Από τον Αύγουστο του 2020 τα κινεζικά δικαστήρια εξέδωσαν αποφάσεις -γνωστές ως «antisuit injunctions»- που εμποδίζουν εταιρείες με διπλώματα ευρεσιτεχνίας υψηλής τεχνολογίας (γνωστά ως ουσιώδη για τη λειτουργία προτύπου διπλώματα ευρεσιτεχνίας) να προστατεύσουν αποτελεσματικά τις τεχνολογίες τους σε μη κινεζικά δικαστήρια, συμπεριλαμβανομένων των δικαστηρίων της ΕΕ. Αυτές οι «antisuit injunctions» περιορίζουν αδικαιολόγητα τη δυνατότητα των κατόχων διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας υψηλής τεχνολογίας, για παράδειγμα, μιας ευρωπαϊκής εταιρείας που κατέχει τεχνολογία κινητής τηλεφωνίας, να προσφύγουν σε δικαστήριο της ΕΕ για να επιλύσουν διαφορά με πιθανό κάτοχο άδειας εκμετάλλευσης, για παράδειγμα, Κινέζο κατασκευαστή κινητών τηλεφώνων, όσον αφορά τους όρους άδειας εκμετάλλευσης διπλώματος ευρεσιτεχνίας. Η παραβίαση των εν λόγω «antisuit injunctions» οδηγεί σε πρόστιμα έως 130.000 ευρώ ημερησίως.

Οι ευρωπαϊκές εταιρείες διαθέτουν ορισμένα διπλώματα ευρεσιτεχνίας υψηλής τεχνολογίας, τα οποία παρέχουν τεχνολογικό πλεονέκτημα στην ΕΕ. Το κινεζικό μέτρο ουσιαστικά στερεί από τις ευρωπαϊκές εταιρείες υψηλής τεχνολογίας τη δυνατότητα να ασκούν και να επιβάλλουν τα δικαιώματά τους ευρεσιτεχνίας εντός της ΕΕ ή σε οποιοδήποτε άλλο δικαστήριο εκτός Κίνας. Όταν υπάρχουν ζητήματα σχετικά με δικαιώματα ευρεσιτεχνίας της ΕΕ, θα πρέπει να αποφασίζουν δικαστήρια της ΕΕ. Από την πλευρά τους, οι Κινέζοι κατασκευαστές ζήτησαν τις εν λόγω «antisuit injunctions» προκειμένου να πιέσουν τους κατόχους δικαιωμάτων ευρεσιτεχνίας να τους χορηγήσουν φθηνότερη πρόσβαση στην ευρωπαϊκή τεχνολογία.

Η ΕΕ θεωρεί ότι τα κινεζικά μέτρα δεν συνάδουν με τη συμφωνία του ΠΟΕ για τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας στον τομέα του εμπορίου (TRIPS). Μέσω αυτών των «antisuit injunctions», η Κίνα επιβάλλει μονομερώς κανόνες προς όφελος των δικών της επιχειρήσεων, εις βάρος του πολυμερούς συστήματος του ΠΟΕ για την προστασία των δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας. Ζητώντας τη σύσταση ειδικής ομάδας του ΠΟΕ στην περίπτωση αυτή, η ΕΕ επιδιώκει να διασφαλίσει ότι η βιομηχανία υψηλής τεχνολογίας της μπορεί να ασκήσει αποτελεσματικά τα δικαιώματά της ευρεσιτεχνίας για την προστασία των επενδύσεων στην καινοτομία.

Επόμενα βήματα

Το Όργανο Επίλυσης Διαφορών (ΟΕΔ) του ΠΟΕ θα συζητήσει το αίτημα της ΕΕ κατά την επόμενη συνεδρίασή του στις 20 Δεκεμβρίου 2022. Η Κίνα μπορεί να αντιταχθεί στη σύσταση ειδικής ομάδας μία φορά. Εάν το πράξει, η ΕΕ θα ανανεώσει το αίτημά της και η ειδική ομάδα θα συσταθεί κατά τη συνεδρίαση του ΟΕΔ στις 30 Ιανουαρίου 2023. Οι εργασίες της ειδικής ομάδας μπορούν να διαρκέσουν έως ενάμισι έτος.

DS610: Στις 27 Ιανουαρίου 2022 η Ευρωπαϊκή Ένωση ζήτησε διαβουλεύσεις με την Κίνα. Οι διαβουλεύσεις έλαβαν χώρα στις 14 και 15 Μαρτίου 2022.

DS611: Στις 18 Φεβρουαρίου 2022 η Ευρωπαϊκή Ένωση ζήτησε διαβουλεύσεις με την Κίνα. Οι διαβουλεύσεις έλαβαν χώρα στις 6, 7 και 12 Απριλίου 2022.

 

Ακολουθήστε μας στο Facebook, Instagram και Twitter

Προηγούμενο άρθροΠλειοψηφικό μερίδιο στην Underscore Talent απέκτησε η TheSoul Publishing
Επόμενο άρθροΟ ΠτΔ δέχθηκε την ετήσια έκθεση του Γενικού Ελεγκτή