Λιγότερο από μία εβδομάδα μετά την μείωση του κόστους δανεισμού στην ευρωζώνη, η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας διευκρινίζει ότι τα επιτόκια του ευρώ δεν κινούνται σε γραμμική καθοδική πορεία και πως οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα μπορούσαν κατά καιρούς να περιμένουν περισσότερες από μία συνεδριάσεις πριν τα μειώσουν ξανά.

Η ΕΚΤ μείωσε τα επιτόκια από το υψηλό ρεκόρ την περασμένη εβδομάδα, αλλά δεν δεσμεύτηκε για περαιτέρω χαλάρωση λόγω της επίμονης υψηλής αύξησης των μισθών και μιας ακόμη αύξησης των προβλέψεων για τον πληθωρισμό.

«Λάβαμε την κατάλληλη απόφαση, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι τα επιτόκια βρίσκονται σε γραμμική πτωτική πορεία», δήλωσε η Κριστίν Λαγκάρντ σε κοινή συνέντευξη σε πολλές μεγάλες ευρωπαϊκές εφημερίδες.

«Μπορεί να υπάρξουν περίοδοι που θα διατηρούμε τα επιτόκια αμετάβλητα», ανέφερε στις Expansión, Handelsblatt, Il Sole 24 Ore και Les Échos.

Όταν ρωτήθηκε αν αυτό σήμαινε ότι η ΕΚΤ θα μπορούσε να διατηρήσει τα επιτόκια για περισσότερο από μία μόνο συνεδρίαση, είπε ότι «είναι μια πιθανότητα».

Οι αγορές αναμένουν τώρα λίγο περισσότερο από μία μείωση επιτοκίων στις τέσσερις συνεδριάσεις που απομένουν φέτος και βλέπουν μεταξύ 3 και 4 μειώσεις μέχρι το τέλος του 2025.

Αν και η Λαγκάρντ δεν είπε ρητά ότι η ΕΚΤ θα διατηρήσει τα επιτόκια στο τρέχον επίπεδό τους τον Ιούλιο, υποστήριξε ότι οι περαιτέρω περικοπές εξαρτώνται από μια σειρά δεικτών μισθών και εταιρικών κερδών, οι οποίοι θα είναι διαθέσιμοι μόνο πριν από τη συνεδρίαση της τράπεζας τον Σεπτέμβριο.

«Θα χρειαστούμε περισσότερα δεδομένα, συμπεριλαμβανομένων των μισθών, του τρόπου με τον οποίο τα κέρδη ανά μονάδα αυξάνονται και απορροφούν μέρος του κόστους εργασίας και για την παραγωγικότητα», υπογράμμισε.

Το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, Ιζαμπέλ Σνάμπελ και ο Σλοβάκος υπεύθυνος χάραξης πολιτικής Peter Kazimir δήλωσαν αμφότεροι ότι η ΕΚΤ δεν θα πρέπει να μειώσει ξανά τα επιτόκια τον επόμενο μήνα, ενώ πολλοί άλλοι που μίλησαν κατ’ ιδίαν έχουν διατυπώσει την ίδια άποψη. Πηγή: ot.gr

 

Ακολουθήστε μας στο Facebook, Instagram και Twitter

Προηγούμενο άρθροΦειδίας: Θα προσπαθήσω να δημιουργήσω ένα καινούργιο κόμμα στο Ευρωκοινοβούλιο
Επόμενο άρθροΑυτά είναι τα ελληνικά νησιά που προτείνουν οι Times για απόλυτη ξεκούραση