προσπάθειές τους για επιστημονική αριστεία.»

Ο Αλέν Ασπέ είναι διακεκριμένος επιστήμονας του Γαλλικού Εθνικού Κέντρου Επιστημονικής Έρευνας (CNRS) και επικεφαλής της Ομάδας Ατομικής Οπτικής στο Laboratoire Charles Fabry του Institut d’Optique, στο Palaiseau της Γαλλίας. Το 2010 έλαβε πενταετή επιχορήγηση προηγμένης έρευνας, ύψους 2,13 εκατ. ευρώ από το ΕΣΕ για το έργο του «Quantum Atom Optics from Entangled Pairs to Strongly Correlated Systems». Ο Άντον Τσάιλινγκερ είναι καθηγητής Πειραματικής Φυσικής στο Πανεπιστήμιο της Βιέννης και επιστημονικός διευθυντής του Ινστιτούτου Κβαντικής Οπτικής και Κβαντικής Πληροφορικής της Αυστριακής Ακαδημίας Επιστημών. Το 2008 έλαβε από το ΕΣΕ πενταετή χρηματοδότηση προηγμένης έρευνας, ύψους 1,75 εκατ. ευρώ για το έργο του «Photonic quantum information technology and the founds of quantum Phyics in more dimensions». Περισσότερες πληροφορίες είναι διαθέσιμες στο σχετικό δελτίο Τύπου του ΕΣΕ.

Ακολουθήστε μας στο Facebook, Instagram και Twitter

Προηγούμενο άρθροΟ “Κούρος του Παλαικάστρου” σε τρισδιάστατη μορφή από το ΙΚυ – Συμμετοχη σε ντοκιμαντέρ
Επόμενο άρθρο«Νίκησε τις καρδιοπάθειες με την καρδιά σου» – Εκστρατεία Διαφώτισης