Τα κρίσιμα φάρμακα εξαφανίζονται με ταχείς ρυθμούς από τις ευρωπαϊκές αγορές, δήλωσε ο Βέλγος υπουργός Υγείας, Frank Vandenbroucke, στην Επιτροπή Περιβάλλοντος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ENVI), τονίζοντας την ανάγκη για επείγουσα δράση.
Τα βασικά φάρμακα, απαραίτητα για τη λειτουργία των ευρωπαϊκών συστημάτων υγείας, εξαφανίζονται με ταχείς ρυθμούς από την ευρωπαϊκή αγορά. Ο Vandenbroucke δήλωσε στα μέλη της ENVI ότι: «Το 26% των γενόσημων φαρμάκων εξαφανίστηκε από την αγορά της ΕΕ τα τελευταία δέκα χρόνια. Για το 69% [των προϊόντων], έχουν απομείνει μόνο ένας ή δύο παραγωγοί».
Ο Hugues Malonne, Διευθύνων Σύμβουλος του Βελγικού Ομοσπονδιακού Οργανισμού Φαρμάκων και Προϊόντων Υγείας (FAMPH), υπογράμμισε τη διαρκή έλλειψη φαρμάκων ως κρίσιμο σημείο συμφόρησης. «Μόνο στο Βέλγιο, 757 συσκευασίες δεν είναι αυτή τη στιγμή διαθέσιμες ή διατίθενται μόνο σε περιορισμένες ποσότητες, κατάσταση η οποία υπάρχει σε διαφορετικό βαθμό σε όλες τις χώρες της ΕΕ, όπως υποδεικνύεται από τον κατάλογο ελλείψεων του EMA», δήλωσε στο Euractiv.
Αναγνωρίζοντας τη σοβαρότητα του ζητήματος, η ΕΕ έλαβε γρήγορα μέτρα. «Διαθέτουμε πλέον έναν μηχανισμό αλληλεγγύης, έναν ενωσιακό κατάλογο κρίσιμων φαρμάκων και μια συμμαχία κρίσιμων φαρμάκων – όλα αυτά θα δοκιμαστούν περαιτέρω, θα βελτιωθούν και θα εφαρμοστούν υπό τη βελγική Προεδρία», δήλωσε ο Vandenbroucke.
«Είμαι πραγματικά υπερήφανος για την ηγετική θέση που επιδεικνύει η Ευρώπη σε αυτόν τον τομέα. Παίρνουμε τα πράγματα στα χέρια μας. Χάρη στην Αρχή Ετοιμότητας και Αντιμετώπισης Καταστάσεων Έκτακτης Υγειονομικής Ανάγκης (HERA), πιστεύω ότι μπορούμε πλέον να πούμε ότι είμαστε ένα βήμα μπροστά. Αυτό δεν είναι και λίγο», δήλωσε.
Σύμφωνα με τον Βέλγο υπουργό Υγείας, η Προεδρία της χώρας του θα δώσει προτεραιότητα στο κεφάλαιο των ελλείψεων στις διαπραγματεύσεις για τη νέα φαρμακευτική νομοθεσία και θα προσπαθήσει να επιτύχει έναν ενδιάμεσο συμβιβασμό.
«Περιμένουμε επίσης τη δημοσίευση μιας στρατηγικής για τη δημιουργία αποθεμάτων και κατευθυντήριων γραμμών για τη δημόσια προμήθεια φαρμάκων πριν από το τέλος της θητείας», πρόσθεσε.
Ακρογωνιαίος λίθος αυτής της πρωτοβουλίας είναι η έναρξη της Συμμαχίας για τα κρίσιμα φάρμακα, ένα καίριο βήμα για τη διασφάλιση της σταθερής πρόσβασης των ασθενών στα φάρμακα που χρειάζονται. Οι επικεφαλής των φαρμακευτικών φορέων που συνεδρίασαν υπό τη βελγική προεδρία, χαιρέτισαν τη Συμμαχία και τόνισαν τη σημασία της συνέργειας, του συντονισμού και της συνεργασίας για το έργο που επιτελείται στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού ρυθμιστικού δικτύου φαρμάκων.
Παραγωγή στην Ευρώπη
Με τη Συμμαχία στην οποία συμμετέχουν κράτη μέλη, φαρμακευτικές εταιρείες και εμπειρογνώμονες, η βελγική Προεδρία στοχεύει να διασφαλίσει τη διαθεσιμότητα φαρμάκων με τον υψηλότερο κίνδυνο ελλείψεων και να ενισχύσει την ευρωπαϊκή παραγωγή κρίσιμων φαρμάκων, όπως τα αντιβιοτικά, τα αντιπηκτικά και η ινσουλίνη.
Ο Bjorn Gens, ακόλουθος για θέματα υγείας στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία του Βελγίου στην ΕΕ, τόνισε την ανάγκη να μειωθεί η εξάρτηση και να αναβαθμιστεί η ευρωπαϊκή παραγωγή, σχολιάζοντας ότι η Ευρώπη πρέπει να επαναβιομηχανοποιηθεί και να ενισχύσει τη φαρμακευτική της παραγωγή.
Η ατζέντα του υπουργού Vandenbroucke κατά τη διάρκεια της προεδρίας περιλαμβάνει τρεις κύριες προκλήσεις. Εκτός από την ιεράρχηση των ελλείψεων και την αντιμετώπιση της οικονομικής προσιτότητας των νέων θεραπειών, η προσοχή στρέφεται στη δημογραφική πρόκληση της γήρανσης του πληθυσμού και της συρρίκνωσης του υγειονομικού δυναμικού.
Ταυτόχρονα, καταβάλλονται προσπάθειες για την προετοιμασία για την πρόκληση της κρίσης, η οποία περιλαμβάνει την κλιματική κρίση, τη σιωπηλή πανδημία της μικροβιακής αντοχής (AMR) και άλλες πιθανές κρίσεις. Όπως δήλωσε ο Vandenbroucke, «ελπίζουμε ότι το πρόγραμμα αυτό μπορεί να τροφοδοτήσει τη στρατηγική ατζέντα της επόμενης Επιτροπής και να διασφαλίσει ότι η υγεία θα παραμείνει κορυφαία προτεραιότητα για την επόμενη θητεία». Πηγή: euractiv.gr