Η στήριξη του κοινού για το ευρώ έφθασε σε επίπεδα ρεκόρ, σύμφωνα με την τελευταία έρευνα του Ευρωβαρόμετρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ένα πρωτοφανές 80% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι το ευρώ είναι καλό για την ΕΕ και το 70% θεωρεί το ευρώ καλό για τη χώρα του.

Η έρευνα του Ευρωβαρόμετρου διεξήχθη μεταξύ 17.700 περίπου ερωτηθέντων στα 19 κράτη μέλη της ευρωζώνης από τις 22 έως τις 29 Μαρτίου 2021. Σύμφωνα με την έρευνα του Ευρωβαρόμετρου και τα αποτελέσματα μιας ξεχωριστής ανοικτής δημόσιας διαβούλευσης, όλο και περισσότεροι πολίτες υποστηρίζουν τους κανόνες στρογγυλοποίησης και την κατάργηση των κερμάτων του ενός και των δύο λεπτών του ευρώ. Το Ευρωβαρόμετρο δείχνει ότι το 67% του κοινού τάσσεται υπέρ της κατάργησης των κερμάτων του ενός και των δύο λεπτών του ευρώ μέσω της υποχρεωτικής στρογγυλοποίησης (προς τα πάνω ή προς τα κάτω) στα πλησιέστερα πέντε λεπτά του τελικού ποσού των αγορών. Αυτό υποστηρίζει η πλειοψηφία και στα 19 κράτη μέλη της ευρωζώνης.

Από την περίληψη της ανοικτής δημόσιας διαβούλευσης σχετικά με τους κανόνες στρογγυλοποίησης προκύπτει ότι το 72% όσων απάντησαν δεν θεωρούν χρήσιμα τα κέρματα του ενός και των δύο λεπτών του ευρώ και το 71% θεωρεί ότι θα πρέπει να θεσπιστούν κανόνες στρογγυλοποίησης στα πλησιέστερα πέντε λεπτά του ευρώ. Η πλειονότητα όσων απάντησαν θεωρεί ότι οι κανόνες στρογγυλοποίησης θα πρέπει να είναι υποχρεωτικοί (71%) και εναρμονισμένοι στη ζώνη του ευρώ (77%). Η δημόσια διαβούλευση συγκέντρωσε 17.033 απαντήσεις.

Η δημόσια διαβούλευση πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια 15 εβδομάδων, από τις 28 Σεπτεμβρίου 2020 έως τις 11 Ιανουαρίου 2021.

Ακολουθήστε μας στο Facebook, Instagram και Twitter

Προηγούμενο άρθροΜέχρι 7 Ιουνίου οι αιτήσεις για τα Ειδικά Σχέδια Μαΐου
Επόμενο άρθροΓΓ ΑΚΕΛ:  Θα υπερασπιζόμαστε το κομματικό DNA