Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέφρασε σήμερα την ικανοποίησή της για την έγκριση και την υπογραφή από τους συννομοθέτες του κανονισμού σχετικά με τη θέσπιση του αποθεματικού προσαρμογής στο Brexit.

Με ποσό ύψους 5,4 δισ. ευρώ σε τρέχουσες τιμές, το αποθεματικό για το Brexit έχει θεσπιστεί για την αντιμετώπιση των δυσμενών επιπτώσεων που επέφερε η αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, καθώς και στις περιφερειακές και τοπικές παράκτιες κοινότητες της ΕΕ.

Η Επίτροπος Συνοχής και Μεταρρυθμίσεων κ. Ελίζα Φερέιρα δήλωσε τα ακόλουθα: «Το αποθεματικό για το Brexit αποτελεί σαφή έκφραση της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης. Η αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ είχε σημαντικές δυσμενείς οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις σε ολόκληρη την Ευρώπη. Είμαι πλέον στην ευχάριστη θέση να δηλώσω ότι διαθέτουμε τη νομική βάση για να εκταμιεύσουμε τα πρώτα ποσά προχρηματοδότησης, ώστε να βοηθήσουμε όσους πλήττονται περισσότερο από το Brexit.» Όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ θα επωφεληθούν από τους πόρους του αποθεματικού για το Brexit, αλλά η κατανομή θα επικεντρωθεί σε εκείνα τα κράτη μέλη που έχουν πληγεί περισσότερο από την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου, ιδίως όσον αφορά το εμπόριο με το Ηνωμένο Βασίλειο, την αλιεία εντός της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης του Ηνωμένου Βασιλείου και τη σημασία των γειτονικών δεσμών των θαλάσσιων παραμεθόριων περιοχών που συνορεύουν με το Ηνωμένο Βασίλειο.

Το μεγαλύτερο μέρος του αποθεματικού, ύψους 4,3 δισ. ευρώ, θα εκταμιευθεί ως προχρηματοδότηση σε τρεις ετήσιες δόσεις έως το 2023, ενώ οι υπόλοιποι πόροι θα διατεθούν το 2025. Για να λάβουν τις πρώτες πληρωμές, εντός δύο μηνών από την έναρξη ισχύος του κανονισμού τα κράτη μέλη πρέπει να κοινοποιήσουν στην Επιτροπή την ταυτότητα των φορέων που είναι αρμόδιοι για τη διαχείριση και τον έλεγχο του αποθεματικού και να επιβεβαιώσουν ότι έχουν καταρτίσει σύστημα διαχείρισης και ελέγχου. Στις 25 Δεκεμβρίου 2020, η Επιτροπή υπέβαλε την πρότασή της για τη δημιουργία του αποθεματικού προσαρμογής στο Brexit μετά την ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 17ης-21ης Ιουλίου 2020. Ο κανονισμός για το αποθεματικό προσαρμογής στο Brexit θα δημοσιευθεί στις 8 Οκτωβρίου στην Επίσημη Εφημερίδα.

Ακολουθήστε μας στο Facebook, Instagram και Twitter

Προηγούμενο άρθροΕντείνονται οι προωθητικές δράσεις του Invest Cyprus στα ΗΑΕ   
Επόμενο άρθρο«It’s in the blood»: Το Cactus Junges Theater Münster στην Πάφο για μία παράσταση