Οι διαπραγματευτές του Ευρωκοινοβουλίου κατέληξαν σε συμφωνία για το Ευρωπαϊκό Έτος Δεξιοτήτων, το οποίο θα προωθήσει την ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα του εργατικού δυναμικού της ΕΕ.

Η περίοδος, η οποία θα διαρκέσει από τις 9 Μαΐου 2023 έως τις 8 Μαΐου 2024, θα έχει ως στόχο την ενίσχυση ταλέντων, τη βελτίωση των προσόντων και την απόκτηση νέων δεξιοτήτων. Αυτό θα συμβάλει στη δημιουργία ποιοτικών θέσεων εργασίας, θα καλύψει τα κενά και τις αναντιστοιχίες δεξιοτήτων στην ΕΕ και θα ενδυναμώσει το εργατικό δυναμικό ώστε να αξιοποιήσει πλήρως τις δυνατότητες της ψηφιακής και της πράσινης μετάβασης.

Η συμφωνία επιτεύχθηκε από τους διαπραγματευτές του ΕΚ, με επικεφαλής τον εισηγητή Λουκά Φουρλά (EΛΚ, Κύπρος) και τη σουηδική προεδρία. Στοχεύει στην καθιέρωση στενότερης συνεργασίας και διαλόγου με κοινωνικούς εταίρους σε επίπεδο εταιρειών, φορείς της κοινωνίας των πολιτών και μη κερδοσκοπικούς παρόχους κοινωνικών υπηρεσιών, καθώς γνωρίζουν καλύτερα ποιες δεξιότητες χρειάζονται στα βιομηχανικά οικοσυστήματα τους.

Αυτό παρέχει την ευκαιρία να ενταχθούν περισσότερα άτομα στην αγορά εργασίας, ιδίως γυναίκες, νέοι, άτομα με αναπηρία, άτομα από μειονεκτούντα και διαφορετικά περιβάλλοντα και εκτοπισθέντες, συμπεριλαμβανομένων προσφύγων από την Ουκρανία.

Στόχος είναι η προσέλκυση ατόμων από τρίτες χώρες με δεξιότητες που απαιτούνται στις χώρες της ΕΕ, μεταξύ άλλων προωθώντας ευκαιρίες μάθησης,

όπως η εκμάθηση γλωσσών, η ανάπτυξη δεξιοτήτων και η κινητικότητα, και με τη διευκόλυνση της αναγνώρισης των προσόντων.

Ο εισηγητής Λουκάς Φούρλας (EΛΚ, Κύπρος) δήλωσε: «Είμαι ενθουσιασμένος που βλέπω το #EuropeanYearofSkills να κάνει πραγματική διαφορά στη ζωή των πολιτών σε όλη την ήπειρο! Το Κοινοβούλιο κατάφερε να εισαγάγει ρητά μια αναφορά ότι το έτος θα διαρκέσει 12 μήνες και αυτό αποτελεί επιτυχία του ΕΚ. Μέσω των κοινωνικών εταίρων και του κοινωνικού διαλόγου θα το πραγματοποιήσουμε! Το Ευρωπαϊκό Έτος Δεξιοτήτων θα επικεντρωθεί στην προώθηση της ποιοτικής απασχόλησης και της πρόσβασης σε δεξιότητες για την πράσινη και την ψηφιακή μετάβαση, καθώς και στην αναβάθμιση των δεξιοτήτων και την επανειδίκευση. Κανείς δεν θα μείνει πίσω».

Ο Dragos Pîslaru (Renew, Ρουμανία), πρόεδρος της Επιτροπής Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων, δήλωσε: «Έχουμε τώρα το πλαίσιο για να επανεξετάσουμε τον τρόπο με τον οποίο επενδύουμε στις δεξιότητες, να αναπτύξουμε το ανθρώπινο μας δυναμικό και να εφαρμόσουμε νέες προσεγγίσεις για τη στήριξη των ανθρώπων στην πράσινη και την ψηφιακή μετάβαση. Το Ευρωπαϊκό Έτος Δεξιοτήτων αποτελεί τη δυναμική για την αύξηση της ανταγωνιστικότητας των ευρωπαϊκών αγορών εργασίας. Μπορούμε τώρα να προσεγγίσουμε τους πολίτες και να εντοπίσουμε τις δεξιότητες, σε συνεργασία με τις περιφέρειες και τις πόλεις, καθώς και με όλους τους εταίρους που συμμετέχουν στην ανάπτυξη δεξιοτήτων σε όλη την ΕΕ. Φέτος μπορούμε να δείξουμε τη φιλοδοξία μας για ειδικευμένο εργατικό δυναμικό.»

Επόμενα Βήματα

Εν αναμονή της επίσημης έγκρισης των χωρών της ΕΕ και της επιτροπής EMPL, η συμφωνία θα πρέπει να τεθεί σε ψηφοφορία στην ολομέλεια του ΕΚ στις 30 Μαρτίου στις Βρυξέλλες.

 

Ακολουθήστε μας στο Facebook, Instagram και Twitter

Προηγούμενο άρθροΠαγκοσμίου φήμης εικαστικοί καλλιτέχνες για πρώτη φορά στην Κύπρο από την KAPOPOULOS Fine Arts
Επόμενο άρθροΕυκολοπούλητα τα διαμερίσματα €70.000 – €150.000 στη μείζονα Λευκωσία