Του Λουκά Φουρλά, Ευρωβουλευτής ΔΗΣΥ & ΕΛΚ

 

Είναι αλήθεια, ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελεί τον μεγαλύτερο εισαγωγέα ενεργειακών πρώτων υλών στον κόσμο. Η εξάρτηση από ξένους εταίρους προκαλεί μεγάλες επιπτώσεις στην Ένωση, αφού το κόστος της ενέργειας παίρνει ανοδική πορεία κάθε χρόνο.

Είναι επίσης αλήθεια, ότι η Ρωσία αποτελεί τη μεγαλύτερη χώρα που συνορεύει με την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς επίσης και έναν από τους μεγαλύτερους εμπορικούς μας εταίρους. Πετρελαϊκές προμήθειες και παροχές φυσικού αερίου αποτελούν ένα μεγάλο ποσοστό των εξαγωγών της χώρας προς τα κράτη μέλη.

Πρόσφατα, είδαμε να διατυπώνονται ανησυχίες αλλά και ερωτηματικά, σχετικά με μελλοντικές επιπτώσεις αλλά και τις συνέπειες στις διεθνείς αγορές φυσικού αερίου, αφού τους τελευταίους μήνες η Ρωσία έχει επιβραδύνει την παράδοση φυσικού αερίου στην Ευρώπη.

Αναμφίβολα, ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα για την Ένωση στα διεθνή ζητήματα είναι η επινόηση μίας κοινής ενεργειακής πολιτικής η οποία θα βασίζεται σε υπερεθνικές αξίες προάγοντας το αίσθημα αλληλεγγύης στα κράτη μέλη. Η διαχείριση προκλήσεων θα είναι ευκολότερη αν αντιμετωπίζεται συλλογικά. Μία ισχυρή κοινή εξωτερική πολιτική στο θέμα της ενέργειας και όχι μόνο, θα θέσει την Ευρωπαϊκή Ένωση ως ισότιμο παίχτη και όχι ως τον ασθενέστερο μπροστά σε ξένους εταίρους.

Θα είναι μάταιη κάθε προσπάθεια της Ένωσης για απεξάρτηση από την εισαγόμενη ενέργεια, εάν τα κράτη μέλη συνεχίσουν να θέτουν το εθνικό τους συμφέρον έναντι του συλλογικού. Αν και η αναζήτηση εναλλακτικών πηγών πέραν των παραδοσιακών για την εισαγωγή ενέργειας, έχει ενισχύσει κάπως την ενεργειακή πολιτική της Ένωσης, ακόμη δεν έχει καθιερωθεί μία κοινή εξωτερική πολιτική για το ζήτημα αυτό.

Εδώ λοιπόν, είναι η ευκαιρία μας. Όσον αφορά την Κύπρο, η μεγαλύτερη ευκαιρία και η μεγαλύτερη πρόκληση που έχουμε σήμερα στον τόπο μας είναι να θέσουμε τις βάσεις για ένα νέο βιώσιμο πλαίσιο οικονομικής δραστηριότητας. Δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να αξιοποιήσουμε τις δυνατότητες και τα συγκριτικά πλεονεκτήματά μας σε τομείς που έχουν υψηλή προστιθέμενη αξία για την κυπριακή οικονομία.

Τα νέα ενεργειακά δεδομένα που δημιουργήθηκαν στην περιοχή, αναβαθμίζουν τα πολιτικά συγκριτικά μας πλεονεκτήματα και μας δίνουν τη δυνατότητα να επηρεάσουμε τις εξελίξεις. Σήμερα, μπορούμε να επηρεάσουμε όσους έχουν συμφέροντα στην περιοχή μας, δίνοντας σαφές μήνυμα ότι η σφυρηλάτηση της σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και της ενεργειακής ασφάλειας της γηραιάς ηπείρου, περνά μέσα από μία λειτουργική και στέρεα λύση του Κυπριακού.

Δίνεται επιτέλους η δυνατότητα στην πατρίδα μας να αναλάβει πρωτοβουλίες και να συνάψει οικονομικές συμφωνίες και ενεργειακές συνεργασίες με τις γειτονικές χώρες. Η συμβολή της Κύπρου στη νέα Ευρωπαϊκή Ενεργειακή Στρατηγική, αποτελεί μία σημαντική πρόκληση στην οποία πρέπει να ανταποκριθούμε ταχύτατα και με επάρκεια. Είναι εξαιρετικής σημασίας οι ποσότητες υδρογονανθράκων της Κύπρου, για την ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό που απαιτείται, είναι ένα ρεαλιστικό και σωστά σχεδιασμένο πλάνο, ώστε η Κύπρος να καταστεί ένα ασφαλές ενεργειακό κέντρο, το οποίο θα έχει κεντρικό ρόλο στην εξόρυξη και διανομή του φυσικού πλούτου.

Πιστεύω, ότι με αυτό τον τρόπο, θα αναδειχθεί η πατρίδα μας εντός της Ένωσης και της Ευρωζώνης και θα αποκομίσει οικονομικές και πολιτικές ευκαιρίες και οφέλη, μέσω των οποίων θα εδραιωθεί στο διπλωματικό προσκήνιο.

Ακολουθήστε μας στο Facebook, Instagram και Twitter

Προηγούμενο άρθροΝτόναλντ Τραμπ: Από Πλανητάρχης… σχολιαστής αγώνων μποξ
Επόμενο άρθροΑυτό είναι το επιχειρηματικό σχέδιο της ΕΥΚ για το 2022