Το φαινόμενο των βραχυχρόνιων μισθώσεων καταλυμάτων αποκτά ολοένα και μεγαλύτερη δημοφιλία καθώς έχει πλέον εδραιωθεί στις επιλογές διαμονής των ταξιδιωτών, όπως και στις αντίστοιχες των ντόπιων. Τα τελευταία χρόνια, ο αριθμός των τουριστών, που στρέφονται στις βραχυχρόνιες μισθώσεις αυξάνεται και στην Κύπρο.

Του Γιάννη Κοτζιά, Γενικού Διευθυντή της Phaedrus Living

Πρόκειται για μια φυσιολογική εξέλιξη αν αναλογιστούμε ότι οι βραχυχρόνιες μισθώσεις έχουν αποκτήσει μεγάλη δυναμική τα τελευταία χρόνια διεθνώς και η Κύπρος, ως τουριστικός προορισμός, δεν θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση.

Η ανάπτυξη της αγοράς καταλυμάτων για σκοπούς βραχυχρόνιας μίσθωσης άρχισε να τροφοδοτείται και από την επενδυτική κοινότητα καθώς αυξάνεται ο αριθμός των επενδυτών, οι οποίοι αγοράζουν ή ακόμα και κτίζουν σπίτια ή/και διαμερίσματα για να εξασφαλίσουν αποδόσεις μέσω του συγκεκριμένου τρόπου αξιοποίησης των ακινήτων.

Η δυναμική της αγοράς αντικατοπτρίζεται και στα στατιστικά στοιχεία, που διατίθενται στην πλατφόρμα Airdna. Στα τέλη Ιανουαρίου 2024, τα ενεργά υποστατικά βραχυχρόνιας μίσθωσης στην Κύπρο ξεπερνούσαν τις 15.400. Ο αριθμός των υποστατικών που διατίθενται για βραχυχρόνια μίσθωση ήταν αυξημένος σε ετήσια βάση στις μεγάλες πόλεις της ελεύθερης Κύπρου (Λευκωσία 25%, Λεμεσός 17%, Πάφος 3%, Λάρνακα 9%).

Τι είναι όμως αυτό το οποίο ελκύει τους ιδιοκτήτες και τους επενδυτές στην επιλογή της βραχυχρόνιας μίσθωσης; Ακολουθούν μερικοί μόνο από τους λόγους που έχουμε διακρίνει μέσα και από την εμπειρία μας στην Phaedrus Living.

Ένας από τους σημαντικότερους λόγους για τους οποίους οι ιδιοκτήτες και οι επενδυτές επιλέγουν αυτή τη μορφή διάθεσης των ακινήτων τους είναι το αυξημένο οικονομικό όφελος που αποκομίζουν, το οποίο είναι ως επί το πλείστον μεγαλύτερο από αυτό της μακροχρόνιας ενοικίασης. Η δυνατότητα αύξησης για παράδειγμα των τιμών ημερήσιας ενοικίασης σε περιόδους αυξημένης ζήτησης, είναι μόνο ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα ευελιξίας, που προσφέρει αυτή η μέθοδος.

Ο μέσος όρος των ετήσιων εσόδων για ένα κατάλυμα στην Λευκωσία υπολογίζεται από το Airdna στις €13.500, στη Λεμεσό στις €26.200, στη Λάρνακα ανέρχεται σε €18.300 και στην Πάφο σε €24.800.

Οι αποδόσεις αυξάνονται σημαντικά στα ακίνητα που προσφέρονται σε κατεξοχήν καλοκαιρινούς προορισμούς της χώρας όπως ο Πρωταράς και η Αγία Νάπα όπου το μέσο ετήσιο εισόδημα είναι στις €61.300 και €46.200 αντίστοιχα. Στο άλλο άκρο της Κύπρου, η θέα του ηλιοβασιλέματος της Πέγειας αποφέρει μέσο ετήσιο εισόδημα €55.800 στους ιδιοκτήτες καταλυμάτων βραχυχρόνιας μίσθωσης.

Στα πλεονεκτήματα της βραχυχρόνιας μίσθωσης είναι και η δυνατότητα, που έχει ο επενδυτής να χρησιμοποιήσει όποτε ο ίδιος το θελήσει το ακίνητό του. Μπορεί για παράδειγμα να σχεδιάσει τις δικές του διακοπές κάνοντας χρήση του καταλύματός του απλά κλειδώνοντας τις ημερομηνίες που θέλει.

Για τη μείωση του ρίσκου της επένδυσης στις βραχυχρόνιες μισθώσεις, αρκετοί επενδυτές επιλέγουν να διατηρούν ακίνητα σε διαφορετικές τοποθεσίες ώστε να αντιμετωπίζουν ακόμη και αυτό το φαινόμενο της εποχικότητας του τουρισμού.

Απ’ εκεί και πέρα, οι αποδόσεις για τους επενδυτές μπορούν να αυξηθούν με στρατηγικές μάρκετινγκ, που θα δώσουν περαιτέρω ώθηση και ασφαλώς μέσω των θετικών αξιολογήσεων ικανοποίησης των επισκεπτών του καταλύματος. Εάν στην εξίσωση προστεθούν ο συντονισμός των υπηρεσιών καθαρισμού και άλλων αναγκών που δύνανται να προκύψουν, όπως οι επιδιορθώσεις βλαβών, συντήρηση, κηπουρική κοκ, τότε εξηγείται η νέα τάση που θέλει τους επενδυτές να στρέφονται στη λύση των εξειδικευμένων εταιρειών διαχείρισης, όπως η Phaedrus Living. Αυτές οι εταιρείες έρχονται ουσιαστικά να απαλλάξουν τους ιδιοκτήτες/επενδυτές από τη «βαβούρα» των λειτουργικών διαδικασιών της βραχυχρόνιας μίσθωσης, ενώ παράλληλα η εξειδίκευση και η εμπειρία τους συμβάλλουν στην αύξηση των αποδόσεών τους από τα ακίνητά τους.

Με τον τουρισμό να αναμένεται να αναπτυχθεί περαιτέρω σε διεθνές επίπεδο, γίνεται αντιληπτό ότι η αυξημένη ζήτηση για τα υποστατικά βραχυχρόνιας μίσθωσης από τους τουρίστες και η αυξανόμενη επενδυτική δραστηριότητα αφενός ενισχύει και εξελίσσει τη νέα βιομηχανία και αφετέρου δημιουργεί συνθήκες έντονου ανταγωνισμού. Σ’ ένα τέτοιο περιβάλλον είναι σημαντικό για τους ιδιοκτήτες και τους επενδυτές να μπορούν να ακολουθήσουν την εξέλιξη, να συνεχίσουν να κρατούν τα υποστατικά τους ψηλά στις επιλογές των παραθεριστών και να αυξάνουν το εισόδημά τους.

 

Ακολουθήστε μας στο Facebook, Instagram και Twitter

Προηγούμενο άρθροΠανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφος: «Σχεδιάζω τη σταδιοδρομία μου-Σχεδιάζω τη ζωή μου»
Επόμενο άρθροΟ αθλητισμός ΔΕΝ γεννάει βία – Εισηγήσεις του Προέδρου της ΚΟΚ για πάταξη της