Έντονες ανησυχίες για τις επιπτώσεις στην τουριστική βιομηχανία της ελεύθερης επαρχίας Αμμοχώστου, από τις τραγικές εξελίξεις στην Ουκρανία, εκφράζει το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αμμοχώστου.

Η βιωσιμότητα και ανάπτυξη της ελεύθερης επαρχίας Αμμοχώστου εξαρτάται σχεδόν αποκλειστικά από την πορεία του τουρισμού και δυστυχώς ο πόλεμος στην Ουκρανία θα δημιουργήσει εμπόδια στην έλευση τουριστών από τις δύο εμπλεκόμενες χώρες.

Αν μάλιστα αναλογιστούμε ότι οι τουρίστες από την αγορά της Ρωσίας και της Ουκρανίας που επισκέπτονται την ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου αντιπροσωπεύουν περίπου το 40% – 50% του συνόλου των τουριστών της επαρχίας, γίνεται εύκολα αντιληπτό το μέγεθος το προβλήματος.

Με δεδομένο ότι τα τελευταία δύο χρόνια, λόγω της πανδημίας, οι τουριστικές επιχειρήσεις της επαρχίας δέχθηκαν μεγάλα πλήγματα, υπάρχουν αμφιβολίες κατά πόσο θα αντέξουν ένα νέο κτύπημα από την πολεμική σύγκρουση στην Ουκρανία.

Το Επιμελητήριο Αμμοχώστου ζητά από την κυβέρνηση να στηρίξει με όλους τους προσφερόμενους τρόπους τις τουριστικές και άλλες επιχειρήσεις που επηρεάζονται, γιατί είναι αδύνατον να ανταπεξέλθουν των νέων δεδομένων.

Αν οι επιχειρήσεις αυτές αφεθούν χωρίς κρατική στήριξη, τότε πολλές δεν θα λειτουργήσουν το φετινό καλοκαίρι και άλλες θα κλείσουν δια παντός.

Επίσης, το Επιμελητήριο Αμμοχώστου ζητά από το Υφυπουργείο Τουρισμού να κινηθεί έγκαιρα προς άλλες τουριστικές αγορές (Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, Σκανδιναβικές χώρες) για να αναπληρώσουμε τις όποιες απώλειες υπάρξουν από τη Ρωσία και Ουκρανία.

ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΜΑ

Στα ίδια πλαίσια, το Επιμελητήριο Αμμοχώστου εκφράζει μεγάλο προβληματισμό και για το θέμα της Αμμοχώστου. Ήδη, η Τουρκική πλευρά προσπαθεί να κεφαλαιοποιήσει τα επιχειρήματα με τα οποία η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία, οπότε το εθνικό θέμα και κατ’ επέκταση το θέμα της Αμμοχώστου εισέρχονται σε νέες επικίνδυνες ατραπούς.

Επίσης, καλεί την κυβέρνηση και τα κόμματα να εξαπολύσουν μια ευρεία διπλωματική εκστρατεία προς όλες τις χώρες, ζητώντας τη στήριξη τους στο εθνικό θέμα. Σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να αφεθεί η Τουρκία να επιστρατεύσει τα επιχειρήματα της Ρωσίας περί προστασίας των ομοεθνών της. Αντίθετα, θα πρέπει να προβάλουμε το παράνομο και το καταδικαστέο της εισβολής, συνδυάζοντας το με τις προκλήσεις και τις άνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Κύπρο και ειδικά στην Αμμόχωστο.

Τέλος, το Επιμελητήριο Αμμοχώστου καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, αφού ως προσφυγικό Επιμελητήριο βιώνει για 48 χρόνια την κατοχή της πόλης του από την Τουρκία.

 

Ακολουθήστε μας στο Facebook, Instagram και Twitter

Προηγούμενο άρθροΤο Πανεπιστήμιο Κύπρου ο μεγάλος νικητής του CFA Research Challenge 2022  
Επόμενο άρθροΤο Ευρωκοινοβούλιο ζητά αυστηρότερες κυρώσεις κατά της Ρωσίας