Η Υφυπουργός Κοινωνικής Πρόνοιας κα Μαριλένα Ευαγγέλου παρουσίασε σήμερα στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου τα αποτελέσματα του Εκσυγχρονισμού και της Αναβάθμισης του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος (ΕΕΕ).

Η επίτευξη του στόχου του Εκσυγχρονισμού και της Αναβάθμισης του ΕΕΕ αποτελεί υλοποίηση του προγράμματος διακυβέρνησης του Προέδρου της Δημοκρατίας και περιέχει τρεις βασικές παραμέτρους:

  1. Την αποτελεσματική αντιμετώπιση των καθυστερήσεων στην εξέταση των αιτήσεων, επιτυγχάνοντας αισθητή μείωση του μέσου χρόνου εξέτασης των αιτήσεων σε 90 ημέρες, εκεί που χρειάζονταν 12 ή ακόμα και 24 μήνες για την εξέταση μιας αίτησης. Μεταφραζόμενος σε ποσοστό, ο μέσος χρόνος εξέτασης μειώθηκε σε 75%.
  2. Τον άμεσο τερματισμό της παροχής του επιδόματος εκεί και όπου εντοπίζεται ύπαρξη δόλου ή προσπάθειας εξαπάτησης του συστήματος με την ενίσχυση της Ομάδας Ελέγχου, έτσι ώστε να καταστεί το ΕΕΕ πιο δίκαιο και λαμβάνοντας υπόψη την επικράτηση και την εμπέδωση της κοινωνικής δικαιοσύνης. Η Ομάδα ενισχύθηκε τον Ιούλιο και πραγματοποίησε μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου συνολικά 303 στοχευμένους ελέγχους σε υψηλού ρίσκου περιπτώσεις, από τους οποίους προέκυψαν 204 πλήρως αιτιολογημένοι τερματισμοί, με ετήσια εξοικονόμηση 1,7 εκατομμύρια ευρώ.
  3. Την ενσωμάτωση και συμπερίληψη όλων των δικαιούχων του ΕΕΕ στο κοινωνικό σύνολο με την ένταξή τους στην αγορά εργασίας ή σε προγράμματα επιμόρφωσης και κατάρτισης ή σε προγράμματα ψυχοκοινωνικής στήριξης με την ενίσχυση του Μηχανισμού Κοινωνικής Παρέμβασης.

Μέσα από τον Μηχανισμό Κοινωνικής Παρέμβασης καταρτίζεται σε κάθε δικαιούχο εξατομικευμένο πλάνο με δεσμευτικό για τον δικαιούχο συμφωνητικό συνεργασίας.

Ο απεγκλωβισμός και η ενεργοποίηση των δικαιούχων αποτελεί έναν από τους κύριους στόχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε σχέση με το ΕΕΕ.

Η υλοποίηση των στόχων κατέστη εφικτή, μεταξύ άλλων, με την τεχνολογική αναβάθμιση του ΕΕΕ και την απλοποίηση διαδικασιών, καθιστώντας το ΕΕΕ πιο γρήγορο, αλλά και εξοικονομώντας ανθρώπινο δυναμικό, το οποίο αξιοποιήθηκε σε άλλες εξίσου σημαντικές εργασίες στον τομέα του ΕΕΕ.

Η ενδυνάμωση του ΕΕΕ και η εξεύρεση περαιτέρω τρόπων διευκόλυνσης αιτητών και δικαιούχων συνεχίζεται από το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας με πολύ συγκεκριμένους στόχους, οι οποίοι βρίσκονται ήδη σε πορεία υλοποίησης. ΠΗΓΗ: ΓΤΠ

 

Ακολουθήστε μας στο Facebook, Instagram και Twitter

Προηγούμενο άρθροΗ Λεμεσός έκανε τα πρώτα βήματα για υποψήφια Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης  
Επόμενο άρθροΕυρωεκλογές – Δημοτικές εκλογές: Αυτές είναι οι ημερομηνίες για υποβολή υποψηφιοτήτων