Το δίκτυο Ευρυδίκη (Eurydice) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δημοσίευσε σήμερα την ετήσια έκθεσή του σχετικά με τους μισθούς των εκπαιδευτικών.

Η έκθεση δείχνει ότι τα εισοδήματα των εκπαιδευτικών διαφέρουν σημαντικά από χώρα σε χώρα στην Ευρώπη, σε γενικές γραμμές ανάλογα με το βιοτικό τους επίπεδο. Οι διαφορές αυτές αφορούν όχι μόνο τους αρχικούς μισθούς των εκπαιδευτικών, αλλά και την εξέλιξη των μισθών καθ’ όλη τη διάρκεια της σταδιοδρομίας τους.

Η κ. Μαρίγια Γκαμπριέλ, Επίτροπος Καινοτομίας, Έρευνας, Πολιτισμού, Εκπαίδευσης και Νεολαίας δήλωσε σχετικά: «Οι εκπαιδευτικοί διαμορφώνουν θεμελιωδώς τις κοινωνίες μας. Οι αμοιβές και οι προοπτικές σταδιοδρομίας των εκπαιδευτικών πρέπει να αποτελούν αναπόσπαστο μέρος των πολιτικών που αποσκοπούν στην προσέλκυση και την παραμονή των πλέον ειδικευμένων εκπαιδευτικών. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα σε μια εποχή κατά την οποία πολλές ευρωπαϊκές χώρες αντιμετωπίζουν την επαγγελματική κρίση που διανύει το εν λόγω επάγγελμα τα τελευταία χρόνια, καθώς και την έλλειψη εκπαιδευτικών και τη γήρανση τους.» Η έκθεση του δικτύου Ευρυδίκη (Eurydice) αφορά τους μισθούς των εκπαιδευτικών και των διευθυντών σχολείων στα δημόσια σχολεία προσχολικής, πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης κατά τα έτη 2019 και 2020 σε 38 ευρωπαϊκά εκπαιδευτικά συστήματα.

Κατά μέσο όρο, οι εκπαιδευτικοί προσχολικής εκπαίδευσης γενικά αμείβονται λιγότερο και οι εκπαιδευτικοί της ανώτερης δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης κερδίζουν γενικά περισσότερα χρήματα, αν και σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες όλοι οι εκπαιδευτικοί στην αρχή της σταδιοδρομίας τους λαμβάνουν τους ίδιους μισθούς. Στο ένα τέταρτο των εκπαιδευτικών συστημάτων, οι αρχικοί μισθοί (διορθωμένοι ως προς τον πληθωρισμό) παρέμειναν οι ίδιοι ή μειώθηκαν κατά την τελευταία πενταετία. Το στρατηγικό πλαίσιο για την ευρωπαϊκή συνεργασία στον τομέα της εκπαίδευσης και της κατάρτισης με στόχο τον Ευρωπαϊκό Χώρο Εκπαίδευσης τοποθετεί τους εκπαιδευτικούς και τους εκπαιδευτές στο επίκεντρο της εκπαιδευτικής πολιτικής.

 

Ακολουθήστε μας στο Facebook, Instagram και Twitter

Προηγούμενο άρθροAltamira: 26 εισοδηματικά ακίνητα με υψηλές αποδόσεις πέραν του 6%
Επόμενο άρθροΝέο Toyota Yaris Cross: O ανατρεπτικός ορισμός της ευτυχίας