Η εφαρμογή του θα επιτρέψει τη διενέργεια ταξιδιών στα κράτη-μέλη με ασφάλεια

 

Ο Σύνδεσμος Τουριστικών Επιχειρήσεων Κύπρου (ΣΤΕΚ) εκφράζει την ικανοποίηση του για την πρόσφατη συμφωνία για το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό Covid (EU Digital Covid Certificate) και την αποδοχή του από τους «27» της ΕΕ, και ελπίζει στην ταχύτερη δυνατή εφαρμογή του. Το «πιστοποιητικό» ουσιαστικά ξεκλειδώνει την ευρωπαϊκή ταξιδιωτική αγορά, σε πρώτο στάδιο, ενώ σε μεταγενέστερο μπορεί να συμφωνηθεί η χρήση του και από χώρες εκτός ΕΕ, όπως η Ελβετία, το Ηνωμένο Βασίλειο κι άλλες.

«Ευελπιστούμε ότι οι απαιτούμενες τεχνολογικές διευθετήσεις θα ολοκληρωθούν το συντομότερο δυνατό, τόσο σε επίπεδο Ε.Ε. όσο και σε εθνικό επίπεδο, ώστε αυτή η προσωρινή «κανονικότητα» μέχρι την πλήρη καταπολέμηση της πανδημίας του κορωνοϊού, να δώσει την ευχέρεια στους πολίτες της Ένωσης να ταξιδέψουν ξανά με ασφάλεια», σχολιάζει ο πρόεδρος του ΣΤΕΚ, Άκης Βαβλίτης.

Ο ΣΤΕΚ, από τον Απρίλιο του 2020, είχε εισηγηθεί με επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας την ανάγκη έκδοσης πιστοποιητικού υγείας σχετικά με τον κορωνοϊό σε όσους προτίθενται να ταξιδέψουν από και προς χώρες της Ε.Ε. «Εξακολουθούμε να πιστεύουμε πως το πιστοποιητικό θα συμβάλει στη μη εξάπλωση του ιού αλλά και στον περιορισμό του κόστους για τις αεροπορικές εταιρείες», σημειώνει ο κ. Βαβλίτης.

Οι θετικές υγειονομικές εξελίξεις των τελευταίων εβδομάδων αποτελούν το ουσιαστικότερο κριτήριο για σταδιακή επανεκκίνηση της τουριστικής βιομηχανίας. Μετά από πολλούς μήνες απραξίας, ζημιών και τεράστιας αβεβαιότητας, τα επιδημιολογικά δεδομένα δημιουργούν ελπίδες ότι η τουριστική βιομηχανία θα πάρει και πάλι μπρος. Ωστόσο, για να γίνει κάτι τέτοιο κατορθωτό, θα πρέπει η Κύπρος να βρεθεί το συντομότερο δυνατό στην «πράσινη» κατηγορία (ECDC, Ηνωμένου Βασιλείου), κι αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω περαιτέρω βελτίωσης των επιδημιολογικών δεδομένων. Ο ΣΤΕΚ καλεί για ακόμα μία φορά όλους τους εργαζόμενους στην τουριστική βιομηχανία να προχωρήσουν με τη διαδικασία εμβολιασμού καθώς στο παρόν στάδιο αποτελεί τη μόνη λύση ενάντια στον ιό.

Ακολουθήστε μας στο Facebook, Instagram και Twitter

Προηγούμενο άρθροΜάϊος: O μήνας κοινωνικής ευαισθητοποίησης για τις τροφικές αλλεργίες
Επόμενο άρθροΣεισμός 4.3 ρίχτερ ταρακούνησε την Κύπρο